Nyheter

Her er bispekandidatene i Nidaros

Tre kvinner og én mann er nominert til ny biskop i Midt-Norge: Nils Åge Aune, prost i Sør-Innherad, Herborg Oline Finnset, prost i Strinda, Ragnhild Jepsen, domprost i Nidaros og Kristine Sandmæl, prost i Lofoten.

Bilde 1 av 2

Lederen i Nidaros bispedømmeråd, Agnes Sofie Gjeset, presenterte onsdag morgen bispedømmeråds fire nominerte kandidater til den ledige biskopsjobben.

– Det har vært en takknemlig oppgave å finne gode kandidater til å bli biskop i Nidaros. Den åpne runden før jul, ga oss gode navn å jobbe videre med, sier Gjeset.

– Til slutt var det fire kandidater som bispedømmerådet samlet seg om. Vi kunne ha nominert fem, men denne gangen var det fire som tydeligst svarte til de kriteriene vi hadde satt, sier bispedømmerådslederen.

I begynnelsen av november sendte Tor Singsaas (69) sin avskjedssøknad til Kirkerådet. I åtte år har han vært Den norske kirkes tilsynsmann i Midt-Norge.

Nidaros bispedømmeråd startet nominasjonsprosessen i november i fjor. Siden har rådet arbeidet aktivt med å finne kandidater til stillingen. I en åpen runde kom det inn 38 forslag.

LES MER: Disse var mest ønsket

Etternominering?

Etter at de nominerte kandidatene nå er presentert, åpnes det for mulig etternominering av kandidater fram til 19. mars. Det skjer ved at minst hundre stemmeberettigede fra minst tre ulike prostier i bispedømmet går sammen om å nominere en ekstra kandidat.

Deretter skal det gjennomføres en omfattende kirkelig avstemning. Alle menighetsråd, prester, vigslede kateketer, diakoner og kantorer i offentlig kirkelig stilling i Nidaros bispedømme, har stemmerett. Det har også prostene i alle Den norske kirkes bispedømmer og professorer i teologiske fag ved de teologiske fakultetene, samt lederne av de tre praktisk-teologiske utdanningene. Avstemningsperioden er 21. mars - 20. april 2017.

LES MER: Lanserer egen bispekandidat i Nidaros

Avgjørelse i juni

I neste omgang skal alle biskopene og Nidaros bispedømmeråd vurdere hvem av de tre som har fått størst oppslutning i avstemningen, de mener er best egnet til å bli biskop. Deres uttalelser skal foreligge innen 12. mai.

Tilsettingen skjer på Kirkerådets møte 12. – 14. juni i Trondheim.

LES MER: Kluss i bispekøen

De fire nominerte

Dette er de fire kandidatene som Nidaros bispedømmeråd har nominert:

• Nils Åge Aune (51) er prost i Sør-Innherad prosti. Aune er inderøyning, han ble utdannet ved Fjellhaug skoler og Det teologiske menighetsfakultet og ordinert til prest i Sakshaug kirke i 1996. Han har bodd og arbeidet i Verdal siden 1995, og var sokneprest på Stiklestad før han ble prost. Aune har vært misjonær i Japan for Norsk Luthersk Misjonssamband, og feltprest på Steinkjersannan. Han har sittet i styret for Stiklestad Nasjonale Kultursenter siden 2006.

• Herborg Oline Finnset (55) er fra Sørreisa, og ble i 2017 innsatt som prost i Strinda prosti. Hun har tidligere vært domprost i Tromsø i 12 år, kapellan i Lenvik i Senja og residerende kapellan i Hammerfest. Finnset er utdannet ved Det teologiske menighetsfakultet, og ble ordinert til prest i Oslo i 1988. Hun har bred erfaring fra arbeid med samisk kirkeliv, og har også vært med på å etablere og drive Tromsø Internasjonale Kirkefestival.

• Ragnhild Jepsen (47) er domprost i Nidaros. Hun er fra Ål i Hallingdal, utdannet ved Det teologiske menighetsfakultet, og ble ordinert til prest i Ål kyrkje i 1997. Jepsen kom til Nidaros domkirke som kapellan i 2000. Hun ble sokneprest i samme kirke tre år senere, og domprost i 2011. Før hun kom til Trondheim, var hun kapellan i Åmot i Hamar. Jepsen er styremedlem i Olavsfestdagene, Nidarosdomens guttekor og i «Evangelical Lutheran Church og Jordan and The Holy Land».

• Kristine Sandmæl (47) er fra Moss, og er i dag prost i Lofoten. Hun er utdannet ved Det teologiske menighetsfakultet, og ble ordinert til prest i 1997. Hun har tidligere vært prostiprest i Lofoten, sokneprest i Sørfold og sokneprest i Vågan, Henningsvær og Gimsøy. Sandmæl er leder i Mellomkirkelig råd og har vært nestleder i Norsk kvinnelig teologforening.

LES MER: Mange tror på opprykk

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter