Nyheter

Her ligger det norske koranbeltet

Mens det velkjente bibelbeltet strekker seg fra Aust-Agder og oppover langs vestlandskysten, er det tilsvarende koranbeltet et rent østlandsfenomen.

Bilde 1 av 2

Det handler om hvor det tilsynelatende er mest religiøsitet og oppslutning om trossamfunn. Tradisjonelt betraktes det kristne såkalte bibelbeltet som stripen langs kysten av Sør- og Vestlandet, men hvor er det tilsvarende islamske koranbeltet?

Statistisk sentralbyrå (SSB) har funnet en slags fasit ved å studere svarene fra Levekårsundersøkelsen blant personer med innvandrerbakgrunn i 2016, kombinert med medlemstall i norske tros- og livssynssamfunn.

LES MER: En million muslimer?

Konsentrert rundt Oslo

Som kartet viser, er det vi litt uhøytidelig kan kalle koranbeltet konsentrert på Østlandet, i fylkene Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud:

• Her er flest muslimer, de utgjør størst andel av befolkningen, og ingen andre steder i landet er en større andel av muslimene medlemmer i islamske trossamfunn.

• I hovedstaden utgjør innvandrere og norskfødte med bakgrunn fra muslimske land 13 prosent av befolkningen, og blant dem er 70 prosent medlem i muslimske trossamfunn.

• I Østfold og Buskerud har henholdsvis 6,4 og 6 prosent av innbyggerne bakgrunn fra muslimske land. Også her er det høy deltakelse i muslimske trossamfunn, med henholdsvis 58 prosent og 67 prosent.

– En sannsynlig forklaring er at det er mye lettere for muslimer fra ulike land å finne en moské som passer når man bor i et område med store grupper muslimer, sier seniorforske Lars Østby i SSB.

LES MER: SSB-skepsis til Pew-tall

Peker på flere årsaker

Shohaib Sultan, tidligere leder i Islamsk Råd Norge, nå skribent og rådgiver ved Antirasistisk Senter, peker på at det er lettere å etablere trossamfunn når befolkningsgrunnlaget er bredt, og det er i østlandsområdet de fleste norske muslimer bor.

– Med en viss størrelse kan trossamfunn holde seg med dedikerte medlemsansvarlig, og ha større aktivitet, sier Sultan.

Han ser heller ikke bort fra at noen med muslimsk bakgrunn, men som ikke er religiøse, av den grunn velger å bosette seg unna Oslo og omland der flest troende muslimer bor.

Lavere andel i landet ellers

I landet utenom Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud utgjør innbyggere med bakgrunn fra muslimske land beskjedne 3,2 prosent av befolkningen. Det bare en fjerdedel av Oslo-andelen.

Men ikke bare er andelen med bakgrunn fra muslimske land lavere i resten av landet, det er også en lavere andel av muslimene som deltar i islamske trossamfunn:

Selv om 52 prosent av alle med innvandrerbakgrunn fra muslimske land bor utenom fylkene i det vi kaller koranbeltet, så utgjør de bare 44 prosent av medlemmene i muslimske trossamfunn.

Nye anslag: 200.000 muslimer

Ifølge en SSB-artikkel fra Lars Østby og Anne Berit Dalgard i siste nummer av Samfunnsspeilet, er det rundt 250.000 med innvandrerbakgrunn fra muslimske land i Norge, knapt 30 prosent av den norske innvandrerbefolkningen.

Siden ikke alle innvandere med bakgrunn fra muslimske land er muslimer, har SSB et usikkert anslag på drøyt 200.000 muslimer i Norge.

Variasjonen er stor: Blant innvandrere og norskfødte med bakgrunn fra Somalia antas hele 98 prosent fortsatt å være muslimer, mens andelen muslimer blant iranske innvandrere og deres norskfødte barn bare er 32 prosent.

LES MER: Venter flere avhoppere

Ni av ti beholder troen

Av Levekårsundersøkelsen fra 2016 går det fram at ni av ti som er oppdratt som muslimer, i dag sier at de tilhører denne religionen.

Den pakistanske innvandrergruppen kom tidlig og i relativt stort antall til Norge. Bare 5 prosent av disse innvandrernes norskfødte barn er frafalne fra islam, mens det gjelder 3 prosent i foreldregenerasjonen.

Blant innvandere fra Tyrkia er forholdet motsatt – der er det tre prosentpoeng flere frafalne fra islam i foreldregenerasjonen enn blant deres norskfødte barn.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter