Nyheter

– Havner jeg i fengsel for å dele ut nattverd, så går jeg dit med glede

Hvem skal få lov til å dele ut nattverd? Spørsmålet skaper engasjement i Sør-Hålogaland, etter at diakonenes handlingsrom ble strammet inn. – Vi skal betjene folket. Det får vi ikke lov til nå, sier tidligere diakon.

Da Ingrid B. Bergquist, som er tidligere diakon i Sør-Hålogaland, fikk vite at vigslede diakoner i bispedømmet ikke lenger får dele ut nattverd, ble hun sjokkert.

– Diakonarbeideren som nå jobber i min tidligere stilling ble spurt om å dele ut nattverd under et sykehusbesøk, men fikk ikke lov. Det synes jeg er helt bak mål. Vi diakoner skal betjene folket og vise dem Kristi nåde, men nå får vi ikke lov til det, sier hun.

Bergquist forteller at hun, og andre vigslede diakoner, fikk dele ut nattverd under den forrige biskopen i Sør-Hålogaland, Tor B. Jørgensen.

Lykkelig uvitenhet.

Ifølge Bergquist kan diakonene nå søke om å få dele ut nattverd hvis det ikke finnes en prest som kan gjøre det. Men ifølge Bergquist kan søknadsprosessen ta flere uker.

– For det første har vi en enorm prestemangel i vårt bispedømme. For det andre har folk stor tiltro til oss diakoner. De kjenner oss godt, og det hender vi blir spurt om å dele ut nattverd, noe jeg alltid har gjort i lykkelig uvitenhet. Havner jeg i fengsel for å dele ut nattverd – ja, da går jeg dit med glede, sier Bergquist.

Hun forteller at én prest er fordelt på fem kirker, fire øyer og rundt 8000 innbyggere, og at presten umulig kan rekke ut til alle som ønsker besøk.

– Jeg synes ikke det er helt vilt hvis folk ikke skal få sykehusbesøk og nattverd på grunn av en idiotisk regel, sier hun.

Dispensasjon

Merete Thomassen, førsteamanuensis i liturgi ved Universitetet i Oslo, forteller at biskoper kan gi dispensasjoner til diakoner om å utføre nattverd, men at det er opp til hver enkelt biskop i de ulike bispedømmene.

– På et overordnet nivå er det kun prester som kan forvalte nattverd. Det ligger til prestetjenesten å forvalte sakramentene. Men ved prestemangel kan biskopen gi dispensasjon til uordinerte, og da er det nødsprinsippet som gjelder. Biskopen er forpliktet til å følge tjenesteordningene og kan ikke gå utover en felles enighet i Den norske kirke, sier Thomassen.

LES MER: Merete Thomassen: Spiller det noen rolle hvor presten retter blikket når hun innstifter nattverden?

Vid forståelse

Tidligere biskop i Sør-Hålogaland, Tor B. Jørgensen, bekrefter at det i hans tid som biskop ble åpnet opp for at diakoner som Bergquist kunne dele ut nattverd. Han viser til Kirkerådets retningslinjer fra 2015 der det står at i særskilte tilfeller «kan diakonen gis fullmakt til å forvalte nattverd innen rammen av menighetens diakonale oppdrag.»

– Under gitte vilkår har diakoner fått dispensasjon til å dele ut nattverd, for eksempel i situasjoner der prester ikke var tilgjengelige, sier Jørgensen.

Han forklarer at utfordringen for biskopene kan være hva som menes med «menighetens diakonale oppdrag».

– Jeg har alltid hatt en vid forståelse av hva det innebærer, sier han.

LES MER: Diakon Signe Myklebust lar flyktninger få bo sammen med seg i en liten ­leilighet på 72 kvadratmeter

Ingen endringer

Nåværende biskop i Sør-Hålogaland, Ann Helen F. Jusnes, vil ikke kommentere om hvorvidt føringene knyttet til nattverden er strammet inn i Sør-Hålogaland bispedømme.

I en e-post til Vårt land skriver hun:

– Det er tjenesteordningene, vedtatt av Kirkemøte, for de ulike, vigslede medarbeidergrupper som bestemmer hvilke oppgaver diakonene skal ha. Det er ikke kommet noen endringer i disse tjenesteordningene. I vårt bispedømme har diakonene etterlyst en veiledning ut i fra tjenesteordningene, og dette vil komme.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter