Nyheter

Her dør et barn hvert tiende minutt

I skyggen av Syria-tragedien har krigføringen i Jemen utviklet seg til enda en humanitær katastrofe. Hvert tiende minutt dør et barn av feilernæring, advarer FNs barnefond Unicef.

Siden mars 2015 har krigen herjet i lutfattige Jemen, en republikk med rundt 25 millioner innbyggere sørvest på den arabiske halvøy. Det har påført befolkningen enorme lidelser.

Ifølge Unicef lider nå nærmere 2,2 millioner småbarn av akutt feilernæring i Jemen. Hver time dør rundt seks barn som følge av dette. Minst 462.000 barn er i akutt fare for å dø, i et land som allerede før krigen hadde verdens høyeste forekomst av feilernæring.

– Situasjonen for barna i Midtøstens fattigste land har aldri vært så katastrofal som nå, sier Unicefs representant i Jemen, Meritxell Relano til NTB-AFP.

LES MER: Kan bomme på mål om null sult

USA-våpen til Saudi-Arabia

Saudi-Arabia leder koalisjonen som fører krig mot den Iran-støttede opprørske Houthi-milisten. Målet er å få den valgte og saudivennlige regjeringen tilbake til makten.

Bare siden president Barack Obama kom til makten i 2009, skal amerikansk våpensalg til det saudiske kongedømmet beløpe seg til 115 milliarder dollar. Det inkluderer svært omstridte klusterbomber, som 119 land har signert en forbudstraktat mot, men blant dem er ikke USA og Saudi-Arabia.

Delvis våpenstans

Nå har Obama begynt å miste noe av tålmodigheten med en krigføring som rammer et stort antall sivile. Denne uken varslet derfor USA delvis stans i våpenforsyningene. Restriksjonene gjelder presisjonsstyrt ammunisjon, og er en reaksjon ikke minst på bombingen 8. oktober av et begravelsesfølge i hovedstaden Sanaa, der 140 mennesker ble drept og mer enn 500 skadde.

En rapport til FNs sikkerhetsråd konkluderte med at det ikke var tatt noen forholdsregler for å unngå drap av sivile under dette bombeangrepet, slik den internasjonale folkeretten krever.

LES OGSÅ: Amnesty vil kaste Saudi-Arabia

Stor ordre med helikoptre

Den amerikanske våpenstansen er uansett begrenset. I forrige uke ble det godkjent salg av amerikanske Chinook lastehelikoptre til en verdi av 3,5 milliarder dollar til Saudi-Arabia. Ifølge amerikanske myndigheter skal dette være et bidrag for å styrke saudiernes hjemmeforsvar og avskrekke regionale trusler.

Det henspiller blant annet på saudiernes frykt for angrep som den Iran-støttede Houthi-militsen har utført over grensen til Saudi-Arabia. USA anklager Iran for å forsyne militsen med våpen. Den amerikanske marinen hevder å ha avskåret flere båter som har vært på vei til Jemen med iranske våpen. Selv om Iran erkjenner å støtte Houthiene som også er sjiaer, benekter Teheran at de forsyner dem med våpen.

LES OGSÅ: USAs erkefiende Iran får makt

Avhengig av massiv matimport

Den humanitære krisen forverres av den saudiske koalisjonens blokade av havnene i Jemen. Allerede før krigen brøt løs var landet avhengig av å importerte 90 prosent av maten. Åtte av ti jemenitter er nå på en eller annen måte avhengig av matvarehjelp fra FN.

Krigen har ført til voldsomt prishopp på mat, som mange ikke har råd til. Unicef har i år forsynt rundt fire millioner barn med vitamintilskudd, og anslår at det har bidratt til å redde over 200.000 barn fra den sikre død.

Det blir anslått at rundt 40 prosent av de anslagsvis 10.000 drepte i krigen er sivile. Rundt 2,4 millioner mennesker er internt fordrevne, og 170.000 har flyktet fra landet. Blant dem er også somaliere og etiopiere som opprinnelig hadde flyktet dit fra sine hjemland, i håp om en sikrere tilværelse.

LES MER: En skamplett for Europa

Droneangrep mot terrorister

Jemen har lenge vært et land med store interne konflikter. Det har også gitt spillerom for den islamistiske terrororganisasjonen al-Qaidas slagkraftige filial på den arabiske halvøy (AQAP). USA har utflørt droneangep mot AQAP i Jemen helt siden 2002.

Krigen ser ut til å ha styrket snarere enn svekket AQAP, som har utnyttet kaoset til å etablere seg i større områder i det sørlige Jemen. Også den såkalte islamske staten (IS) utnytter lovløsheten til å styrke seg i Jemen.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter