Kirke

Hegstad har noe ugjort i kirkepolitikken

PODKAST: Bør Den norske kirke styres av et demokrati? Bør vi slutte å bruke merkelapper som konservativ og liberal? I ny episode av Vårt Lands podkast samtaler Åste Dokka med Harald Hegstad.

Hegstad stiller til valg på nominasjonskomiteens liste. Han er i dag nestleder i både Kirkerådet og Oslo bispedømmeråd, og arbeider som professor i teologi på MF.

– Vil du selv si at du er konservativ eller liberal?

 Hvis man skal bruke en sånn bås, vil jeg si at jeg har min bakgrunn på den konservative sida. Men jeg synes ikke det er definerende for min teologi. Vi deler det samme budskapet, men det fortolkes på ulike måter. Jeg tror kirka trenger både liberale og konservative.

– Dersom spørsmålet om vigsel av homofile par kommer opp på nytt i Kirkemøtet, vil du stemme for at vi skal slutte å vie likekjønnede par?

– Nei, jeg vil kjempe for ordningen vi har innført. Men jeg vil forsvare den fra begge kanter, det skal være rom for to syn og to praksiser. Vedtaket kan være truet fra begge kanter, også fra liberal side. Men det er ikke fra kirkas side mindre rom for dem som ikke vil vie homofile i dag. Derimot kan det være stort press fra samfunnet forøvrig.

HØR MER: Podkast med kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum

Noe ugjort

Nominasjonskomiteens liste er satt sammen gjennom representanter fra menighetene i bispedømmet. Harald Hegstad er kandidat på denne lista fra Oslo bispedømme. Han har valgt å fortsette med kirkepolitikk fordi han opplever at han har noe ugjort.

– Det er store endringer som er satt i gang for å gjøre Den norske kirke mer organisatorisk enhetlig. Vi må gå fra å være både en kommune- og statskirke til å ha én enkel struktur, med én arbeidsgiver for samme stab, ett råd for samme område, én pengesekk. Dette er enormt viktige prosesser for Den norske kirke, og derfor vil jeg stille til valg.

HØR MER: Flere podkaster fra Vårt Land

Kirkerådsleder

Harald Hegstad stilte til valg som kirkerådsleder i 2016, men ble nesteleder.

– Kommer du til å stille til valg som leder dersom du kommer inn på Kirkemøtet?

– Først må jeg bli spurt av en valgkomite. Det er for tidlig å snakke om sånne ting. Vi har jo ikke meningsmålinger og vet ikke hvordan sammensetningen på Kirkemøtet blir.

– Men du sier ikke nei her og nå?

 Hehe, nei.

Udemokratisk kirke?

I dag er det Kirkemøtet som er Den norske kirkes øverste organ. Det vil si at alle avgjørelser i Den norske kirke i siste instans ligger hos Kirkemøtet.

– Bør demokratiet være den instansen som skal ta alle avgjørelser i Den norske kirke?


– Det er et godt luthersk prinsipp at det er menigheten, enhver kristen, som har den åndelige myndigheten, og den utøver man i fellesskap. Da må man velge representanter, som kirkemedlemmer. Men det er også noen som har et spesielt oppdrag i kirka, til å forkynne og til å fortolke Guds ord. Derfor har vi satt sammen Kirkemøtet slik at det ikke bare er valgte representanter, men også preste- og biskopsrepresentanter. Det er sperrer i systemet mot at man kan lage teologi. Det er mange som framstiller vedtaket i 2016 som noe Åpen folkekirke fikk til alene. Men det kunne aldri skjedd uten Bispemøtets læreuttalelse fra 2013, der de sier at det er læremessig forsvarlig å vie likekjønnede i kirka.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke