Nyheter

Hareide taus om høstens drama

ANALYSE: KrF-leder Knut Arild Hareide kan skape politiske drama i høst. Men tankene hans fikk TV-seerne ikke.

KrF-leder Knut Arild Hareide kan skape politiske drama i høst. Men TV-seerne fikk ikke noe nytt om hvordan han vil spille kortene.

Vipperollen KrF har i Stortinget gir partiet makt til å felle dagens regjering. Men i den store partilederdebatten fra Arendal holdt han kortene tett til brystet om hvorvidt kritikken fra Riksrevisjonen om sikkerhetssvikt kan gjøre at KrF setter hardt mot hardt.

Og om partiets strategiprosjekt kan ende med tydeligere opposisjonsrolle eller politisk sidebytte i høst, ga heller ikke Hareide noen nye vink om.

Trykket på KrF er stort om dagen. I egne rekker øker utålmodighet om partiet klarer å lande klare svar. Fra utsiden jakter dessuten røde og blå på KrFs støtte i den lange maktkampen.

LES OGSÅ: Velgerne er urolige i presset KrF

Alene med Hareide

I slike debatter kan ofte små partier med motkulturell dagsorden havne på sidelinen. Men denne kvelden i Arendal fikk KrF-leder Hareide eget separatintervju – om partiets kommende kursvalg.

Der er Hareide såpass tro mot partiets eget løp at TV-seere igjen møter en KrF-topp uten klare svar. Opposisjon? Inn i dagens regjering? Eller sidebytte til noe rødgrønt?

Alle kan bli med?

Men Hareide er tydeligere enn før om at plass i regjering kan gi bedre profilering av egne saker. Dessuten vil han ikke utelukke SV – ja, egentlig ikke noen – fra partiets kommende samarbeidsvurdering.

Utspørringen av Hareide ble innledet av spørsmål om ferske utmeldelser fra profiler i Hordaland, grunnet utålmodighet med KrFs samarbeidskurs. Slik fikk også et bredere TV-publikum innsyn i at KrF-ere strever om dagen.

LES OGSÅ: Sandberg-exit kan åpne for KrF

Sikringsstriden. I opptakten til den politiske høsten har ikke minst Ap og SV økt presset mot Solberg-regjeringen etter kritikken fra Riksrevisjonen om manglende sikring av viktige objekter.

For Hareide er dette «en alvorlig sak». Han forventer bedre svar fra regjeringen i de kommende kontrollhøringene «enn den ga i kveld». Men han hevet altså ikke røsten i det kritiske koret.

TV-debatten viste til fulle hvordan stridspartene nå kringkaster sine egne, profilerte fortellinger til velgerne i saken:

For Sp handler kritikken om nedbygging av Heimevernet. Statsminister Erna Solberg og de andre blågrønne toppene snakker om at det er tryggere nå enn under de rødgrønne, fordi satsingene er blitt større. SV-leder Lysbakken var bekymret for strømtilførselen til folk flest.

LES OGSÅ: Ny ferd med «Snille-Frp»

Venstres forsvarsrolle

I Venstres første store debatt som regjeringsparti, brukte Trine Skei Grande den omstridte politireformen i forsvaret for en presset regjering. Og hun måtte gi KrF-leder Knut Arild Hareide en belæring i at regjeringen bosetter flyktninger som bare det.

Nettopp bolken om asyl og flyktninger viser at norsk politikk er blitt likere med det tidligere opposisjonspartiet Venstre i forsvarsrolle på regjeringslaget.

Sent på kvelden i Arendal var det helst Miljøpartiet De Grønne (MDG) mot røkla i flyktningpolitikken: For MDG er nå alene om å ha store mål om å ta imot flyktninger der de andre helst snakker pragmatisk og viser til europeiske løsninger.

Om MDG-talskvinne Une Aina Bastholm var noe på utsiden av partilederdebatten ellers, var hun overtydelig om at 25.000 kvoteflyktninger, ja det går simpelthen «kjempebra». For brennende sjeler kan slike enkle ord sitte igjen i hukommelsen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter