Verden

Henrettes for narkoforbrytelser

Av rekordmange 800 som er henrettet i Iran hittil i år, er rundt 500 henrettet for narkotikarelaterte forbrytelser.

På Verdensdagen mot dødsstraff lørdag retter Amnesty International søkelyset mot den fortsatt utbredte bruken av dødsstraff for narkotikaforbrytelser. Organisasjonen er sterkt kritisk til bruken av dødsstraff som «våpen mot narkotika» i et betydelig antall stater.

Rekordmange

En av verstingene er Iran, der det ifølge den nyeste rapporten fra Iran Human Rights er henrettet mer enn 800 personer i år, hvorav over 500 for narkotikarelaterte forbrytelser. Dette er det høyeste tallet på 25 år, ifølge talsmann Mahmood Amiry-Moghaddam som leder organisasjonen fra Norge.

Iran er langt fra alene. Ifølge Amnesty International har ytterligere 10 land henrettet mennesker eller idømt dødsstraff for narkotikaforbrytelser de siste to årene. Det gjelder Kina, Indonesia, Kuwait, Malaysia, Saudi-Arabia, Singapore, Sri Lanka, Thailand, De forente arabiske emirater og Vietnam. Totalt kan narkotikarelaterte lovbrudd straffes med døden i mer enn 30 land

– Det er nedslående at så mange land er fortsatt klamrer seg til den misforståtte ideen om at å drepe folk vil gjøre slutt på avhengighet eller redusere kriminalitet. Dødsstraff gjør ingenting for å takle kriminalitet eller aktivere folk som trenger hjelp til å få tilgang til behandling av narkotikaavhengighet, sier Chiara Sangiorgio, Amnesty Internationals dødsstraffekspert.

LES KOMMENTAREN: Takk Frans, for tale om dødsstraff

Indonesia

I Indonesia benytter myndighetene med den ferske presidenten Joko Widodo i spissen dødsstraff som metode for å bekjempe det de kaller en nasjonal narkotikakrise. Så langt i år er 14 narkotikadømte henrettet, og myndighetene avviser alle søknader om benådning i slike saker.

I Malaysia ble 19-åringen Shahrul Izani Suparman tatt med mer en 200 gram cannabis, og sa seg automatisk skyldig i smugling, hvilket senere førte til en dødsdom, påpeker Amnesty-talskvinne Sangiorgio.

Ifølge internasjonal lov skal bruken av dødsstraff begrenses til de «mest alvorlige forbrytelser», som vanligvis blir begrenset til å omfatte bare forsettlig drap. Folkeretten setter også mål om at stater skal bevege seg mot avskaffelse av dødsstraff.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Humane metoder

Amnesty International mener at stater som henretter for narkotikasmugling eller -bruk ikke tar hensyn til dokumentasjon som viser at det finnes andre, mer humane og effektive metoder for å begrense problemene, inklusive mer aktiv forebygging av rus og bedre tilgang til behandling. Organisasjonen mener det ikke finnes fnugg av bevis for at trussel om henrettelse er mer av en avskrekkende enn noen annen form for straff.

I april neste år har FNs generalforsamling for første gang siden 1998 innkalt til en spesialsesjon for å diskutere de globale problemene relatert til narkotika, der også praksisen med dødsstraff for slike forbrytelser står på dagsorden. Dette er ifølge Amnesty en gylden mulighet til å endre politikk og sette menneskerettigheter først også i narkotikarelaterte saker.

LES OGSÅ: Bibis siste sjanse til å unngå dødsstraff

Dyster status

Slik er status i noen av landene som praktiserer dødsstraff for narkotikarelatert forbrytelser:

• Kina henrettet flere mennesker enn resten av verden til sammen i fjor. Myndighetene legger lokk på statistikken, men det er kjent at personer dømt på narkotikarelaterte lovbrudd utgjør en betydelig andel av de henrettede. Kina har tatt visse skritt for å begrense bruken av dødsstraff de senere årene.

• Indonesia har endret kurs etter å ha nærmest seg slutt på henrettelser for noen år siden. I år er 14 personer henrettet etter dommer om narkotikasmugling, og for kritikk fra Amnesty for at mistenkte blir rutinemessig blir torturert til å tilstå, eller utsatt for urettferdige rettssaker.

• Iran henretter flest etter Kina. Tusenvis av mennesker er dømt til døden for narkotikarelaterte forbrytelser de siste tiårene. Landet har en ekstremt hard narkotikalovgivning som innebærer at en person kan bli dømt til døden for besittelse 30 gram av heroin eller kokain. Av totalt 800 henrettelser så langt i år er 500 dømt for narkotikasaker.

• I Malaysia fører handel med narkotika til obligatorisk dødsstraff, noe som kan avgjøres av mengden narkotika man blir tatt for å være i besittelse av. Tallene er ikke offentlige, men Amnesty Internationals overvåking tyder på at halvparten av dødsdommene pålagt de siste årene knyttes til narkotikahandel.

• I Saudi Arabia har henrettelser for narkotikarelaterte lovbrudd eksplodert de siste tre årene. Nær halvparten av de 92 kjente henrettelsene i fjor knyttes til narkotikarelaterte forbrytelser. Dødsdommer utstedes ofte etter urettferdig, summarisk og i noen tilfeller hemmelig behandling.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden