Nyheter

Hareides svar om abort får Kirkens Nødhjelp til å stusse

Nasjonale frivillige organisasjoner må selvsagt få kjempe for å endre abortlover som tar liv, sier Kirkens Nødhjelp – og rister på nytt i KrF.

Den afrikanske union (AU) har mange medlemsland der lovene bare unntaksvis innvilger kvinner abort. AUs medlemsland har forpliktet seg til å avkriminalisere abort. Det afrikanske charteret om menneskerettigheter og folks rettigheter har en egen protokoll om kvinners rettigheter, den såkalte Maputo-protokollen. Den er ratifisert av godt over halvparten av de 54 medlemsstatene i AU.

Maputo-protokollen er den eneste avtalen i sitt slag i verden som eksplisitt anerkjenner tilgang til abort som en rettighet og forplikter medlemsstatene til å gjøre abort tilgjengelig for kvinner og jenter.

– Dette arbeidet bør KrF stå opp for, sier generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp (KN).

Over 90 prosent av afrikanske kvinner lever i land som mangler et helsevesen som tilbyr sikker abort.

KrF svarte KN

Helland utfordret i gårsdagens Vårt Land KrF og partileder Knut Arild Hareide til «å hoppe ned fra gjerdet» og kjempe for sårbare kvinners rett til trygge og lovlige aborter. KN-generalen sier hun opplever at KrF er for stille i et «viktig bistandsspørsmål».

LES HELE INNLEGGET TIL HELLAND: Vil KrF ha sårbare liv på samvittigheten?

Hareide svarte på kritikken. I en e-post til Vårt Land skrev han:

– Utenlandske bistands­organisasjoner må opptre klokt på dette området og ikke drive­ abortvirksomhet i strid med loven. Det kan framprovosere ­reaksjoner som kan gi tilbake­slag arbeidet for kvinners ­utdanning, helse og ­ansvarlig familieplanlegging.

Ber KrF være prinsipielle

Svaret får Helland til å stusse:

– KN skal som en norsk organisasjon holde norske myndigheter i ørene, og på samme måte skal nasjonale frivillige organisasjoner holde sine myndigheter i ørene – og argumentere for kvinners rett til reproduktive helsetjenester, et arbeid vi KN støtter.

Helland minner Hareide om at KrF er en av sivilt samfunn – frivillige organisasjoner – sterkeste forsvarere, og takker partiet for at de har klart å reversere bistandskutt til sivilt samfunn tre budsjetthøster på rad.

– Men nå må KrF stå opp for de frivillige organisasjonene som kjemper for sårbare kvinners rett til trygge og lovlige aborter, sier Helland.

Hun ber KrF bli mer prinsipielle, og drar opp en utfordring. Når KrF kjemper for homofiles rett til å være homofile i Uganda, så må de også kjempe for kvinners rett til abort i samme land.

– Partiet må gjerne si at ­saken er vanskelig, men de må gi mer drahjelp.

Helland erkjenner at saken er vanskelig, også for KN.

– Vi samarbeider med en rekke kirkelige organisasjoner som ikke ivrer for å endre ­nasjonale abortlover. Men vi lar likevel ikke være å ta opp saken med dem.

Respekt for lover

Generalsekretær Gry Larsen i kvinneorganisasjonen Care roser KN-sjef ­Anne-Marie Helland for å ­utfordre KrF på abortstandpunkt.

– Det er viktig det Helland sier fra ståstedet til Kirkens Nødhjelp.

Larsen sier Hareides «respekt for lovene»-utsagn lyder merkelig:

– Dersom Hareide mener at sivilt samfunn-organisasjoner ikke kan arbeide for å endre et lands lover, så finner det jeg det oppsiktsvekkende. Særlig fordi KrF er en av de sterkeste forsvarerne av sivilt samfunn i bistanden.

LES BERIT AALBORGS KOMMENTAR: Abortkampens etikk

Illegale aborter

Hvert tiende minutt dør en kvinne som følge av en illegal abort, melder Verdens Helseorganisasjon (WHO).

En utrygg abort innebærer å avbryte et svangerskap uten kvalifisert helsehjelp, ofte i uhygieniske og usikre omgivelser. Umiddelbare, livstruende komplikasjoner kan være blødninger, infeksjoner, og hull i livmor eller andre organer.

KrF-leder Knut Arild Hareide hadde i går ikke anledning til å svare på kritikken fra Helland og Larsen. Hareide viser videre­ til debattinnlegget han har i ­dagens Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter