Nyheter

Hareide snakker ut etter Erna-bruddet

KrF-lederen tror KrF vil bli oppfattet som et «tydeligere sentrumsparti» etter at partiet nå er ute av Erna Solbergs samtaler om makt.

– Vi har vært et ekte sentrumsparti hele veien. Men vi vil kanskje nå oppleves som et tydeligere et, sier KrF-leder Knut Arild Hareide i en samtale med Vårt Land.

Da hadde borgerlige samtaler om makt nettopp strandet onsdag kveld. Erna Solberg fikk ikke den firepartiregjeringen hun innbød til.

For KrFs regjeringsvedtak om et klart nei til å sitte i regjering med Frp, førte partiet inn i en opposisjonstilværelse i det nye Stortinget. Uten en samarbeidsavtale av noe slag, dersom Solberg ikke ga KrF og Venstre en sentrum/Høyre-løsning.

På et pressemøte etter oppbruddet, var Hareides hovedmelding denne:

– Vi har konstatert at alternativet for denne regjeringen var å fortsette som dagens eller utvide til tre eller fire partier. Da er det naturlig at KrF konstaterer dette. Vi vil samarbeide konstruktivt, for vi ønsker gjennomslag for politikken vår, sa Hareide.

LES OGSÅ: KrF ute av samtaler om borgerlig makt

Samarbeide. Bittelitt.

På noe vis går samarbeid videre:

• De fire partiene skal samarbeide om konstitueringen av Stortinget, altså ledelse og verv i nasjonalforsamlingen.

• De skal samtale om det statsbudsjettet som Solberg-regjeringen presenterer 12. oktober.

• Og de skal ha noen avklarende møter partitoppene imellom. Der er temaet hva slags enigheter som fortsatt ligger fast.

LES OGSÅ: Slik kan blåblå profilsaker møte veggen

Ingen signatur fra Hareide

Venstre tar nå betenkningstid, men fortsetter trolig alene i samtaler med Høyre/Frp etter en stund. Hareide snakker med Vårt Land om hvordan KrF staker ut kurs etter oppbruddet.

– Du skal ha noen samtaler til med ikke-sosialistiske partitopper. Men du setter altså ingen signatur på at all den gamle politikken fra forrige periode ligger fast?

– Det som de fire partiene har vært enige om, er vi jo enige om. Vi er selvfølgelig klare til å forhandle om et budsjett, der de økonomiske rammene for statsbudsjettet ikke er som tidligere år. Regjeringen antyder at det må gjøres prioriteringer. Det gjelder nok uavhengig av hva slags regjering vi hadde hatt.

– Møter vi nå et fritt og uavhengig KrF som gjør egne vurderinger i Stortinget?

– Ja, svarer Hareide.

En ny frihet

– Kan du utdype hvor frie dere opplever dere?

– Også KrF må prioritere, som vi jo alltid gjør i våre alternative budsjetter. Men vi har vært tydelige om to ting i valgkampen: Vi har pekt på Erna Solberg – og det forplikter. Vi har også sagt at det er naturlig at regjeringen skulle fortsette, om vi ikke lyktes med å nå frem med vårt alternativ. Men noen garanti gir vi ikke.

Situasjonen KrF nå har havnet i, vil ifølge partilederen gi «mange, gode politiske muligheter» til å få gjennomslag for «KrF-politikk».

– I bistandspolitikken fikk dere i forrige periode dannet brede flertall sentrum/venstre. Slikt kan dere vel nå få til med større frimodighet?

– Fra landsstyret var det tydelig at den nye posisjonen vår nå – der vi vipper Stortinget – skal utføres med «klokskap og ansvarlighet».

LES OGSÅ: Venstre vil ha egen maktløsning

En reise til sentrum

– Men er bruddet med Solberg-regjeringen nå en reise tilbake til den gamle sentrumsposisjonen for KrF? Båndene til Frp er jo nå stort sett borte?

– Vi definerer oss som et kristendemokratisk sentrumsparti. Så registrerer vi at det burde vært et tettere sentrum i norsk politikk. Vi vil ta den posisjonen. Og vi ønsker samarbeid med hele Stortinget om politiske saker, svarer Hareide og påpeker:

– I møtet med regjeringen i dag, var jeg opptatt av å si: Vi ønsker å finne løsninger på saker og områder som er viktige for KrF. Vi hadde en samarbeidsavtale, men nå blir det samarbeid fra sak til sak.

Sikker på at Erna forstår

Fra Høyre-hold ble det etter møtet sagt at de fire partiene fortsatt forvalter et flertall og at partiene er like tett bundet sammen selv uten en avtale.

– Det var ikke de ordene Erna Solberg brukte, sier Hareide.

– Har du møtt noen forståelse fra Solberg for at KrF sa nei til videre runder?

– Hun hørte nok det budskapet vi kom med i løpet av valgkampen, at vi denne gang hadde et samarbeidsvedtak som ikke var det samme for KrF som for fire år siden. Men vi har også en forpliktelse: Vi har pekt på henne som statsminister, men det er et annet handlingsrom i vedtaket enn for fire år siden.

LES OGSÅ: Grande med stikk til KrF før thrillersamtaler

Nederlag om bioteknologi?

Om ikke lenge skal Stortinget behandle stortingsmeldingen om medisinsk bioteknologi. Der er det alt nå flertall mellom partier – over blokkgrensene – for fremstøt som KrF frykter kan lede oss mot et sorteringssamfunn.

– Der kan dere jo nå risikere nederlag på dette feltet når dere nå er uten noen samarbeidsavtale?

– Vi hadde jo en samarbeidsavtale i forrige periode – og forsøkte jo å få til løsninger på bioteknologiområdet. Vi fikk det ikke til, og vi har heller ikke gitt opp noen slag. Vi vil bruke alle de mulighetene som sammensetningen av det nye Stortinget gir oss.

– Er det en fordel eller en ulempe om Venstre går inn i regjeringen?

– Det vil jeg ikke si noe om akkurat nå, svarer Hareide.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter