Nyheter

Helse-ansatte anmelder ikke omskjæring av jenter

Blant helsepersonell er det ulikt syn på hvordan meldeplikten i kjønnslemlestelsessaker fungerer i praksis

Bilde 1 av 2

Barneoverlege Torkild Aas fra Ullevål sykehus sier det ikke har noe hensikt å melde, fordi det er umulig å se når en kjønnslemlestelse har blitt gjennomført.

– Det er ingen automatikk med gynekologisk undersøkelse ved ankomst til Norge av alle innvandrere fra land som praktiserer kjønnslemlestelse. En slik tvungen kjønnsundersøkelse vil stride mot menneskerettighetene, sier han.

LES OGSÅ: KrFs kvinner går inn for obligatorisk underlivssjekk

Vet lite

Barneoverlege på St. Olavs hospital i Trondheim, Arne Myhre, har en annen tolkning av regelverket.

– Hvis det er mistanke om at omskjæringen kan ha skjedd mens vedkommende var i Norge, skal vi melde fra om det til barnevern og politi. Det er min oppfatning.

Betyr det at dette praktiseres ulikt innad i Norge?

– Det kan godt hende at det gjør. Det er klart at det er en fare for at vi ikke har nok kunnskap om omfanget. Vi vet veldig lite om kjønnslemlestelse etter ankomst Norge. Det er ikke mange vi har funnet, her i Trondheim har vi aldri funnet noen.

LES OGSÅ: Melder ikke kjønnslemlestelse til politiet

Vil bygge tillit

Det er ofte helsesøstre som oppdager kjønnslemlestelse i Norge. Lektor ved helsesøsterutdanningen ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Grethe Savosnick, har jobbet som helsesøster i mange år. Hun mener vi har et godt nok lovverk til å avdekke og forebygge kjønnslemlestelse.

– Helsestasjonene og skolehelsetjenesten har klare rutiner på når og hvordan dette skal tas opp med foreldrene. Hvis helsesøster er bekymret skal hun melde sin bekymring til barnevernet, så må barnevernet ta en vurdering om de skal melde videre til politiet.

– Det er viktig at helsesøster også tar opp sin bekymring med foreldrene, og har en dialog om helsekonsekvensene etter omskjæring.

Prioriterer helse

Helsedirektoratet bekrefter at helsepersonell ikke skal melde fra om en kvinnelig omskjæring selv om den kan ha skjedd i Norge.

– Helsepersonell er til for å utøve god helsehjelp. De har en avvergelsesplikt for å forebygge nye tilfeller av kjønnslemlestelse og en opplysningsplikt hvis det foregår omsorgssvikt, sier avdelingsdirektør Bente Moe.

Hun påpeker at det kan være svært vanskelig for helsepersonell å fastslå når en omskjæring har skjedd, altså om den har blitt gjort lovlig eller ulovlig.

– Men hvis foreldre til en omskåret jente nekter å la henne ta i mot helsehjelpen hun trenger, hvis hun for eksempel har komplikasjoner, da utløses opplysningsplikten.

LES OGSÅ: Rekordhøy rapportering om tvangsekteskap og trusler

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter