Nyheter

«Hatpredikant» skal besøke Sverige

I 2008 besøkte han en norsk menighet. Nå vil mange nekte Steven Andersons adgang til Sverige på grunn av hatefulle ytringer mot homofile, jøder og muslimer.

– Nå har jeg tatt avstand fra ham, sier pastor James Turpin i Faith Baptist Church, en internasjonal baptistmenighet i Stavanger.

Den amerikanske predikanten Steven Anderson er allerede utestengt fra fem land. Han kalte det «gode nyheter» da 49 mennesker ble skutt og drept på en nattklubb for homofile i Orlando. I 2009 ba han til Gud om at president Barack Obama skulle dø og komme til helvete, og han er kjent for antisemittiske holdninger og hatefulle ytringer mot muslimer.

Nå raser debatten i Sverige etter at det ble kjent at Steven Andersen skal besøke Stockholm. Besøket er del av en mini-turné, der han også besøker Dublin og Amsterdam. I en e-post til Dagens Nyheter skriver Anderson følgende om besøket:

– Vi skal ha måltidsfellesskap, gå fra dør til dør og spre Jesu ord og senere ha en tale på kvelden. Målet er å hjelpe kristne i Sverige som lytter til talene mine online.

LES OGSÅ: – Det er lett å mane fram et spøkelse av «no platforming»

Vil nekte innreise

Ifølge Dagens Nyheter har en underskriftskampanje blitt startet i Irland for å stoppe besøket. Den svenske avisen Dagen forteller at en tilsvarende underskriftskampanje er startet i Sverige. Blant annet er energiminister Anders Ygemann blant de som har tatt til orde for å hindre predikanten innreise.

– Hatpredikanter og andre ekstremister som sprer hat burde stoppes ved grensen. EU bør opprette en sanksjonsliste over hatpredikanter som dermed nektes innreise i Schengen, skriver Ygemann på Twitter.

Forslaget har fått motbør, blant annet i en lederartikkel fra Dagens Nyheter. Her skriver de at ingen burde hindres i å ytre seg i Sverige, selv om de er usmaklige og krenkende.

LES OGSÅ: De som støtter Trump

Har besøkt Norge

Steven Anderson var i 2008 på besøk i Faith Baptist Church i Stavanger. Her talte han på et av møtene.

– Det var før vi visste hva han stod for, sier pastor James Turpin.

Det var Steven Anderson som selv tok kontakt med menigheten i Stavanger og ba om å få komme på besøk under et opphold i Norge.

– Han er opptatt av evangelisering og det er vi også. Vi gjorde evangelisering sammen og han talte på et av møtene våre. Det ble ikke sagt noe kontroversielt. Det var ikke før senere at vi visste hva han står for, sier Turpin.

– Hva gjorde at dere tok avstand fra ham?

– Jeg er opptatt av Israel og uenig med ståstedet hans på dette området. Men det var også andre ting.

– Steven Anderson kalte det gode nyheter da 49 mennesker ble skutt og drept på en nattklubb for homofile i Orlando. Er dette også noe du tar avstand fra?

– Ja. Jeg tror vi skal evangelisere, ikke ønske noen døde. Dette skrev jeg også til ham i en e-post for noen år siden, da jeg informerte om at vi tok avstand fra ham.

‘Løst nettverk’

Ifølge svenske Dagen er det et løst nettverk av kristne på den alternative høyresiden som har invitert den kontroversielle predikanten til Sverige.

Dagen har snakket med svensken Levi Modin, som er medlem av det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Sverige. Han støtter Anderson i å tale om Guds dom og drive aktiv evangelisering på gatene, noe han mener at andre kristne gjør for lite av. Han ser ingen motsetning mellom kristen tro og den alternative høyresidens agenda.

– Man må være kompromissløs, selv om det høres ut som hard retorikk, sier han.

Samtidig erkjenner Modin overfor Dagen at Steven Andersom iblant går for langt og har et «vulgært språkbruk».

Tidligere tilhørte Steven Anderson en konservativ bevegelse som kalles «Independent Baptist Movement», men han har brutt med bevegelsen og blitt del av en ny bevegelse som heter «Independent Fundamental Baptist». Her er hatefulle ytringer mot homofile, jøder og muslimer er en vanlig ingrediens, skriver Dagen.

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter