Nyheter

Her koster troen flest liv

Det er i Afrika at flest kristne blir drept for sin tro. 
Økningen i trosrelaterte drap er på nesten 40 prosent fra 2013 til i fjor.

«Midtøsten dominerer nyhets­overskriftene, men realitetene er at hvert år blir flere kristne drept for sin tro i Nigeria enn i noe ­annet land», oppsummerer organisasjonen Open Doors som nå presenterer sin årlige­ «forfølgelsesliste» – World Watch List.

LES MER: Nord-Korea opper fortsatt «verstinglisten»

– Dramatisk vekst

De seks øverste landene på listen om hvor flest kristne er blitt drept det siste året, er alle land sør for Sahara: Nigeria, Den sentral-
afrikanske republikk, Tsjad, Kongo, Kenya og Kamerun.

– Forfølgelsene av kristne øker i alle verdensdeler. Vi registrerer en veldig sørgelig, dramatisk vekst i vold mot kristne i Afrika, sier Stig Magne Heitmann til Vårt Land.

LES OGSÅ: Oslo-byråder stiller opp på bønne-aksjon

Han er faglig leder i Åpne Dører, den norske avdelingen av den internasjonale organisasjonen som arbeider mot forfølgelse av kristne rundt i verden.

Med bistand fra International Institute for Religious Freedom har de kartlagt hvor i verden kristne opplever mest forfølgelse og er mest utsatt for vold og drap.

7.000 drept

Materialet viser at mer enn 7.000 kristne over hele verden ble drept «av trosrelaterte årsaker» det siste året. Dette er en økning på nesten 3.000 sammenlignet med tall fra året før.

Nord-Korea, Syria og Irak er ikke regnet med, fordi det ikke finnes eksakte dødstall fra disse landene.

I Nigeria har nyhetene om vold vært dominert av den radikale islamistgruppen Boko Harams virksomhet.

LES OGSÅ: Norge beskyldes for trosforfølgelse – protester i mange land

Men direktøren for World Watch List, Frans Veerman, ­understreker at en annen gruppe,­ muslimske Hausa-fulanere, som er nomader, regelmessig begår voldshandlinger mot fastbo­ende kristne bønder i Nigeria. Av de over 4.000 kristne som ble drept i angrep i Nigeria i 2016, 
ble 2.500 drept av Boko Haram og 1.500 av Hausa-fulanere.

2.300 kirker angrepet

Statistikken viser også at om lag 2.300 kirker ble angrepet og ødelagt i fjor. Det er dobbelt så mange som i 2014, oppsummerer Stig Magne Heitmann.

De høyeste voldsnivåene rettet mot kristne i 2015 var, ifølge kartleggingen, i Nigeria, Pakistan, Irak, Syria, Myanmar, Den sentralafrikanske republikk, Egypt, Mexico, Sudan og India.

«Fryktens år.»

I Open Doors årsrapport blir 2015 karakterisert som «fryktens år».

– Islamsk stat og deres allierte har utvidet sitt virkeområde­ og utført grusomheter også i land som Libya, Kenya og Egypt. Overalt i verden kjenner man seg utrygge og truet av disse nye jihadistene. Mer enn noen gang bekymrer myndigheter og regjeringer seg over virkningene av islamsk ekstremisme, fremholder Open Doors.

LES OGSÅ: «Ingen blir fratatt barna for 'religiøs innprenting'»

Islamsk ekstremisme er den største drivkraften i forfølgelsene i 30 av de 50 landene der det er aller vanskeligst å være kristen.

– Vi registrerer en sterk, islam­istisk bølge, radikalisering av mange islamske samfunn og tendenser til mer fundamen­talisme, gjerne koblet til nasjonalisme, sier Stig Magne Heitmann i Åpne Dører.

Amnesty er bekymret

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge sier at Amnesty ikke har foretatt noen egen rangering av land når det gjelder forfølgelse av kristne eller andre religiøse.

– Det vi imidlertid kan ­bekrefte, er at alle landene på Open ­Doors liste er land hvor vi ser med bekymring på den mang­lende religionsfriheten og på at myndighetene eller andre grupperinger forfølger mennesker på grunn av deres tro, sier Egenæs til Vårt Land.

Født frie

Amnesty-lederen fremholder at fritt å kunne ha og utøve sin personlige tro, er i kjernen av menneskerettighetene og prinsippet om at alle mennesker er født frie.

– Religionsforfølgelse og ­annen diskriminering av mennesker på bakgrunn av tro er et alvorlig brudd på de internasjonale konvensjonene. Amnesty­ International har derfor tatt opp dette med flere av landene på listen til Open Doors – både direkte med landene, i rapporter og i internasjonale forum som for eksempel FN, sier Egenæs.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter