Nyheter

Her står kampen om verdi-avtrykkene

I skyggen av oppstyret om abort pågår den store KrF-kampen om å spekke et regjeringsprogram med mest mulig hjertesaker for verdipartiet. Den pakken kan avgjøre KrFs ferd.

Foran forhandlingsstart ga nøkkelfolk overfor Vårt Land uttrykk for at styrkeprøven i regjeringsforhandlingene vel så mye handler om en stor samling krevende punkter som den tungt medieomtalte abortsaken.

Fortsatt er KrFs ferd mot regjeringsdeltakelse preget av spenning: Flere sentrale folk i stortings- og partiapparatet uttrykker at de vet svært lite om hvordan forhandlingene på Granavolden Gjæstgiveri egentlig går.

Partiet antas å være på vei inn i regjering, men det er totalpakken som avgjør et ja eller nei. Kommer man ikke i mål om å justere abortloven, fremstår resten av utfallet desto viktigere.

LES OGSÅ: Hareide-venner lager nettverk og konferanse

Småord-kamp

Trolig er det i den sene sluttspurten at Høyre, Frp, Venstre og KrF fordeler de store seirene seg imellom. Men i totalregnskapene inngår også viljesord om «å stå fast ved», «sikre» og «videreføre» i KrFs jakt på vinnende og bindende formuleringer.

KrFs nye satsingsliste i politikken er kostbar, og økt barnetrygd – og eksempelvis den nye saken om gratis barnehage til barn nummer tre – er forhandlingspartnerne vel kjent med. Men også verdifelt – som Vårt Land her gir innblikk i – er viktige i en sum av verdiavtrykk:

Menneskehandel: KrF har brukt mye krefter på «vår tids slaveri» og fremmet flere stortingsforslag om menneskehandel de siste årene. En regjeringsplattform kan by på bedret omsorg for ofre og tøffere polititiltak, for å unngå henleggelser av saker.

Frivillighet: Da regjeringsforhandlingene startet, mobiliserte frivillige organisasjoner for momskompensasjon. I dag må frivilligheten betale moms for kjøp av varer og tjenester – mens kommersielle og offentlige aktører slipper avgiften.

LES OGSÅ: Hareide er ikke bekymret for at nettverk splitter

Skattefradrag: Over år har KrF fått økt skattefradraget for gaver til frivillige organisasjoner til 50.000 kroner gjennom budsjettkamp. Forrige gang KrF satt i regjering, var mål om å øke fradraget tydelig på plass i den såkalte Sem-erklæringen.

Skolegudstjenesten: I fjor kompromisset de fire partiene innført en nasjonal veileder om hvordan det best kan legges til rette for at elevene skal kunne delta på skolegudstjeneste. Formuleringer som sikre gudstjenesten – eller forplikter skolene enda mer – kan glede KrFs grasrot.

Konvertitter: Da KrF i forrige stortingsperiode hadde samarbeidsavtale med regjeringen, kom det på plass en egen en egen avtale om konvertitter. Den er i praksis utløpt. Å følge opp «krav» fra kirke- og organisasjonshold om at konvertitter i større grad selv skal bli hørt, er viktig KrF-posisjon i forhandlingene.

LES OGSÅ: Der Mona Høvset kjenner seg hjemme, er det ikke lenger plass til henne

Asylpolitikk: I fjor innrømmet Venstre at Jeløya-plattformen var «finjustert» på asylfeltet: Hadde Venstre fått oppmykninger, måtte Frp få sine innstramminger. KrFs partiprogram inneholder en serie tiltak for asylbarn og foreldre som kan gi partiet avtrykk.

Dødshjelp: Selv om bare Frp har åpning for aktiv dødshjelp i programmet sitt, anses det viktig å få inn verdiord om klart nei til aktiv dødshjelp. KrF har fremmet stortingsforslag om «livshjelp» og utbygging av lindrende tilbud ved livets slutt – i en plattform kan slike satsinger bli forpliktende.

Kristenarv: Dagens blågrønne plattform mangler henvisninger til kristen arv. Og KrFs nye politiske prosjekt varsler økt trykk på «vår verdiforankring i kristne røtter». I KrF må en plattform fra Gran-forhandlingene må verdibasisen være helst bedre enn den siste rødgrønne plattformen fra 2005. Der het det at politikken skal ta med seg «grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon».

LES OGSÅ: Risikerer å overlate jobben til en KrF-statsråd, men gir seg ikke uten kamp

Livssynspolitikk: Regjeringens arbeid med ny tros- og livssynsfinansiering og en ny, helhetlig livssynspolitikk er på vent til KrF eventuelt inntar regjeringen. På dette feltet er det forventninger om mange KrF-merker. Det gjelder ikke bare finansiering, men også mangfold: Tilrettelegging for livssyn på bred front. Retten til elevstyrte, livssynsbaserte aktiviteter var i fjor KrF-kampsak i Stortinget i fjor.

Friskoler: Prinsipielle formuleringer om friskolenes sikre plass anses viktigere enn på lenge. Kravet om sterkere integrering utfordrer private skoler – også fra Frp-hold. KrF har lenge kjempet for å få flere av skolenes kostnader inn i tilskuddsgrunnlag.

Abort: Utover de to stridspunktene om paragraf 2c og tvillingabort, inneholder KrFs partiprogram 20 punkter om tiltak mot abort. I begge KrFs leire er det forventninger om å se langt mer i plattformen enn de to punktene som fyller avisspaltene: En virkningsfull, sosial pakke mot aborter.

Bioteknologi: Selv om stortingsflertallet i fjor sa ja til eggdonasjon, er ønsker også aktører i Høyre noen bremser på tilgangen. Innenfor bioteknologifeltet forventer KrF-ere å få limt inn sperrer på felt som kryssende stortingsflertall åpner for: Nedfrysing av egg, enkelte typer fosterdiagnostikk og mitokondriedonasjon. Et klart nei til surrogati kan også bli markert.

LES OGSÅ: Her er verdidramaet om bioteknologi

Søndagsåpent: Med KrF i regjering må planer om et generelt ja til søndagsåpent skrotes helt – i alle fall ikke uthules mer.

Alkohol: Punkter om utvidet salgstid må ut av dagens regjeringsplattform – og mål om å senke forbruket forventes inn.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter