Klima

Her er KrFs krav

KrF-listen med ekstramillioner til hjertesaker er omfattende.

I det alternative budsjettforslaget handler det ikke bare om grønne grep og ekstrasatsinger på familiefeltet. KrF vil også løfte kamp for mer bistand, flere kirkekroner og større innsats for utsatte grupper inn i forhandlingsrommet med Høyre, Frp og Venstre.

LES MER: KrF til krig mot alle

Bistand: Partiet vil øke budsjettet med en halv milliard og i tillegg omfordele 600 millioner til utviklingshjelp. Innenfor potten skal Afrika tilgodes med en regionbevilgning på 300 kroner.

Kirke: KrF sprøyter inn monnelig mer til Den norske kirke. Driftstilskuddet økes med 76 millioner kroner, og partiet vil sette av 200 millioner kroner mer enn regjeringen til økt egenkapital for kirken.

Frivillighet: KrF vil øke skattefradraget for gaver til frivillige organisasjoner til 30.000 kroner for privatpersoner og 100.000 for bedrifter.

Skole: Partiet har alt fått gjennomslag for flere lærere i småskolen. Nå vil KrF videre og vil ha norm for lærertetthet fra 1-4. trinn. Prislapp: 460 millioner. I tillegg ønskes en mentorordning (230 millioner).

Familie: I tillegg til å øke kontantstøtten vil KrF øke barnetrygden med totalt 600 millioner og styrke barnehagene med over 300 millioner. Engangsstøtten skal økes. Midlene til en storsatsing mot vold i nære relasjoner må på plass i en budsjettavtale.

Klima: I tillegg til dosen av økte miljøavgifter vil KrF også øke bevilgninger til tiltak som får utslippene ned: 500 millioner mer til jernbane, 400 til kollektivtrafikk og 300 til gang- og sykkelveier.

Psykiatri og rus: Nær 400 millioner kroner ekstra til opptrappingsplanen for rusfeltet. KrF vil øremerke over en halv milliard til kommunalt rusarbeid. 250 millioner skal settes av til psykisk helsevern for barn og unge.

Distrikt: KrF vil plusse på en rekke poster for å sikre bedre næringsutvikling i distriktene. Partiet vil ha satt av 200 millioner kroner til regionale utviklingsmidler, samme høye beløp til styrket legedekning og vil øke pendlerfradraget.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima