Nyheter

Hedrer Leiv Holstad etter hans død: – Han var en høvding i Kristen-Norge

Maritastiftelsens grunnlegger Leiv O. Holstad er død. Han hylles som en ydmyk og kjærlig person som har hjulpet tusener av mennesker til et nytt liv.

Kondolanser og gode ord strømmer på etter at nyheten om Leiv Holstads død ble kjent torsdag morgen.

Holstad grunnla Maritastiftelsen i 1984. Stiftelsen jobber med rusforebyggende arbeid og med å hjelpe unge rusmisbrukere til å bli rusfrie.

«Leiv var til det siste aktiv i sin tjeneste, både som forkynner, forfatter og som leder i Maritastiftelsen», skriver organisasjonen i en pressemelding.

Kongens fortjenstmedalje

I 2014 mottok Leiv Holstad kongens fortjenstmedalje for arbeidet med Maritastiftelsen gjennom 30 år. Den gang var det Valgerd Svarstad Haugland som stod for utdelingen. Haugland, som nå er Fylkesmann i Oslo og Viken, forteller at hun ble kjent med Holstad da Maritakafeen åpnet på 90-tallet.

– Leiv Holstad er en sånn person som Kongens Fortjenstmedalje virkelig er til for. En hverdagshelt som har gjort en kjempejobb for de mest utsatte i samfunnet, sier Haugland.

Hun forteller at det Holstad har betydd for samfunnet er «helt enestående».

– Han har hjulpet et stort antall mennesker til å bli kvitt rus og kriminalitet. Han har også vært en stor formidler av Guds ord, og mange har kommet til tro ved å høre han forkynne. Samtidig var han aldri høy på seg selv – han var bare glad for å hjelpe, sier Haugland.

Hun kommer til å huske Holstad som en «inderlig, åpen og veldig postiv person med et stort sosialt hjerte».

En høvding

– Leiv Holstad har vært en høvding i Kristen-Norge. Ikke minst var han en nær og personlig venn og et forbilde. Han hadde en tydelig retning og visjon for hvor han ønsket å gå, og fikk mange etterfølgere, sier daglig leder Marte Yri Evensen i Stiftelsen KRAFT.

Nå som Holstad er død er det en «søyle som er borte», sier Evensen.

Stiftelsen KRAFT er en landsomfattende paraplyorganisasjon for kristne virksomheter innenfor rus og psykisk helse. Leiv Holstad var initiativtaker da stiftelsen ble grunnlagt i 1994.

– Holstad har hjulpet folk både i Norge og internasjonalt. Visjonen hans handlet om at folk med rusproblemer skulle få gjenopprettelse og at kvinner utsatt for prostitusjon skulle få hjelp og et verdig liv, sier Yri Evensen.

Hun beskriver Holstad som «varm, humoristisk og god på å gi oppmuntringer og komplimenter».

– Han var trygg og ydmyk. En stor mann, men ikke så stor i sine egne øyne. Også hadde han oppriktig kjærlighet og interesse for folk rundt seg, sier Yri Evensen.

Et ankerpunkt

Stig Morten Seierstad har en bakgrunn med rus og kriminalitet, men arbeider i dag for Maritastiftelsen.

– I 2010 kom jeg ut av fengsel og kom rett til Maritastiftelsen. Der ble jeg kjent med Leiv. Jeg kommer fra en bra familie, men jeg har i tillegg fått Leiv som min åndelige far og en av mine beste venner, sier Seierstad.

For Seierstad har Holstad vært et «ankerpunkt« som hjalp Seierstad tilbake til et nytt liv.

– Han har lært meg opp, hatt nåde for meg og alltid hatt troa på meg. Det er helt ubeskrivelig hvem han var, sier Seierstad.

Han forteller at Holstad alltid har gått ut for å gjøre en forskjell dersom noen har trengt hjelp.

– For en tid tilbake besøkte han Kambodsja. Da han så hvordan barn levde på gata og all prostitusjonen tenkte han, impulsivt og ledet av Den hellige ånd: «Dette går ikke an.» Bare noen måneder senere startet han et samarbeid med organisasjonen Teen Challenge i Kambodsja, og i dag er det et stort senter der. Leiv var fullt ut det han prekte om, sier Seierstad.

Han vil også gi skryt til Holstads familie, som Seierstad sier har vært en viktig del av Holstads arbeid og ofret mye tid for andre.

– Hele familien hans, både barna og kona, er på samme måte som Leiv med enormt store hjerter og raushet for alle folk. Det er «tomt og rart» å vite at Leiv Holstad har gått bort, forteller Seierstad.

LES MER: Holstad i Min tro i 2017: – Jeg har enkelte ganger lurt på om Gud liker meg

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter