Politikk

Her er SVs plan for sekulært Norge

SV-toppene snekrer partiprogram som skal gjøre Norge mer sekulært. Utvalg lanserer kutt i religiøse skoler og regulering av trossamfunn.

– En persons tro vil ofte være en annen persons vantro. Derfor bør og skal ikke staten eller offentlige institusjoner ta stilling i religiøse spørsmål, heter det i notatet fra et SV-utvalg som har utredet «En sekulær stat med frihet for enkeltmennesket».

Arbeidet inngår i SVs arbeid med nytt partiprogram. Partiet presenterte et førsteutkast i forrige uke, men på livssynsfeltet har SV mer på lager.

«Arbeidsgruppa for sekularisering» har nylig avgitt en delrapport som det videre programarbeidet skal bygges på. Sekulariseringsgruppa har vært ledet av tidligere SU-leder Andreas Halse. Han sier dette om den økte vektleggingen av religion i programarbeidet:

LES OGSÅ: – Juridisk problematisk å fjerne støtte til trossamfunn

Kritisk utvikling.

– Den sekulære, religionskritiske dimensjonen i partiet har nok vært i utvikling over tid. For SV er nok vektleggingen en erkjennelse av at problemstillingene blir viktigere i tiden som kommer.

Arbeidsgruppa har ellers bestått av Marian Abdi Hussein, sentralstyremedlem og kristensosialist Mina Finstad Berg, samt to uavhengige samfunnsdebattantene Bushra Isaq og Sylo Taraku. Sistnevnte er ansatt i tankesmien Agenda.

LES OGSÅ: – SVs plan for sekularisering gir meg dårlig smak i munnen, sier Hans Olav Syversen (KrF)

Flere reguleringer

Selv om rapporten inneholder dissenser, er anbefalingene i sum et ønske om tydeligere regulering av livssynsfeltet:

Skole: SV-utvalget vil beholde enhetsskolen, men religiøse hensyn bør ikke overstyre skolereglementet. Foreldres personlige overbevisning bør ikke kunne frita elever fra undervisning med «mindre denne er eksplisitt forkynnende». Gruppen mener staten må slutte å finansiere privatskoler på religiøst grunnlag.

Styring: Staten bør pålegge en minimumsandel av kvinner i styrene hos trossamfunn og tilby minoritetsgrupper bistand til å bygge opp demokratisk struktur.

Trossamfunn som bidrar til tvangsekteskap eller lar være å bistå kvinner og menn som ønsker skilsmisse, bør miste statsstøtte i fem år.

Hodeplagg: Utvalget mener staten bør sette foten ned for ansiktsdekkende hodeplagg. Et mindretall vil forby religiøse hodeplagg i barneskolen.

I førsteutkastet fra SVs programkomité som ble lansert forrige tirsdag, er spørsmålet om hodeplagg nedtonet. Men et mindretall ønsket forbud mot «religiøse og politiske symboler i politiet».

Finansiering: SV-utvalget spriker i modeller for finansiering av livssynssamfunn og leverer tre ulike muligheter: Kutte all finansiering, flytte all støtte til staten og beholde dagens ordning.

Gruppen ønsker forbud mot at stater og organisasjoner «med voldelig og antidemokratisk tankegods» å finansiere norske trossamfunn. Regjeringen bør utarbeide en «dynamisk liste» over hvilke aktører som godtas.

Trosopplæring: Arbeidsgruppen mener er det viktig å få kartlagt hvordan trosopplæring er organisert.

Omskjæring: Hele arbeidsgruppen – minus Bushra Isaq – anbefaler aldersgrense på 16 år for omskjæring.

Den norske kirke: SVs arbeidsgruppe vil ha bort medlemskap gjennom barnedåp – krav om aktiv innmelding. Grunnlovsparagrafen om at Kongen skal bekjenne seg til den evangelisk-lutherske religion, må bort. Alle trossamfunn må pålegges enkle ordninger for utmelding.

LES OGSÅ: Stortinget vil strupe intolerante trossamfunn

Støttekutt

På spørsmål om partiet nå legger opp til en forsterket, sekulær profil, svarer SVs partisekretær Kari Elisabeth Kaski:

– Arbeidsgruppen har levert et oppspark til debatten om religionens plass i det norske samfunnet. SV ønsker å videreutvikle det religiøse mangfoldet, samtidig som vi ønsker en sekulær stat.

Fra før har SVs programkomité foreslått å stoppe diskriminering ved å fjerne statstøtten til trossamfunn som benytter unntak i likestillingsloven. Bare staten skal ha vigselsrett.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk