Nyheter

Heggelund: ‘Jeg er mot alt sammen’

Høyre blir mindre restriktive på bioteknologifeltet. Mandag sa Oslo Høyre ja til surrogati. Det er Stefan Heggelund sterkt kritisk til.

– Jeg er mot alt. Jeg er mot sæd- og eggdonasjon, assistert befruktning for enslige og surrogati. Men jeg er for nedfrysning av egg. Da er ikke donasjon involvert og det kan redusere behovet for eggdonasjon, sier Stefan Heggelund (H).

Stortingsrepresentanten har til nå vært stille i bioteknologidebatten. Nå tar han derimot bladet fra munnen før det varslede bioteknologislaget på Høyres landsmøte over påske.

Da skal partiet ta stilling til en rekke stridsspørsmål. Blant dem er eggdonasjon, assistert befruktning for enslige og surrogati.

Disse spørsmålene skal Stortinget så ta stilling i mai, når bioteknologiloven skal evalueres, debatteres og revideres (se faktaboks).

LES OGSÅ: Press for friere bioteknolog i Høyre

Surrogati-vind

Mandag vedtok Stefan Heggelunds eget Oslo Høyre det stikk motsatte av hva han ønsket seg:

– De sa ja til surrogati, assistert befruktning for enslige og eggdonasjon. Nedfrysning av egg vedtok de derimot ikke, sier Heggelund.

Det blåser en surrogati-vind i Høyre. Nylig gikk Sogn og Fjordane som første fylkeslag inn for å tillate surrogati. På årsmøtet til Rogaland Høyre stemte et stort mindretall for å si ja. Sentrale partikilder Vårt Land har snakket med er overrasket over hvor stor støtten har blitt i en del fylker.

Venstre er foreløpig eneste parti som har programfestet ja til ikke-kommersiell surrogati. Det skjedde i fjor og med Guri Melby som en viktig pådriver som nestleder i programkomiteen. Hun tror de snart vil få selskap av nettopp Høyre.

– Jeg tror surrogati vil bli lov i Norge, men dette er en type sak som trenger modningstid. Jeg tror ikke Høyres landsmøte går for det nå, men kanskje i neste stortingsperiode. Jeg skjønner at Høyre-folk er overrasket over støtten i partiet. Jeg ble også overrasket over hvor stort flertallet ble på landsmøtet vårt i fjor. Få år tidligere ble det avvist. Det endret seg fort, sier Melby, som sitter i Venstres sentralstyre og på Stortinget for kulturminister Trine Skei Grande.

Statlig inngripen

I fjor sa Oslo Høyre nei til surrogati med svært knapt flertall. I år ble det et knapt ja-flertall – en del lot riktignok være å stemme.

– Så det er ikke så rart at Oslo Høyre snur om surrogati nå. Er jeg derimot overrasket over at støtten for surrogati har blitt såpass stor i Høyre? Svaret er ja og nei, sier Stefan Heggelund, og utdyper:

– Nei, fordi det prinsipielt følger av vårt ja til sæddonasjon at biologisk ansvar er noe du kan gi fra deg. Da er det ikke rart å si ja til eggdonasjon og surrogati, sier han, og fortsetter:

– Ja, fordi det er flere argumenter mot surrogati enn akkurat dette. Ikke-kommersiell surrogati innebærer nemlig at staten innfører et lovverk som kan sette folk i vanskelige situasjoner. Det kan være vanskelig å si nei hvis du blir spurt av en venn eller et familiemedlem om å bære fram et sterkt ønsket barn.

LES OGSÅ: Går mot Høyre-ja til eggdonasjon

Overrasket over programkomiteen

Det er ikke bare i surrogatispørsmålet at Høyre beveger seg. Mens det er et godt stykke igjen før det er flertall for surrogati, går det mot et klart ja til eggdonasjon på årets landsmøte.

I februar la dessuten Høyres programkomité fram en storresolusjon om bioteknologi, som med seks mot tre stemmer innstilte på ja til assistert befruktning for enslige.

– Jeg var veldig overrasket over den innstillingen. Det må jeg si. Og jeg var ikke den eneste som var det, sier Heggelund.

– Det har ikke vært en like stor debatt som den om eggdonasjon, og jeg tror ikke flertallet av velgerne våre er for det, fortsetter han.

Som Vårt Land skrev på mandag, er det ikke åpenbart at landsmøtet sier ja til assistert befruktning for enslige.

– Det kan absolutt bli en thriller. Og selv om jeg forventer at slaget om eggdonasjon er tapt, kommer jeg til å argumentere for mitt syn i partiet. Jeg er glad for å være med i et parti som lar medlemmene stemme etter egen samvittighet.

Han forklarer utviklingen i Høyre på bioteknologifeltet slik:

– Disse tingene er lov i andre land og stadig flere benytter seg av mulighetene. Da tenker man kanskje annerledes om det. Det er lenge siden Høyre har diskutert dette og utviklingen kan ha skjedd over lang tid.

LES OGSÅ: Høyre kan aldri bli enige med seg selv i verdispørsmål

Ikke liberalt

Taper verdikonservative terreng for verdiliberale i Høyre?

– Jeg synes Vårt Land og andre bruker rare merkelapper her. Jeg vet ikke hva verdikonservativ betyr, jeg kaller meg konservativ. Jeg mener at det ikke ligger liberale prinsipper til grunn for forslagene. Tilhengerne viser gjerne til at man fjerner et forbud. Min innfallsvinkel er derimot at staten her går inn og bryter biologiske familiebånd. Med sæddonasjon kan biologisk far gi fra seg det ansvaret, med eggdonasjon og surrogati kan mor også gjøre det.

Hvorfor mener du at det er så vesentlig med biologiske bånd?

Debatten handler om hvilket grunnlag staten skal legge for nye mennesker, og hvorvidt staten skal løse opp i ansvaret man har for sine biologiske barn. Vi skal dessuten være forsiktig med å si at biologi ikke har noe å si. Selv tilhengerne av eggdonasjon mener det, fordi de er imot anonym donasjon. En periode var det lov med anonym sæddonasjon i Norge. Så måtte vi stramme inn igjen, fordi det hadde uante konsekvenser. Fortsatt vet vi ikke nok om konsekvensene av å vokse opp uten biologisk far. Det er for lite forskning på det. Da synes jeg det er rart at man tar sæddonasjon for gitt og i stedet går inn for eggdonasjon.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter