Nyheter

Helsesenteret for papirløse er stengt. – Nå må de papirløse få nødvendig helsehjelp

Helsesenteret for papirløse i Oslo har stengt store deler av sitt tilbud på grunn av korona-pandemien. – Oslo kommune tar ikke ansvar, sier senterleder Linnea Näsholm.

Bilde 1 av 3

– Nå må de papirløse få nødvendig helsehjelp, sier Linnea Näsholm.

Hun er leder for Helsesenteret for papirløse i Oslo, en av de få stedene i Norge hvor papirløse kan få grunnleggende helsehjelp. Nå som Helsesenteret har stengt store deler av sitt tilbud, frykter Näsholm for konsekvensene.

– Flere har tilstander som kommer til å bli alvorlige. Når det blir akutt, blir det en belastning for helsevesenet og det vil øke korona-smitten.

LES OGSÅ: Arne Viste spør hvorfor ikke Norge gjør som Portugal, som gir alle asylsøkere midlertidige utvidede rettigheter fram til 1. juli

Stengt

Helsesenteret har måtte stanse sitt vanlige tilbud fordi de ikke lenger har tilgang på de frivillige helsearbeiderne som vanligvis jobber der.

De frivillige kan deles opp i to grupper: Ansatte i helsesektoren og pensjonert helsepersonell. Ettersom helsearbeidere ikke lenger bør jobbe flere steder og pensjonistene er i risikogruppen, er det nesten ingen som kan jobbe på Helsesenteret.

LES OGSÅ: Ti år med helsehjelp for papirløse migranter: – Trist at det er behov for oss

De frivillige sykepleierne som fortsatt har mulighet til å jobbe på senteret, er ledige på telefon til vanlige tider.

Uansvarlig

Näsholm mener Oslo kommune ikke tar ansvar for situasjonen til de papirløse.

– Vi har gjentatte ganger fortalt kommunen at folk ikke får nødvendig helsetilbud. Vi har spurt om å få helsepersonell eller et annet sted vi kan henvise de som trenger helsehjelp, sier Näsholm.

Ifølge Näsholm, har en ansvarlig i Oslo kommune sagt at de vil prøve å finne en allmennlege som kan bistå Helsesenteret. Helsesenteret venter nå på det.

Ikke imponert

Nasim Alimoradi, en papirløs fra Iran, er heller ikke imponert over Oslo kommunes innsats for papirløse mennesker.

– For to år siden hadde vi flere møter med Oslo kommune. Etter mange møter og timer, har jeg fortsatt til gode å se noen resultater, sier Nasim.

Nasim Alimoradi, en papirløs fra Iran, håper at de papirløse kan bli behandlet på lik linje med andre i hvert fall mens koronapandemien pågår.

Nasim Alimoradi, en papirløs fra Iran, håper at de papirløse kan bli behandlet på lik linje med andre i hvert fall mens koronapandemien pågår. Foto: Xuexi Pang

Nå håper han, i hvert fall mens koronapandemien pågår, at de papirløse kan bli behandlet på lik linje med andre:

– I situasjoner som ser ut som krig, må man fjerne veggen mellom de som har papirer og de som ikke har papirer, sier Nasim.

Kommunen

Omar Samy Gamal (SV), byråd for arbeid, sosiale tjenester og mangfold, sier det kun er et tidsspørsmål før Oslo kommune får hjulpet Helsesenteret. I en e-post til Vårt Land skriver han:

«Tilbakemeldingen vi har fått fra dem er behov for en legeressurs. Dette er noe vi har besluttet at vi vil bistå med. Vi gjør de siste praktiske avklaringene rundt dette nå, så vi regner med at vi har en løsning tilgjengelig for brukerne av tilbudet snarlig».

LES OGSÅ: Papirløse bruker superlim for å redde tennene

Karantene

Linnea Näsholm og Nasim etterlyser steder hvor de papirløse kan gå i karantene eller isolasjon. Nasim forklarer hvorfor:

– Smittede nordmenn har faste steder hvor de kan gå i karantene. Papirløse har ingen fast bolig, og har da større kapasitet for å smitte folk. Bare tenk på hvor mange som bor tett sammen på asylmottak.

Trondheim

I Trondheim kommune har Flyktninghelseteamet et helsetilbud for flyktninger og papirløse.

– I Trondheim gir de hjelp uavhengig av koronakrisen. Men Helsesenteret for papirløse i Bergen har stått i samme situasjon som oss. Men nå har Bergen kommune tatt ansvar og sagt at senteret kan henvise pasienter til den kommunale helsetjenesten, sier Näsholm.

Bergen

Etatslederen for helsetjenester i Bergen kommune har bestemt at Senter for Migrasjonshelse (SEMI) skal tilby midlertidig helsehjelp til personer uten lovlig opphold, de som vanligvis ville gått til Helsesenteret.

Dette gjøres for å tilby denne gruppen mennesker tjenester i den aktuelle koronasituasjonen.

Drop-in

Til tross for at Helsesenteret i Oslo har stengte dører, har de drop-in hver tirsdag og torsdag ettermiddag. Da står blant andre sykepleieren Hilde Marie Reksjø i bakgården for å ta imot de som kommer.

– Noen av de som har kommet, har trengt medisiner de bruker fast. Utover det har det vært mye forskjellig, blant annet uønsket graviditet og akutte psykiske problemer, sier Reksjø.

På drop-in blir pasientene tatt imot en og en. Det er satt opp et åpent telt og en varmelampe i tilfelle det blir regn eller kaldt. De som trenger legekonsultasjon eller har influensasymptomer, blir henvist til legevakten.

Nasim er ikke imponert over hvordan legevakta tar imot papirløse mennesker.

– Legevakta gir ingen god tjeneste til papirløse.

Bekymret

Sykepleier Reksjø er bekymret for at korona-pandemien gjør at papirløse ikke får hjelpen de trenger.

– Jeg har pasienter som har avbestilt timer de skal ha på sykehus fordi de ikke tør å gå ut. Det ordinære helsevesenet er i stor grad utilgjengelig for papirløse med mindre det er snakk om øyeblikkelig hjelp, sier Reksjø.

– Kommer det færre til dere nå?

– Ja, vi har hatt en merkbar nedgang i antall pasienter som kommer til Helsesenteret. Samtidig har vi i mye større grad enn vanlig kontakt med pasienter over telefonen.

Koordinerende sykepleier Hilde Marie Reksjø i bakgården på helsesenteret for papirløse

Sykepleier Hilde Marie Reksjø er bekymret for at korona-pandemien gjør at papirløse ikke får hjelpen de trenger. Foto: Erlend Berge

– Hvorfor tror du det er slik?

Mange papirløse vegrer seg som alle andre i samfunnet for å søke hjelp fordi de tror at alle har så mye å gjøre på grunn av koronaen. Når de innser at de ikke kan vente lenger, er det kanskje utenom vår åpningstid, forklarer Reksjø.

Stengt

Koronaviruset har ført til at møteplassene er blitt færre for mennesker uten hjem eller som flytter mye rundt. Paulus kirke har stengt sitt nattilbud til fattige tilreisende, Frelsesarmeen har stengt en av Gatehospitalets tre avdelinger, og gatekafeene til Kirkens Bymisjon kan ikke være åpne på samme måte som tidligere.

– Nå er alle dører stengt og det føles veldig tungt, sier Nasim.

LES MER:

Utlendingsdirektoratet har avlyst alle asyl-intervjuer

Kirkens Bymisjon stenger alle sine tilbud i Bergen

Utviklingsminister Dag-Inge Ulstein frykter katastrofale følger i fattige land etter koronautbruddet

---

Helsetilbud

  • Smittevernloven paragraf 6-1 sier at smittevernhjelp for allmennfarlige smittsomme sykdommer er gratis for alle som oppholder seg i Norge, selv papirløse mennesker.
  • Men personer med endelig avslag på søknaden om beskyttelse (asyl) og personer uten lovlig opphold i landet har ikke rett på grunnleggende helsehjelp. De har kun rett til øyeblikkelig og akutt helsehjelp.
  • Helsesenteret for papirløse migranter i Oslo og i Bergen er to av de eneste stedene som tilbyr grunnleggende helsehjelp til papirløse mennesker. Sentrene driftes av Røde kors og Kirkens Bymisjon.
  • Kilde: Helsedirektoratet og Helsesenteret for papirløse

---

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter