Nyheter

Hatkriminaliteten femdoblet etter terroren i London

Britiske muslimer ble spyttet på, angrepet og utskjelt etter terroren i London. – Det blir farligere å være muslim i dagene etter et angrep, sier forsker.

Åtte mennesker mistet livet i terrorangrepene som rammet London Bridge og Borough Market på kvelden lørdag 3. juni. Terrorgruppen Islamsk Stat hevdet senere å stå bak. De tre gjerningsmennene skal ha vært ekstreme islamister.

Reaksjonene etter slike terrorangrep følger et mønster, ifølge myndigheter og forskere: Hatkriminalitet rettet mot muslimer skyter i været i dagene etterpå.

Til The Guardian forteller Furchan Altaf at broren hans ble angrepet og påført tre brudd i ansiktet. Moskérepresentanter forteller om kvinner som hetses og spyttes på.

LES OGSÅ: Der terror er «normalen»

Hatkriminalitet

Tall fra London-politiet, som borgermester Sadik Kahn offentliggjorde onsdag 7. juni, bekrefter mønsteret.

Bare tirsdag 6. juni håndterte politiet i London 20 tilfeller av antimuslimsk hatkriminalitet. På en vanlig dag i år ville tallet i snitt vært 3,5. Det er over en femdobling.

Det ble i tillegg meldt inn 63 slike hendelser til den uavhengige organisasjonen og hjelpetelefonen Tell Mama mellom søndag 4. juni og tirsdag 6. juni. Disse var ikke blitt meldt inn til politiet. På en vanlig dag er tallet ti.

Etter angrepet mot en konsert i Manchester 22. mai, registrerte Tell Mama 141 tilfeller av hatkriminalitet. Det er en økning på 500 prosent sammenlignet med en gjennomsnittlig dag i år, der tallet har ligget på 25. Uka etter var tallet imidlertid nede på 37 igjen.

Statistikken er omtalt i aviser som The Guardian og The Independent. De skriver at det er rapportert om flere tilfeller av antimuslimsk hatkriminalitet denne gangen enn etter angrepene i Paris i 2015 og på Lee Rigby i London i 2013.

LES OGSÅ: Muslimer blir syke av islamfrykt

Farligere etterpå

– All erfaring tilsier at man får en ganske dramatisk vekst i innrapportert hatkriminalitet etter terror av denne typen, men at veksten flater ut etter en viss tid, sier forsker Sindre Bangstad ved KIFO – Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning.

Er det farligere å være eller «se ut som» muslim dagene etter et slikt terrorangrep?

– Ja, og ikke bare for muslimer: Etter 11. september 2001 ble blant annet sikher utsatt for grov hatkriminalitet – én sikh i USA ble drept. En god del folk har ikke bare vanskelig for å skille mellom salafijihadister – ekstreme islamister, om du vil – og ordinære muslimer. De sliter også med å skille mellom muslimer og for eksempel sikher, sier Bangstad, som har forsket på rasisme og islamofobi.

Det er et faktum at mye av terroren som begås i Europa, begås av personer som har muslimsk bakgrunn, nærmere bestemt av «salafijihadister», påpeker Bangstad. Dermed kobler mange intuitivt islam og muslimer med terror, ifølge ham.

– Enkelte aktører bruker dette til å mobilisere. Derfor er det svært viktig at myndighetene på ulike nivå gjør som Londons ordfører. Han gikk ut og sa at terror er en trussel mot fredelig sameksistens for alle i samfunnet, sier forskeren.

LES OGSÅ: – Islamofobi er den nye rasismen

Islamofobi

I august i fjor skrev Vårt Land at islamofobi, det vil si frykt for muslimske minoriteter og deres religion, går utover muslimers psykiske helse. Mange føler på angst og stress, selv om de ikke opplever direkte diskriminering.

I en påfølgende artikkel viste Bangstad til statistikken over hatkriminalitet rettet mot muslimer. I 2015 var antallet anmeldte hatforbrytelser i Oslo doblet sammenlignet med året før. De fleste av sakene handler om etnisitet og religion.

I 2016 var «etnisitet»-kategorien i Oslo-politiets statistikk økt fra 70 til 108. Kategorien «religion» var derimot sunket fra 40 til 24. Stort sett knytter religion seg til et motiv om å ramme noen på grunn av deres muslimske bakgrunn. Oslo-politiet påpeker i sin rapport om anmeldt hatkriminalitet at nedgangen kan skyldes at kategoriene etnisitet og religion «ofte går i hverandre».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter