Nyheter

Her lever barn – og dør

Søndag døde minst 48 mennesker, mange av dem barn, i et ras på en søppelfylling i Addis Abeba. Livsfarlige omgivelser og miljøfare dreper et enormt antall barn.

Søndagens ulykke skjedde på Koshe-fyllingen i utkanten av den etiopiske hovedstaden, der rundt 150 mennesker var ute for å plukke søppel.

Her lever de fattigste av de fattige på et søppelberg, der de sorterer og resirkulerer avfall. Mange har bosatt seg i utkanten av fyllingen i små skur. Minst 30 slike boliger ble begravd i søppelraset søndag morgen.

Bygger samfunn rundt søppel

I store deler av den tredje verden tvinges mennesker til å forsøke å livnære seg på åpne søppelfyllinger, i et av verdens dårligst betalte og mest helsefarlige «yrker».

Blant de største fyllingene er Mbeubeuss, litt nord for Senegals hovedstad Dakar med rundt tre millioner innbyggere. Her har rundt 2.500 mennesker anlagt sin egen lille by for å jakte resirkulerbart og annet omsettelig avfall.

Mbeubeuss er en av 50 svære fyllinger som for et par år siden ble kartlagt i et «søppelatlas». Her beskrives umennesklige forhold med giftig og helsefarlig avfall, der selv små barn uten noen form for beskyttelse graver omkring i den farlige jakten på å overleve.

Sykdom og plager har ekstremt gode vilkår blant råtnende, etsende og brennende avfall: Diaré og hodepine, brystsmerter og infeksjoner i hud, nese og øyne, tyfoidfeber og magesår.

LES MER: Avfall blir forbudt

Tragedie i Guatemala

Samtidig som tragedien i Addis Abeba utspilte seg i helgen, økte sinnet i Guatemala mot forholdene som førte til at 40 tenåringsjenter omkom i en brann på et statlig barnehjem like utenfor Guatemala by sist onsdag.

Brannen ble påsatt i protest mot overfylte og elendige forhold, der 800 jenter er stuet sammen. Noen er blitt sendt dit for å unnslippe vold eller nød hjemme, andre som straff for å ha begått mindre kriminelle forhold.

Lørdag strømmet tusener ut i gatene i Guatemalas hovedstad i protest, mens de leste opp navnene på de omkomne jentene.

LES MER: Trender som truer matfatet

Pave Frans med bønn

Søndag bad pave Frans på Petersplassen for de guatemalanske ofrene. Han oppfordret andre til å bli med i bønn «for alle de jentene og guttene som er ofre for vold, mishandling, utnyttelse og krig» i verden:

– Dette er en epidemi, et skjult rop som vi alle må lytte til. Vi kan ikke fortsette å late som om vi ikke ser og ikke hører det, var den intense oppfordringen fra pave Frans.

Pavens bønn sammenfaller med siste rapport fra Syria. FNs barnefond (Unicef) fastslår at etter seks år med krig, er nesten seks millioner syriske barn på flukt. I fjor ble 652 barn drept, mange av dem på eller ved skolen.

VALG I NEDERLAND: Tolv syriske menn gjorde Jacky de Wije til aktivist. Hun vil ikke ha dem i nabolaget

Miljøskadelig forbruk

Søndagens tragedie på søppelfyllingen i Addis Abeba illustrerer den tette koblingen mellom dyp fattigdom og livsfarlige leveforhold. Ikke bare for titusenvis av barn som livnærer seg av det de finner i åpne og stinkende søppelfyllinger. Det samme avfallet er resultat av et globalt forbruk som skaper ekstrem forurensing og miljøfare:

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår i en ny rapport at det årlig dør rundt 1,7 millioner barn under fem år av forurenset miljø.

Mer enn hvert fjerde dødsfall blant barn under fem år skyldes urent drikkevann, luftforurensing, passiv røyking og dårlig hygiene.

LES OGSÅ: Nordmenn flest er positive til flyktninger

Dødelig forurensing

– Et forurenset miljø er dødelig, særlig for de små barna, sier WHO-direktør Margaret Chan.

Barna er nemlig mindre motstandsdyktige enn voksne. De har organer og immunforsvar som ennå ikke er ferdig utviklet, i tillegg til trangere luftveier og små kropper.

WHO anslår at 570.000 barn under fem år hvert år dør av luftforurensing og passiv røyking, mens 361.000 dør av diaré på grunn av skittent drikkevann og dårlig hygiene.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter