Nyheter

Helleland pekes ut som ny tros-minister

Linda Hofstad Helleland skal stå klar til å overta kontorene Thorhild Widvey. Da blir trønderen ny statsråd for kirke- og livssyn.

Ulike kilder bekrefter i formiddag overfor NRK at nettopp Helleland skal bli ny kulturminister. Da overtar også Helleland den pakken av livssynssaker som kulturminister Widvey varslet i Stortinget så sent som torsdag:

• Lovforslag som etablerer Den norske kirke som en rettslig selvstendig størrelse utenfor staten. Målet var at saken blir stortingsbehandlet i vinter og vår.

• Nytt finansieringssystem for tros- og livssynssamfunnene.

Om stortingsflertallet vil det, kan hun også komme til å bli pålagt å hente Stålsett-utvalgets livssynsutredning opp av skuffen. Venstre foreslo før helgen at regjeringen skal utarbeide en stortingsmelding om livssynspolitikken.

LES OGSÅ: Varsler nytt kronesystem for Livssyns-Norge

Støttet kirkelig vigsel

Helleland har ikke som Widvey bakgrunn fra verv innenfor livssynssektoren. Widvey var før hun ble statsråd leder i Sjømannskirkens hovedstyre.

Men Helleland har vært stortingsrepresentant siden 2001 og var nestleder i Høyres programkomité før forrige valg. Da ble Høyres nye livssynspolitikk et av de tunge kapitlene.

Da landsmøtet samme vår skulle ta stilling til kirkelig vigsel kontra livssynsnøytral ekteskapsinngåelse, tilhørte Helleland det mindretallet i programkomiteen som ville beholde kirkelig vigsel. Ja til fortsatt kirkelig vigsel vant til slutt frem på landsmøtet.

LES OGSÅ: – Statsråd Sandberg kan svekke Frp

Medievant om valgfrihet

Helleland sitter nå i Transportkomiteen, men har tidligere vært en av Høyres mest markante stemmer i familiepolitikken. Hun har drevet frem motstand mot fedrekvoten og vært hyppig i NRKs debattstudio for å kjempe for mer valgfrihet i familiepolitikken.

Dermed antar man at hun ikke komme til å skille seg særlig fra Widvey i å ta tydelige konfrontasjoner, om det er nødvendig overfor pressgrupper på kulturfeltet.

Linda Hofstad Helleland er gift med Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, er 38 år og har studert medievitenskap og statsvitenskap.

Ny miljøvernminister?

Det har i lang tid vært ventet at statsminister Erna Solberg ville gjøre endringer i regjeringen enten nå før jul eller på nyåret. Noen statsråder må bytte jobb – noen forsvinner helt ut. Det er ennå ingen bekreftelser på om Thorhild Widvey går helt ut av Solbergs kabinett.

En viktig grunn til at Solberg gjør endringer onsdag, er for å bygge opp et mannskap som kan vinne valget i 2017. Da trengs det nye koster på viktige poster, også for å fange ny interesse blant velgere.

Nettaviser melder tirsdag formiddag at også miljøvernminister Tine Sundtoft skal bytte beite innad i regjeringen. Europaminister Vidar Helgesen antas å ta over som klimaminister.

Helgesen har erfaring fra internasjonalt politisk virke og har som statsråd for europasaker også god innsikt i det internasjonale klimaarbeidet.

Nyheten på morgenkvisten om at Per Sandberg var på vei inn i regjeringen som ny innvandringsminister, ble fort punktert. Flere kilder melder at han derimot trolig blir ny fiskeriminister etter Elisabeth Aspaker.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter