Nyheter

Helleland vil selge presteboliger

Kulturministeren vil møte forventet økning i pilegrimsturisme med å selge OVF-eide eiendommer til private aktører.

– Det kan være en god idé å omgjøre de største presteboligene i pilegrimsleden. Disse kan bidra positivt til ledens infrastruktur, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland og legger til at hun vurderer å ta dette inn i arbeidet med den kommende stortingsmeldingen om Opplysningsvesenets fond (OVF).

De siste årene har stadig flere pilegrimer tatt turen fra Oslo over fjellet til Trondheim. I 2010 var det 15 registrerte pilegrimer. I 2015 hadde tallet økt til 394. Det er langt fra alle som registrerer seg, men tallet kan anses som en indikator på økt interesse og større behov for sengeplasser, spiseplasser og generelle velferdstjenester langs leden.

– OVF disponerer kirkens eiendommer, og mange av disse har utspilt sin rolle som presteboliger. Mitt utgangspunkt er at pilegrimssatsinga kan få et skikkelig løft ved at eiendommer i OVFs besittelse brukes som infrastruktur, sier Helleland.

Hun tror dette vil gjøre pilegrimsleden mer attraktiv og tilgjengelig for folk flest.

– Når vi nå antar en stør økning i antall pilegrimer de kommende årene, må vi også ha senge- og spiseplasser til turistene, sier hun.

Kommersialisering

Hans Morten Løvrød, leder i Nasjonalt pilegrimssenter, ønsker kulturministerens forslag velkommen, men sier at dette er noe de har spilt inn tidligere.

– Vi ønsker å styrke tilbudet, slik at vi tilrettelegger for soveplasser der besøkende også kan besøke kirkene, sier han.

Løvrød viser til at flere av presteboligene ligger i umiddelbar nærhet til historiske kirkebygg som vil være av interesse for vandrerne.

– Det bør vi utnytte, sier han.

Hvordan skal man sikre at tilbudene blir rimelige for folk flest?

– Vi er alle avhengige av et sammenhengende tilbud for at folk skal gå. Det betyr at det stor vilje hos alle til å holde prisene innenfor rimelighetens grenser.

Løvrød mener «sunn kommersialisering» både er nødvendig og viktig for å bygge et «robust og bæaftig tilbud til pilegrimene».

– Presteboligene kan også være sentre for å mobilisere frivillige. Det har også en verdi i seg selv, for disse er ofte ildsjeler som brenner for bygda. De frivillige formidler kultur, lokalkunnskap og historie på en helt unik måte til de besøkende.

Må ha erstatning

Anna Grønvik er Presteforeningens nestleder og nasjonale boligombud. Det viktigste for henne er at boligene som evner å rekruttere prester, forblir i OVFs eie. En av hovedinnvendingene mot salg av presteboliger, er at de herskapelige eiendommene kan fungere som en gulrot for prester.

Om disse selges, må det presenteres gode alternative løsninger, sier Grønvik.

– Da er det helt essensielt å skape erstatningsboliger. I mange tilfeller vil moderne boliger være mer rekrutterende.

Realiteten er at en del av presteboligene står tomme.

– Uansett er det en god idé å bruke boligene med kulturhistorisk verdi på en måte som ikke ligger for langt utenfor kirkens oppdrag, sier Grønvik.

Bærekraftige løsninger

OVF selv sier det er vanskelig å ta stilling til kulturministerens utspill, men legger til at de gjerne bidrar til meningsfull bruk av presteboliger som blir ledige.

– Fondet har store oppgaver og utfordringer, og vi må alltid søke løsninger, sier OVF-direktør Ole-Wilhelm Meyer.

Er det en god idé å bruke presteboliger som næringsbygg?

Vi må søke løsninger som er økonomisk bærekraftige, og må også ta hensyn til at det er viktige kultureiendommer, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter