Nyheter

Hellelands gratulasjon ble til «bagatellisering av Holocaust»

Kulturminister Linda Hofstad Hellelands (H) gratulasjon av en norsk klesdesigner som er inspirert av et Holocaust-offer ble spredt til Israel og USA.

Designer Siri Sveen Haaland deltar på catwalken under New York Fashion Week denne uka. Hun har fått kritikk for kolleksjonen som er inspirert av livet til den jødiske skredderen Moritz Rabinowitz som bodde i Haugesund, fortalte Vårt Land lørdag.

Samtlige av kolleksjonens plagg er merket med små davidsstjerner og trekanter, og er fra Haalands side også ment som en heder av Moritz Rabinowitz.

Haaland reagerer derfor kraftig på at kulturminister Linda Hofstad Helleland først gratulerte henne med en hilsen på twitter, for så å trekke gratulasjonen tilbake ved å slette twittermeldingen.

LES MER Provoserer med Holocaust-mote

Amper debatt

Nå forklarer kommunikasjonssjef Hanne Gjørtz i Kulturdepartementet hvorfor kulturministeren slettet meldingen hun sendte Haaland: «Norsk design gjør det godt! Lykke til på NY Fashion Week».

– Under Twitter-meldingen til statsråden kom det flere, til dels kraftige reaksjoner fra mennesker som tolket meldingen hennes som en bagatellisering av Holocaust. Tidligere har lignende saker spredt seg raskt til Israel og derfra videre internasjonalt, og vi ble varslet om reaksjoner i sosiale medier i Israel og USA. Fordi hennes melding var i ferd med å bli feiltolket og tatt ut av kontekst i et ampert debattklima på sosiale medier valgte hun å slette den. Ingen er tjent med en diskusjonen hvor hensikt og formål med en lykkeønskning til en norsk kunstner blir fordreid til å handle om påstått bagatellisering av Holocaust, sier Gjørtz til Vårt Land.

LES MER Holocaust-museum ønsker ikke figurfangere

Etterlyser bremser

Blant dem som kritiserer Haalands valg av inspirasjonskilde, er Holocaustsenterets direktør Guri Hjeltnes.

– Min spontane reaksjon er at det er usmakelig, ufølsomt og ikke gjennomtenkt, sier hun til Vårt Land.

– Man skulle virkelig tro at det fantes en brems på den lange ferden fra sybordet og fram til catwalken på Manhattan.

Haaland sier hun føler seg misforstått ettersom det ikke er mote som skal bli masseprodusert, men en representasjon av hennes kunstneriske uttrykksform.

Får hatmeldinger

Klesdesigneren har mottak mange hatefulle meldinger på sosiale medier etter at kleskolleksjonen som er inspirert av Holocaust-offeret Moritz Rabinowitz ble offentlig vist fram. Til NRK.no sier Haaland:

– Jeg er både «white trash» og «jødehater». Noen har også dratt paralleller til IS. Det har vært mye hat.

LES OGSÅ: Erna må ta ansvar for samisk kulturarv

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter