Nyheter

Hareide utelukker valg av ny kurs

Venstres sonderinger får KrFs regjeringsdebatt til å skyte fart igjen. Men KrF-lederen smeller igjen døra for ny kurs.

– Jeg vil ikke spekulere i hva Venstre gjør før de eventuelt har landet en beslutning. Men det realpolitiske er at KrFs posisjon ikke endrer seg radikalt om Venstre går inn, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Overfor Vårt Land skjerper han og utdyper budskapet i talen til landsstyre. I den konkluderte han med at KrF har gjort sine valg og at «de står seg godt».

Men i korridorene går debatten om hva KrF bør gjøre om Venstre blir regjeringsparti. Fra talerstolen kom det kraftfulle varsko:

– Velbekomme. Venstres valg er bortimot uinteressant, sa sentralstyremedlem Dag Sele.

LES OGSÅ: «Kompisen» Sp var KrFs største stemmetyv

Bli forbigått

Tydeligst ønske om nyorientering kommer fra Vest-Agder-representanten Hans-Fredrik Grøvan, som tar til orde for at KrF da må drøfte samarbeidsvedtaket på nytt.

Han frykter at Venstre i en mindretallsregjering skal danne flertall med Høyre og Frp og gå helt utenom KrF i verdisaker som smerter KrF.

– Dette er jeg svært bekymret for. En regjering med et mer liberalt tyngdepunkt kan gjøre KrF mer til runningsbøye enn samtalepartner, sier han.

Venstre-shopping

Vårt Land skrev i går om at Venstre-topper faktisk mener en eventuell mindretallsregjering kan bli effektiv for å skape gode saksallianser for partiets politikk.

– Venstre kan vel da skape flertall mot KrF om alkoholpolitikk og andre ulike liberaliseringer, Hareide. Bekymrer dette?

– Vi vet at rollen vår gir både frihet og sårbarheter. I opposisjon må KrF være forberedt på at vi kan lide nederlag, svarer KrF-lederen.

Men Hareide poengterer at KrFs nye posisjon likevel gir mest i pluss. Derfor ser han ikke noen grunn til et strategisk skifte:

– Dagens nøkkelrolle kan gi vel så store gjennomslag som å gå inn i regjering og være et lite parti i en flertallsregjering. Vi har en tydeligere kraft og forhandlingsposisjon der vi nå sitter i Stortinget.

LES OGSÅ: KrF bygger hinderløype for de blåblå

Interndebatt

– Men diskusjon i korridorene er jo i full gang. Hvordan vil du håndtere dette?

– Denne typen spørsmål vil det alltid være kontinuerlig debatt om. Det må KrF være forberedt på. Men vi har gjort vårt vedtak, og det ligger fast. Det er et viktig signal fra vår side, svarer Hareide.

I debatten etter Hareides tale kom et knippe KrF-profiler med klare advarsler mot en ny samarbeidskurs.

– Venstre har beveget seg i så liberalistisk retning at det kanskje ikke er så unaturlig at de samarbeider med Frp. Hvis vi gjør som dem, er vi med å sementere toblokktanken i politikken. Det er en ulykke både for KrF og norsk politikk, sa Dag Sele.

LES OGSÅ: Venstre snakker samarbeid under radaren

Braker løs

Også Oslo-profilen Erik Lunde kom med varsko.

– Vi må bli trygge på oss selv og bruke egentiden på å skape stolthet rundt KrF. Da står vi stødigere når samarbeidsdiskusjonen kommer. Og den kommer alltids tidsnok.

Men flere lokale profiler Vårt Land snakket med i korridorene under landsstyremøtet mener samarbeidsdebatten kommer med et brak om Venstre går ut på Slottsplassen med egne statsråder. «Helt naturlig», sa nestleder Kjell Ingolf Ropstad i går til Dagens Næringsliv om at Venstres debatt også gir KrF en debatt.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter