Nyheter

Hemmeligholder svar

Offentligheten får ikke vite hva bispekandidatene i Sør-Hålogaland 
har svart på sentrale spørsmål under nominasjonsprosessen.

– Dette kan være et demokratisk problem. Kirken er tjent med enda mer åpenhet i sine demokratiske prosesser – ikke mindre, slik jeg opplever er tilfelle her, sier Kjellfred Dekko, ­bispedømmerådsleder i Tunsberg ­bispedømme.

LES OGSÅ: Tre kvinner kan bli ny biskop

Første gang

– Dette har ikke skjedd tidligere, sier assisterende direktør Gerd Karin Røsæg i Kirkerådet om at Sør-Hålogaland bispedømmeråd har lovet bispekandidatene konfidensiell behandling av deres skriftlige informasjon.

– Vi kan ikke gå ut med mer ­informasjon om kandidatene enn det vi gjorde i pressemeldingen tirsdag. Vi har sagt til kandidatene at det de har skrevet skal bli mellom bispedømmerådet og dem selv, sier stiftsdirektør Jan-Kjell Jonassen i Sør-Hålogaland bispedømme.

Tirsdag offentliggjorde bispedømmerådet navnene på de fem nominerte bispekandidatene: professor Hallgeir Elstad, prost Olav Rune Ertzeid, prost Ann-Helen Fjeldstad Jusnes, sokneprest Kristine Sandmæl og bymisjonsprest Kari Veiteberg.

Men til forskjell fra ved tidligere nominasjoner, ble det ikke lagt fram vita og presentasjon av kandidatenes profil gjennom deres svar på rådets spørsmål.

Dette kom overraskende på Gerd Karin Røsæg i Kirkerådet da hun tirsdag kom til Bodø for å delta på pressekonferansen der kandidatlisten ble presentert.

– Der og da ble jeg kjent med at bispedømmerådet hadde sagt til bispekandidatene at deres opplysninger og svar ikke skulle tilflyte andre enn rådets medlemmer, sier hun.

Ba om opplysninger

Det var Kirkerådet som i februar gav bispedømmerådet det formelle signalet for å starte bisperekrutteringsprosessen i Nordland.

– Da skrev vi, som vi alltid gjør, at vi ved nominasjonen trengte sentrale opplysninger om kandidatene.

– Har bispedømmerådet misforstått deres «bestilling» ­eller har «bestillingen» vært for ­utydelig?

– Jeg kan ikke si hva som har hendt, men en slik misforståelse har ikke skjedd i de andre bispedømmene som har rekruttert ny biskop. Det er derfor nærliggende for meg å tro at de i Sør-Hålogaland har mistolket eller misforstått det vi skrev, svarer Røsæg.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– Innsnevring

Kjellfred Dekko­ mener Sør-Hålogaland snevrer inn viljen til åpenhet:

– Det er ikke bra med tanke på demokratiske prosesser i kirken, sier bispedømmerådslederen.

For ett år siden ledet han prosessen med rekruttering av ny biskop i Tunsberg.

– Vi prøve å legge ut mest ­mulig informasjon om kandidatene, slik at de stemmeberett­igede hadde et best mulig grunnlag for å uttale seg om hvem som burde bli ny biskop.

– Silte dere informasjonen­ kandidatene ga skriftlig til ­bispedømmerådet, da dette ­materialet skulle presenteres for offentligheten?

– Nei, vi redigerte ikke kandidatenes egenpresentasjon og skriftlige svar, svarer Dekko.

Knut Lundby, medlem i Oslo bispedømmeråd og til daglig professor i medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, mener det samtidig med offentliggjøringen av en bispe­nominasjon, også burde legges fram presentasjon av kandidatene og nøkkelsvar om hva de står for.

– For den offentlige diskusjonen om hvem som bør bli biskop, starter med en gang nominasjonen foreligger. Da er det kanskje bedre at kandidatene selv kan formulere hva de står for, enn at man skal lete i forskjellige kroker for å finne ut ting, sier Lundby.

Etter at bispedømmerådet nå har foretatt sin nominasjon, er det Kirkerådet som styrer den omfattende prosessen fram mot tilsetting av biskop Tor B. Jørgensens­ etterfølger.

– Hva gjør Kirkerådet med denne saken nå, Gerd Karin Røsæg?

– Jeg holder akkurat nå på med å skrive til stiftsdirektøren i Sør-Hålogaland at de skal sende skjemaene som kandidatene har fylt ut. Når det fra bispedømmerådets side er sagt at dette er konfidensielt, så kan ikke vi offentliggjøre dette materialet før vi har vært i kontakt med den enkelte kandidat. Vi må spørre dem om det er noen av opplysningene de vil ha endret før vi kan publisere dette.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter