Nyheter

Henter stavkirke hjem

Etter 122 år i USA hentes en stavkirke hjem til Norge. Orkdal skal få et kulturhus som skal være åpent for alle 
trossamfunn, sier ildsjeler.

I 80 år stod den i skogkanten på friluftsmuseet Little Norway, stavkirken som ble bygget i Ork-anger i Sør-Trøndelag og sendt til verdensutstillingen i Chicago i 1893 som Norges paviljong.

I høst kom en dugnadsgjeng på 13 nordmenn til Blue Mounds i Wisconsin for å hente stavkirken hjem. Nå ligger 34 tonn kirke i tre konteinere og er på vei over Atlanterhavet.

– Vi venter kirken til Orkanger i november, forteller Arne Asphjell, som er talsmann for prosjektkomiteen.

LES OGSÅ: 28 stavkirker pusset opp

Solgte bygninger

Våren 1893 ble en kopi av en norsk stavkirke bygd ved Strandheim Brug på Ork
anger og sendt til USA. Da utstillingen var over, ble flere av bygningene solgt på auksjon, også den norske paviljongen. Første stopp var som landsted for en ­riking ved Lake Geneva i Wisconsin. Senere ble dette stedet overtatt av en annen riking, tygge-
gummikongen Wrigley. I 1935 ble stavkirken flyttet for tredje gang, nå til Little Norway, et friluftsmuseum som ble bygget opp av den norskættede forretningsmannen Isak Dahle.

Men interessen for det Maihaugen-lignende museet dalte, og arvingene til Dahle så ingen annen utvei enn å stenge Wisconsins «Lille Norge» – og selge unna bygningene.

LES OGSÅ: Kulturskatt må tjæres

Barnebarn av treskjærer

Da kom noen entusiastiske trøndere på banen. En av dem var industri-
gründeren Olav Sigurd Kvaale, barnebarn av Peder O. Kvaale, mannen som sto for utskjæringene på stavkirken i Blue Mounds.

For ett år siden kom Kvaale inn på det avstengte Little Norway og fikk se bestefarens arbeider. Her dukket ideen om å hente kirken tilbake til Orkdal kommune opp. En prosjektgruppe ble etablert, og kommunen koblet til, for man så raskt at det trengtes noen millioner til å realisere drømmen:

Demontere kirken, frakte den over havet, for så å bygge den opp igjen der den kom fra, Orkdal.

Pris: 5 millioner kroner.

LES OGSÅ: Uten røtter dør vi

Kommunalt ja

Formannskapet i Orkdal sa i mai at de ville være med og hente stavkirken tilbake til kommunen da den er en stor kulturskatt. Kommunes bidrag ble 2 millioner kroner. Nå samler prosjektgruppa inn resten gjennom innsamlingsaksjoner i nærmiljøet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Blir kulturhus

Talsmann Asphjell forteller at demonteringen i USA ble en utfordring: Hvor mye skulle bli med tilbake til Norge:

– Konklusjonen ble at vi ville ta med mest mulig av originalt treverk, blant annet for å kunne ha gode maler til reproduksjon der det er nødvendig.

– Hva slags stand er kirken i 
etter 122 år i USA?

– Hovedinntrykket er at det er lite skader på bygningen, og at den har alle muligheter til å fremstå som en perle når den blir gjenreist. Uttrykket eventyrhus har også vært brukt for å beskrive bygningen.

– Skal stavkirken bli vigslet til gudshus når den er bygget opp igjen i Orkdal?

– Nei. Stavkirken skal bli et kulturhus som skal være åpent for alle trossamfunn, og alle andre som ønsker å bruke den, sier Asp-
hjell.

LES OGSÅ: Riksantikvaren gir 130 millioner til stavkirkene

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter