Nyheter

Her er pilegrimssjefen

Regjeringen samler nå all statlig pilegrimsinnsats i ett departement. – Gi det til turistforeningen, sier pilegrimsildsjelen Eivind Luthen.

Kulturminister Thorhild Widvey har de siste dagene vært en av mange pilegrimer som har vandret mot Nidaros. I dag ankommer de Trondheim og Olavsfestdagene. Med seg på vandringen hadde ministeren med seg løfter til pilegrimsfolket – heretter blir hun pilegrimsministeren.

– Den forrige regjeringen la opp til et spleiselag mellom tre departementer i pilegrimssatsingen. I denne regjeringen ønsker vi å samle all statlig pilegrimsinnsats under kulturdepartementet, sier Widvey.

Viktig signal

I dag er det tre departementer som gir midler og støtte til pilegrimsarbeid: Miljøverndepartementet, Kulturdepartementet og Næringsdepartementet, skrev Adresseavisen i går.

Til Vårt Land sier Widvey at de vil komme tilbake med mer konkret informasjon om hvordan omorganiseringen skal bli.

– Vi samarbeider nå tett med Klima- og miljødepartementet for å finne den beste løsningen, sier Widvey.

Hun mener grepet de nå tar er viktig.

– Ved å samle innsatsen ønsker vi å signalisere en fortsatt satsing på pilegrimsarbeidet og følge opp det arbeidet som allerede skjer ved Nasjonalt pilegrimssenter, sier hun.

LES OGSÅ: Jøder, muslimer og kristne vandrer sammen

Tryggere finansiering

Hans Morten Løvrød, direktør ved Nasjonalt pilegrimssenter, har vært kritisk til at ansvaret har vært oppdelt.

– Vi har opplevd to år på rad at Næringsdepartementet har foreslått å kutte støtten til prosjektet. Når innsatsen blir samlet, tror jeg vi kan være tryggere på en stabil finansiering fremover. Det er bra at regjeringen viser de har en pilegrimspolitikk, sier han.

– Ser du noen negative sider ved endringen?

– Faren er at de andre departementene ikke lenger ser verdien av pilegrimssatsning. Men jeg velger å tro at Regjeringen med dette viser at de tar prosjektet på alvor, sier Løvrød.

– Ikke mist engasjement

Trond Giske (Ap), som startet pilegrimsprosjektet «På livets vei» i 2008, da han var kulturminister, tror Widveys grep kan være positivt, men har noen klare forbehold.

– Det er viktig at alle involverte etater som har vist engasjement ikke forsvinner i omorganiseringen, slik som for eksempel Riksantikvaren, som har gjort en kjempejobb. Men dersom det gjøres på en god måte, kan en samling under kulturdepartementet føre til et enda større trykk på prosjektet, sier Giske.

Langt til Compostela

Han er likevel ikke likevel imponert over hva Widvey har gjort for pilegrimssatsningen.

– Norge har kommet altfor kort. Ambisjonene vi hadde var mye større enn det regjeringen viser nå. Det er langt igjen til Norge kan sammenligne seg med en stor pilegrimsled som Santiago de Compostela, for å si det slik, sier Giske.

Han synes det har vært påfallende stille rundt prosjektet siden regjeringen tok over.

– Skal satsningen lykkes, må man derfor ha en klar, nasjonal styring. Er det det Widvey nå gjør, er det positivt, sier Giske.

LES OGSÅ: Kjemper klimakampen i oppoverbakke

Turistforeningen

Eivind Luthen, ved Pilegrimsfellesskapet St Jakobs i Oslo, er ikke like entusiastisk.

– Det kan ikke bli verre enn det det alt er. Jeg forstår ikke hvorfor staten skal styre pilegrimsarbeidet, noe som fra starten av har vært et grasrotengasjement. Nå er det blitt et byråkrati. Man har ikke noe lignende noe annet sted i Europa.

– Om dette er så feil, hvilke endringer mener du burde vært gjort?

– Den norske turistforening burde tatt over pilegrimssatsningen. I tillegg kunne man for eksempel belønnet pilegrimsherberger og oppfordret dem til å holde rutene merket, sier Luthen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter