Nyheter

Her samles Luther-inspirerte pinsevenner

LED19: Pinsevennenes ledelseskonferanse handler i år om hvordan kristne skal kunne forandre samfunnene rundt seg. Det må skje på flere arenaer enn de diakonale, mener talerne.

– Uavhengig av fløy er Kristen-Norge gode på diakoni. Vi har Evangeliesenteret, Kirkens Bymisjon og så videre. Men vi må se det et hakk lenger enn at det bare er kristelig å hjelpe de svake og gå i kirken. Har Gud skapt hele verden, så må vi åndeliggjøre alle sider av livet, sier Hermund Haaland, forfatter og utviklingsleder i tankesmien Skaperkraft.

Denne helgen er Haaland på plass på Pinsebevegelsens inspirasjons- og lederkonferanse, Led19 på storslåtte Oslofjord Convention Center i Stokke. I bokhyllene nede i foajeen står den nye boka til Haaland, Samfunnsbygger – Kirken ut av isolasjon. Tematikken på årets konferanse er nemlig direkte koblet til boka hans og lyder «Jesus synlig - forvandler mennesker, forandrer samfunn».

Faller ut

Mens årets hovedtaler på konferansen, kanadiske Danielle Strickland, brenner for «hvordan vi som kristne kan nå ut til samfunnet ved å vise vår tro – ikke bare gjennom forkynnelse, men gjennom praktisk diakoni» – er Haaland opptatt av at kirken kan berøre samfunnet på flere måter enn gjennom å «forplikte seg på de fortapte».

– Når unge kristne nærmer seg slutten på studiene sine havner de ofte i en samvittighetskval der de lurer på om de egentlig bruker nok tid på troen sin. Da velger mange å forlate kirken, sier Haaland.

Han viser til en amerikansk undersøkelse som viste at 70 prosent av unge voksne faller ut av menigheten sin før eller tidlig i voksen alder.

– Svaret til de som hadde forlatt kirken var oppsummert: manglende disippelgjøring, for mye underholdning, for lite kontakt mellom generasjonene og manglende kobling mellom tro og arbeid. Det er dette siste jeg særlig oppfordrer kristne miljøer til å bli bedre på.

Kristen sannhet

– Vi må kvitte oss med distansen mellom troslivet og konteksten vi befinner oss i ellers. Forskjellen mellom det sekulære og det hellige er noe som har utviklet seg, men som vi er nødt til å klare å integrere igjen, sier pastor Alan Platt fra Sør-Afrika.

Lørdag morgen holder han foredraget «Kirken som utgangspunkt for samfunnspåvirkning». Platt var i Norge allerede i 2014 for å fortelle om hvordan menigheter kan være mobiliserende faktorer i samfunnet. Denne uka ga han ut boka si Beveg byen! på Hermon forlag.

– Ofte har kristne hatt en tendens til å tenke at den kristne sannheten er designet for å få folk til himmelen. Men den kristne sannheten er designet for å la folk leve livene sine her og nå, sier Platt.

Atskilt

Hermund Haaland og Alan Platt deler mer enn hylleplass på Oslofjord Convention Center. Også Haaland mener man ikke trenger å gjøre spenningsnivået mellom livet i kirken og livet utenfor så høyt.

– Neste generasjon av kristne skal få «backing» på at det de gjør på mandag er like viktig som å være med å bygge aktiviteter på søndagen, sier Haaland.

– Hvorfor engasjerer dette Pinsebevegelsen akkurat nå?

– Lavkirkeligheten har på mange måter vært atskilt fra samfunnet, og man ønsker å koble seg inn på en litt mer positiv måte. Det andre er en økende forståelse av dette frafallet som man våkner til, og det gjelder like mye for Den norske kirke.

Blåskjorta Luther

Haaland tror Den norske kirke og Pinsebevegelsen kan lære mye av hverandre.

– Det handler om å trekke inn mer livsnær forkynnelse i prekener og i ungdomsarbeid. Inviter andre typer enn pastorer og prester til å snakke med de unge. Ingeniører, sykepleiere, lærere og politikere som sier at troen betyr noe for valg av karriere. Bibelen er ikke noe entydig svar på hvordan man skal følge Jesus i hverdagen.

Nå høres du litt ut som Martin Luther da han snakket om kall?

– Det er bra. Jeg synes Luther var kul, men vi må ikke glemme gudsperspektivet i det hele. Vi må klare å knytte det sammen.

Det kryr av blå skjorter, spisse dressko og stresskofferter i foajeen på Oslofjord Convention Center. Haaland er klar over hvordan han blir oppfattet.

– Det er sikkert noen som vil kalle meg en blåskjorte. Men jeg lurer: Det å skape arbeidsplasser – er det noe som er «blåskjorte» eller noe som er samfunnsbyggende?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter