Nyheter

Her debuterer Støre på kristenstevne

Jonas Gahr Støre hadde aldri vært på et kristent stevne før han ble spurt ut om tro foran en fullsatt hall i Sarons dal.

Bilde 1 av 3

KVINESDAL: – Jeg har ikke vært på noen kristne stevner før. Det er veldig spennende og et ukjent terreng for meg, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre før han entret scenen foran en fullsatt stevnehall i Sarons Dal.

I Kvinesdal er venner av misjonsbevegelsen Troens Bevis Verdens Evangelisering samlet til sommerstevne. På forhånd var det ventet at rundt 7.000 barn og voksne var innom stevnet i løpet av dagene.

Torsdag kveld hadde arrangørene invitert Støre og KrF-leder Knut Arild Hareide for å snakke om tro. Statsminister Erna Solberg (H) var med i opptak på video.

LES OGSÅ: Savner ektemannen Aril hver dag

– En helt grei måte å forkynne på

– Jeg er fascinert av engasjementet her. De ønsker stiller opp for andre mennesker. Det er inspirerende og lærerikt, sa Støre.

– Troens Bevis er en misjonsorganisasjon. Hva tenker du om misjon?

– Misjon er et århundrelangt virke. Den misjonen de driver her, det humanitære engasjementet, er en helt grei måte å forkynne budskapet på. Historisk har det skjedd overgrep og krenkelser i mange religioners navn, men i vår tradisjon så mener jeg det er en sammenheng mellom ytringsfrihet og trosfrihet.

– Er det rett å spre budskapet om at Jesus er verdens frelser?

– Basert på ytringsfriheten så mener jeg det er både rett og lovlig. Samtidig er det viktig ikke å skape avhengighetsforhold i situasjoner hvor mennesker er sårbare, sier Ap-lederen til Vårt Land.

LES OGSÅ: - «Kristen-Jonas» er ikke skjellsord

Nikker til at Jesus er frelser

Til tross for at det kun er få måneder til valget, ser ikke Støre på visitten i Sarons dal som stemmefiske.

– Tror du at Ap vil få noen flere stemmer ved at du stiller opp her?

– Egentlig ikke. De menneskene som er her representerer nok et tverrsnitt av befolkningen, og en del av dem stemmer Arbeiderpartiet.

– Du er her for å snakke om tro. Hva betyr Jesus i ditt liv?

– Det kristne budskapet, som har formet vår kristne, humanistiske arv i Norge bunner i et frigjøringsbudskap og et radikalt budskap om likeverd. Det har hatt dyp påvirkning på vår kultur. Jesus som skikkelse, og fortellingen om forsoning og tilgivelse er viktige, etiske verdier, jeg mener vi kan ha som forbilde.

– Er han frelser?

– Det kan man velge å se han som.

– Hvordan ser du han selv?

– Jeg kan nikke til det, sier Støre.

LES OGSÅ: Rune Edvardsen i klinsj med lokal Frp-topp

Konkurrerer om velgere

Selv om Støre var her for første gang, begynner det derimot å bli en tradisjon at KrF-lederen besøker Sarons dal om sommeren.

– Jeg har vært her de tre siste årene. I fjor fikk jeg tale og i år blir jeg intervjuet. Jeg vet ikke hvordan jeg skal tolke det, sier Hareide og ler.

– Du er her i lag med Jonas Gahr Støre. Er du redd han vil vinne noen KrF-hjerter?

– Det er en konkurranse om velgere, men akkurat i kveld synes jeg det er hyggelig om Jonas gjør det bra fordi vi skal snakke om noe som er enda viktigere enn partipolitikk, sier Hareide til Vårt Land.

LES OGSÅ: Har en tro – liker ikke kristen-stempel

Ber om visdom før avgjørelser

Hareide ønsker å vise tilhørerne i salen at politikere er «hele mennesker» og at troen preger han som politiker fordi den former både hans verdier og hans menneskesyn.

– Ber du før du tar en politisk avgjørelse?

– Det kan jeg lett gjøre.

– Hvordan opplever du å få svar?

– Jeg kan be om klokskap og hvis jeg er i tvil, kan jeg be om å få ro for en sak. Noe av det som er viktig er å ta Jesus med i hverdagen og at troen ikke er noe som kun hører søndagen til. Samtidig er jeg forsiktig med å si: «Jeg mener dette fordi Bibelen sier det, mens det du mener er feil.» Jeg er opptatt av at troen er større enn politiske avgjørelser, sier Hareide.

– Tror du denne samtalen vil føre deg og Støre nærmere hverandre politisk?

– Vi er ikke enige om alle politiske spørsmål, men jeg har stor respekt for Støre og vet at jeg kan stole på han. Jeg beundrer personen Jonas Gahr Støre, sier han.

LES OGSÅ: Ble frelst da han hørte Aril Edvardsen

Fikk kritikk for Ap-støtte

Tanken på at Støre og Hareide kan finne sammen synes Rune Edvardsen, leder for Troens Bevis, er «spennende». Selv fikk han kritikk for å ha frontet sin støtte til Arbeiderpartiet for to år siden. Den gang truet flere hundre givere med å trekke støtten til misjonsstiftelsen.

– Det er kanskje et ømt punkt for noen. Jeg lærte vel noe der, sier Edvardsen.

– Hva lærte du?

– Det som skuffet meg mest var at mitt politiske standpunkt skulle ha betydning for menneskers frelse ute i verden. Jeg ble forbauset av at folk ville slutte å gi.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Hareide + Støre er en spennende tanke

– Håper samtalen du samtalen med Støre og Hareide kan føre dem nærmere hverandre, slik at de kan samarbeide mer?

– Det er ikke derfor vi har invitert dem. Jeg ser mediene spekulerer i en slags flørt dem i mellom, men det kjærlighetsforholdet må de finne ut av selv, sier Edvardsen.

– Passer de godt sammen?

– Hvis jeg skulle nullstille meg og ikke ha en posisjon, så synes jeg det er en spennende tanke. De har i seg ting som kan gjøre vårt samfunn varmere. Jeg sier ikke at ikke de andre partiene også har det, men Støre og Hareide er en spennende blanding.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter