Nyheter

Her sitter åtte i kirkeasyl

Sokneprest Jon Arne Tandberg sier hverdagene er krevende.

– Så lenge vi har kirker vil folk komme og spørre om beskyttelse. Det er på ingen måte slik at kirkeasylet blir opphevet selv om instruksen fra 1993 blir opphevet, sier Jon Arne Tandberg, sokneprest i Rypefjord.

Han sikter til instruksen som sier at politiet som hovedregel ikke skal pågripe personer som oppholder seg i kirker eller bedehus.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Tandberg har selv åtte asylanter boende i sin kirke. Han mener kirkelig beskyttelse er mer enn et politisk vedtak, og at behovet for den ikke vil forsvinne selv om regjeringen formelt og politisk skulle avikle ordningen.

Et samvittighetsspørsmål

– Det vi kaller kirkeasyl, at folk oppsøker kirken og ber om beskyttelse, er en praksis som har eksistert i mer enn ett årtusen. Det er først og fremst ikke et politisk spørsmål. Det er et samvittighetsspørsmål som kirken velger å besvare fordi mennesker som frykter for sitt eget liv ber om hjelp.

LES MER: Vi kaster ingen ut av kirken

– Du sitter selv med åtte asylanter i din kirke. Hvordan opplever du det?

– Det oppleves som krevende, men det har vi vært forberedt på fra dag én. Å ha menneskers liv i våre hender er utfordrende, men vi har tatt stilling til et rop om hjelp og valgt å besvare det på denne måten.

LES MER: Vi kaste

Følger med på situasjonen

Han forteller at asylantene føler seg trygge i kirken, og at det har oppstått et sterkt fellesskap mellom dem og menigheten.

– Vet de at ordningen de selv er en del av er oppe til debatt?

– Ja, de har fått med seg det, men det er selvfølgelig begrenset hva de får med seg i norske medier. Vi prøver å holde dem oppdatert på det som skjer så godt vi kan.

LES MER: Erna varsler fremstøt mot kirkeasyl

Folket er delt

Vårt Lands meningsmåling viser at nordmenn er delt i synet på kirkeasyl. Det overrasker ikke presten i Rypefjord.

– Det vil alltid være slik at opinionen svinger i slike spørsmål, og det vil vi kanskje komme til å se fremover også. Uavhengig av hva folk mener, er dette først og fremst en sak mellom kirken og de som ber om beskyttelse.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter