Kirke

Her er KFUK-KFUMs nye leder

Gyrid Anne Mangersnes mener det er et tankekors at hun kun er kvinne nummer tre til å lede organisasjonen.

Det siste Gyrid Anne Mangersnes gjorde før hun for seks år siden sluttet i KFUK-KFUM, var å lede arbeidet med å utforme organisasjonens langtidsstrategi. På landsmøtet sist helg ble hun valgt til ny styreleder for den kristne ungdomsorganisasjonen.

– Samtidig som medlemstallet synker, ser vi en enorm vekst i det diakonale arbeidet vårt. Dette er det viktig å styrke og videreutvikle. Dette er noe som bidrar til å gjøre oss til en viktig samarbeidspartner innad i Den norske kirke og ute i lokalsamfunnene.

– Hva slags diakonalt arbeid er dette?

– Jeg tenker særlig på forandringshusene, som er åpne hus med aktivitetstilbud til barn og unge som kanskje faller utenfor andre felleskap. Kanskje de kommer fra lavinntektsfamilier eller fra familier med andre kulturelle bakgrunner. Vi tilbyr dem et møtested hvor de kan jobbe med å utvikle sin egen identitet, sin egen stemme og utvikle seg selv som mennesker. Disse forandringshusene er etablert i samarbeid med andre aktører, og jeg synes det er spennende å se hvordan vi sammen med andre kan styrke muligheter for barn og unge lokalt.

Mannstungt

I 1992 ble Gunn Bjørg Wissløff organisasjonens første kvinnelige leder. I 2007 ble Ingeborg Mongstad‐Kvammen nummer to. At KFUK-KFUM ikke har hatt flere kvinnelige styreledere, har Mangersnes ingen god forklaring på.

– Vi har mange dyktige kvinnelige ledere rundt om i landet, så jeg vet ikke hvorfor det ikke har vært flere kvinnelige toppledere. Jeg hadde forventet at vi var annerledes enn resten av samfunnet når det gjaldt dette, så det var rart å oppdage at vi ikke er det. Samtidig har vi har hatt det slik at lederen og nestlederen skal være kvinne og mann, så kvinner har tidligere ledet organisasjonen i perioder hvor mannlige ledere har trukket seg tilbake.

LES OGSÅ: KFUK-KFUM reagerer på annonser som kaller årets Operasjon Dagsverk en anti-israelsk kampanje

Politisering?

I vår skrev Vårt Land om tidligere KFUK-KFUM-ere som er provosert av det de mener er en venstredreining i organisasjonen. Tidligere i år fikk KFUK-KFUM Globals engasjement for palestinsk ungdom krass kritikk, særlig fra organisasjonen MIFF, i forbindelse med årets Operasjon dagsverk.

Gyrid Anne Mangersnes oppfatter likevel ikke at organisasjonen hun tar over preges av politisk splittelse.

– Jeg ser en organisasjon som vil bidra til klimarettferdighet og fred, i tillegg til å stå opp for barn og unge både hjemme og internasjonalt. På landsmøtet i helgen opplevde jeg ingen spenninger knyttet til disse ambisjonene.

– Men du ser at det finnes noen slike spenninger?

– Jeg har hørt om det og registrert det, men jeg har ikke stått i det selv. Jeg har derimot sett et enormt engasjement for Operasjon dagsverk og disse prosjektene. Det handler om å stå opp for andre, om å hjelpe og lindre og etablere møteplasser der folk kan vokse. Det er ikke kontroversielt.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke