Nyheter

Helsedepartementet sier domstolen avgjør om surrogati-arrangement bryter loven

Helseminister Bent Høies (H) departementet sier det er «domstolen som i den konkrete sak vil avgjøre om det dreier seg om straffbar medvirkning».

Vårt Land har spurt Helsedepartementet om ­Tammuz Nordic Surrogacys såkalte surrogati­seminarer i Norge er lovlige, eller om de er et brudd på straffe­bestemmelsene i bioteknologiloven

I en e-post til Vårt Land skriver departementet at «hvorvidt det konkrete tilfellet er i strid med norsk lov må i tilfelle vurderes av Helsetilsynet, Forbrukertilsynet eller politi». Men videre skriver helseminister Bent Høies (H) departement at brudd på bioteknologiloven kan straffes, med unntak av privatpersoner som søker eller benytter seg av tilbud i strid med loven:

«Enhver bistand vil ikke rammes»

«Det å medvirke til at privatpersoner benytter seg av tilbud som er i strid med loven kan imidlertid straffes. Den nærmere vurderingen av hva som anses som straffbar medvirkning og vil rammes av straffebudet, er det vanskelig å foreta en eksakt avgrensning av. Enhver bistand vil ikke rammes. Det må foretas en konkret vurdering i hvert ­enkelt tilfelle av om en handling vil være straffbar medvirkning til overtredelse av loven.»

Domstolen avgjør om det er straffbart

Og: «For eksempel vil en ren informasjonsvirksomhet om rettstilstanden i andre land ikke ­betraktes som straffbar medvirkning. Videre vil heller ikke formidling av kontakt som består i å opplyse om hvilke klinikker i utlandet som ­utfører behandling i strid med bioteknologiloven, ­betraktes som medvirkning til at en slik behandling blir utført. Hvis det derimot henvises til en konkret behandling, for eksempel ved å bestille plass, besørge innleggelse eller av eget tiltak sende nødvendige dokumenter til behandler i utlandet, er det mer nærliggende å anse handlingene som medvirkning til at behandlingen blir utført. Det er domstolen som i den konkrete sak vil avgjøre om det dreier seg om straffbar medvirkning.»

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter