Nyheter

– Helleland fisker i rørt vann

«Vær stolt av det norske!», skriver kulturministeren i sin julehilsen. – Helleland fremmer sneversynt nostalgi som er salgbar i dagens politiske marked, kontrer retorikkekspert.

Lille julaften la kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) ut det som er blitt en svært omdiskutert julehilsen på Facebook. Meldingen omfavner tradisjonelle norske verdier, tradisjoner og kristentro, med et bilde av en bunadpyntet statsråd foran juletreet.

«Vær stolt av det norske!» åpner og avslutter Helleland innlegget. Hun nevner «typiske norske» tradisjoner, verdier og kulturelle markører som Kvikk Lunsj, brunost, Marit Bjørgen, Ole Einar Bjørndalen, dugnad, grøt og kristen julefeiring.

LES INNLEGGET NEDERST I SAKEN

Etterlyser mer toleranse.

– Hvorfor i all verden kommer dette nå, fra en kulturminister som heller burde omfavne mangfoldet og følge opp kjernen i julebudskapet om toleranse og fred på jord? Hvorfor drar statsråden fram brunost og bunader på tampen av et år med rystende politiske hendelser som har spilt på nasjonalisme og frykt for det flerkulturelle samfunn, spør retorikkekspert Kjell Terje Ringdal, førstelektor ved Høyskolen Kristiania i Oslo.

LES MER: Beskyldes for å spre løgn

Ringdal mener Helleland bevisst fisker i rørt vann, og venter at flere politikere vil følge samme oppskrift framover.

– Hennes julehilsen kan leses som en frykt for at norske tradisjoner og tro trues eller blir holdt nede. Det beste man kan si om en slik påstand er at den virker. Det er alltid et marked for å peke på trusler utenfra, og si at man er utsatt for et kulturelt press. Her fisker statsråden i et politisk marked som er svært mottagelig for denne type budskap, sier Ringdal.

Problematisk forestilling.

Rådgived Shoaib Sultan i Antirasistisk Senter mener det er flott å være stolt over norske verdier, men problematisk med en forestilling om at «noen» truer disse norske verdiene.

– Statsråden kunne med fordel sagt mer om hvilke norske verdier hun verdsetter. For meg er det raushet, barmhjertighet, omtanke og det å stole på hverandre. Det synes jeg ikke Helleland bygger opp om i sitt innlegg, sier Sultan.

Han understreker det selvsagte i julen som en kristen høytid, og synes de som feirer med kristen begrunnelse skal gjøre det med stolthet.

– Men da må de samtidig godta at andre ikke feirer jul, eller fyller inn et annet innhold, noe som ikke er så tydelig i statsrådens innlegg. Den tausheten er skuffende, for jeg opplever henne egentlig som bedre enn dette, sier Shoaib Sultan.

LES MER: Muslimer får skylden når julegudstjenester kritiseres

Beskriver skepsis mot eliter.

I innlegget peker Helleland på det norske folks skepsis mot å bli bestemt over, enten det er fra politiske eliter i Brussel eller Oslo, eller kommunesenteret i nabobygda.

– Det manes fram et trusselbilde av at når beslutningstagerne er mange, fjerne eller i brede sammenslutninger, så er det truende. Dette er en nostalgisk og langt på vei reaksjonær drøm om at det beste er lokale beslutninger tatt av de få, i en tid der vi mer enn noen gang trenger samarbeid over grenser og økt forståelse for ulikheter og det flerkulturelle, sier Ringdal.

Han tror ikke norske innvandrere føler seg støtt av statsrådens julehilsen.

– Snarere er de kanskje oppgitt over et snevert og nesten bondsk utgangspunkt, der det rotnorske trekkes fram som så enestående bra. Jeg vil heller ha politikere som understreker at Norge må drives framover også med hjelp av det beste som kommer av kunnskap og bidrag fra andre kulturer, sier Kjell Terje Ringdal.

LES MER: Erna Solberg i asylfeide med biskoper

Helleland: Vi utfordres.

Kulturministeren påpeker i et e-postsvar til Vårt Land at «Norge i dag er mangfoldig - både kulturelt, religiøst og verdimessig». Hun mener vi da utfordres til å tenke gjennom hvordan vi forvalter den arv og historie vi har med oss:

– Kulturarven vår blir kanskje ekstra synlig i julen, som bringer med seg tradisjoner og skikker vi gjentar år etter år. Selv om mange av dem er hentet fra andre deler av Europa, har vi gjennom generasjoner gjort dem til våre. Jeg er stolt av våre norske tradisjoner og verdier, og ønsket å formidle det til mine Facebook-følgere.

– Nå vil jeg ønske alle, både de som er enige og uenige med meg, en fortsatt riktig god jul, skriver statsråden.

Søndag ettermiddag hadde hennes julehilsen på Facebook fått 1.100 kommentarer og 5.200 likes. Mens de fleste uttrykker støtte til budskapet, lar noen seg provosere.

Nynne Deilig er jorden?

Det er særlig en passasje om Nylund skole i Stavanger som får folk til å reagere. Heleland skriver at det forundrer henne og gjør henne «litt trist, når jeg leser at en skole i Stavanger ikke lar elevene synge Deilig er Jorden i redsel for å såre noen». Saken fikk stor oppmerksomhet i mediene, men rektor har avvist den fremstillingen Helleland gjentar.

«Jeg konstaterer at statsråden ikke tar seg den umake å rette opp løgnene hun presenterte om Nylund skole i denne juletalen sin», skriver FAU-leder ved skolen, Arvid Berentsen. Han skriver også at det var kunstneriske hensyn som lå bak nynningen av sangen. Dagbladet har konfrontert Helleland og departementet med Berentsens påstander om løgn, men Helleland ønsker ikke å kommentere disse.

Vær stolt av det norske! Kvikk Lunsj og brunost. Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen. Dugnad og grøt. Generasjoner har...

Posted by Linda Hofstad Helleland on  Friday, December 23, 2016

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter