Nyheter

Helleland holder tilbake statsstøtte til Islamsk Råd

Kulturministeren vil ikke si om hun har tillit til det nye styret.

Lørdag 4. juni trakk styret i Islamsk Råd Norge (IRN) seg i protest mot at rådet ikke ville gå med på oppsigelse av generalsekretær Mehtab Afsar.

På det samme rådsmøte ble det valgt et arbeidsutvalg på tre personer som skal fungere som styre inntil videre. Utvalget ledes av Kebba Secka, som i 2000 måtte gå som styreleder i IRN etter at han uttrykte forståelse for kvinnelig kjønnslemlestelse.

Til Vårt Land torsdag sa Secka at han ikke mente dette, verken i 2000 eller nå:

– La meg si det klinkende klart: Jeg er imot kvinnelig omskjæring. Det er ulovlig ifølge norsk lov, min tradisjon fra Gambia og islamsk lære. Og det er der jeg henter mine verdier fra.

LES MER Støtter ikke omskjæring

Møte med Helleland

Mandagen etter det opphetede rådsmøtet i IRN skulle styret i organisasjonen hatt et møte med Kulturdepartementet, men møtet ble avlyst etter at styret hadde trukket seg.

Torsdag møtte Kebba Secka kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), melder Aftenposten.no. Etter møtet med den nye styrelederen i Islamsk Råd vil ikke kulturminister Helleland si om hun har tillit til det nye styret.

Kulturministeren vil først ha en bekreftelse på at styret ble lovlig valgt. Og inntil departementet får denne redegjørelsen, blir ikke den halvårlige driftsstøtten utbetalt.

Omstridte

Foruten Kebba Secka sitter legen Zahid Mukhtar, også tidligere IRN-leder, og Mohammed Ibrahim fra den somaliske Tawfiiq-moskeen i arbeidsutvalget som fungerer som styre.

Mukhtar gjorde seg blant annet bemerket i norsk offentlighet i 2004 da han uttrykte forståelse for drapet på den nederlandske filmskaperen Theo van Gogh på TV 2s debattprogram Holmgang, skrev Aftenposten i 2004.

På 90-tallet ville ikke Mukhtar ta avstand fra fatwaen mot Salman Rushdie, og han sa i 1998 at Rushdie burde reise til Iran for å få en dom der, selv om han risikerte dødsstraff. I en TV-debatt i 1995 ville han ikke ta avstand fra en shariadødsdom mot en 14 år gammel pakistansk jente.

Den somaliske Tawfiiq-moskeen har nære bånd til den salafistiske organisasjonen Islam Net.

LES MER Listhaug følger med på Islamsk Råd

Forklarer avgangen

Mandagen etter rådsmøtet sa avgått nestleder i IRN, Basim Ghozlan, dette til Vårt Land om hvorfor styret gikk:

– Styret har selv valgt å gå av, og det skyldes en personalkonflikt. Mer ønsker jeg ikke å uttale meg om saken.

Nå har det avgåtte styret skrevet en lengre redegjørelse om hvorfor de trakk seg. Denne er presentert i Aftenposten. Her beskriver de tilstandene i organisasjonen som kaotiske, og hevder arbeidet deres ble sabotert.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter