Religion

Her er Hareides nye strategi for å løfte KrF

Knut Arild Hareide skal gjøre KrFs stemme mektigere ved at partiet taler tydelig om kristne røtter og et varmt samfunn. Den store partisamtalen er i gang.

– Vi skal ta ting i riktig rekkefølge. Først tydeliggjør vi politikken vår, så tar vi spørsmålet om samarbeid, sa Hareide i talen til landsstyret og rammet dermed inn det som nå skal skje:

Frem til september skal KrF lokalt drøfte hva som skal være KrFs politiske prosjekt. Fredag og lørdag har hele landsstyret drøftet forslaget til KrFs nye vei fra ledertrioen og generalsekretæren og sluttet seg til diskusjonspakken.

I årene som kommer skal KrF kjempe for:

• Et samfunn forankret i kristne verdier og det kristne menneskesynet.

• Et varmere samfunn – det ikke mennesker sorteres bort og der fellesskap i inkluderer.

• Et samfunn som ikke er seg selv nok og tar verdens store utfordringer på alvor.

Og KrFs valg skal ifølge Hareide få «politiske konsekvenser» i valg av samarbeid.

LES OGSÅ: Analyse: KrF skal finne seg selv i full fart

På 30 sekunder

I en samtale med Vårt Land etter talen sier Hareide at det for KrF-nå skal bli lettere på 30 sekunder å oppsummere hva KrF står for.

– Alle i partiet er vel fra før enige om nettopp dette?

– Ja, men poenget vårt er nå å gjøre det tydelig hva partiet løfter frem. Punktene forklarer hva vi står for i fremtidssamfunnet.

Under neste landsstyremøte skal partiet gå igjennom debattsvar fra fylkeslag – og som Hareide alt har varslet: Når innholdet i det politiske prosjektet er lande, kan det åpnes for en samtale om samarbeid.

«Misforstått likhet»

I lørdagens tale utdypet Hareide alle de tre utfordringene fremover skal gi politiske svar på. I omtalen av den han kalte «forvitringen av våre kristne røtter» lød det nye takter fra KrF:

– Alt for lenge har den misforståtte tanken om at alle verdier er like gode, fått dominere. Som at det ikke finnes noe som er rett og galt, poengterte han og forklarte:

– Et samfunn i forandring trenger forankring. Vi lever i en tid der snakk om etikk og normer, personlig ansvar for dine handlinger. Krav om folkeskikk og respekt for andre, har blitt oppfattet som uttrykk for gammeldags moralisme og pekefingermentalitet. Det er det ikke. Det er verdier som er verdt å ta vare på.

Delegater Vårt Land snakket med etter talen, tror nettopp dette budskapet vil gjøre godt for partiets grunnfjell. Der har det vært utrygghet om KrF har tonet ned kampen for kristenverdier.

LES OGSÅ: I hemmelighet skrev Hareide bok om KrF

Et varmt comeback

I presentasjonen av prosjektet brukte Hareide flere ganger det gamle varemerket om «et varmere samfunn». Ikke minst der partiet nå skal snakke tydeligere om fellesskap som inkluderer. I dette ligger det at kampen mot sorteringssamfunnet skal være en klar merkesak.

– Vi vil kjempe for et varmere samfunn der mennesker ikke sorteres bort før de er født eller stemples ut når de er gamle, et samfunn med plass til alle, sa Hareide.

Hareide frykter vi er i ferd med å få et samfunn med økende forskjeller, der færre kjenner seg verdsatt av fellesskapet og der de ikke har mulighet til å bidra og bruke sine evner.

– Vi kan ikke vedta at folk skal få venner, men vi kan legge til rette for møteplasser der folk kan treffe andre, sa han.

Borte vekk?

Den tredje store utfordringen er KrFs gjenkjennelige kamp mot globale farer: Fattigdomskrisen og klimakrisen. Enkelt fortalt vil Hareide partiets budskap skal være at vi ikke må være oss selv nok.

– Noen vil kanskje oppleve et tyngre engasjement for kristne røtter som noe litt smalere fra partiet?

– Vi tydeliggjør at KrFs politikk her står sterkt i de nye trendene samfunnet møter.

– Under landskonferansen i vinter gikk du langt i å varsle at KrF også kom til å velge vekk saker. Er noe blitt borte denne helgen?

– Det ligger føringer nå for hva vi skal prioritere fremover. Men hovedpoenget er skikkelig å få løftet frem hva som er desidert viktigst for oss, svarer KrF-lederen.

– Hvilke nye velgergrupper kan det prosjektet gi KrF?

– Litt tåke skal i alle fall lette, om jeg skal bruke det uttrykket. Hva vil kjemper for, vil fremstå tydeligere.

LES OGSÅ: Hareide varsler klar tale om samarbeid

«Politiske konsekvenser»

Både presse og politiske motstandere har hatt forventninger til helgens politiske avklaringer fra KrF. Hovedspørsmålet er om KrF kan være på vei inn i dagens regjering eller en ny form for samarbeid til venstre kant.

– Samarbeidsspørsmålet kommer senere. En tydeliggjøring av vårt politiske prosjekt må imidlertid få politiske konsekvenser, forsikret KrF-lederen i talen.

Der er enkelte i KrF mer utålmodige enn andre. I Agder KrF har fylkeslaget vedtatt at avklaringen bør komme før jul.

– Vi la ingen føringer denne helgen. For deltakerne på landsstyremøtet var dette «KrFs eget arbeid». Så får det være andres jobb å lese utfordringene vi skisserer inn i et mønster, forklarer Hareide.

– Inneholder prosessen nå noen tidsfrist for en samarbeidsdebatt?

– Nei, det er ikke spikret noe slikt tidspunkt, svarer han.

I talen varslet Hareide for øvrig at KrF «kommer til å bli et enda mer offensivt reformparti fremover».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion