Nyheter

Hareide slår tøft tilbake – tar oppgjør med Solvik-Olsens bokangrep

Knut Arild Hareide går ut mot Frp-profilens anklager om «falsk fortelling» og spør: Hvor var du da Sylvi Listhaug snakket om «imamsleiking»?

– I den nye boken sin gjør Ketil Solvik-Olsen bedre analyser av Frp enn av KrF, sier Hareide til Vårt Land.

KrFs tidligere leder kjenner seg slett ikke igjen i omtalen han får i Solvik-Olsens ferske bok, På vei. Den lanseres torsdag.

Solvik-Olsen beskylder Hareide for falsk fortelling om forholdet mellom KrF og Frp da han sloss for rød seier under retningsstriden. Hareides versjon var at Nydalen-forhandlingene alt i 2013 viste at avstanden mellom partiene var for stor – mens Solvik-Olsen opplevde at KrF da var nær ved å gå i regjering med Frp.

«Sleike imamer – hvor var Solvik Olsen da?

Frps tidligere nestleder forstår at Hareide noen ganger har følt seg urimelig behandlet av Frp og skriver i boken:

«Jeg husker jeg rev meg i håret i frustrasjon da Per Sandberg møtte Hareide i Dagsnytt 18. Jeg forstår godt at Hareide tok den strenge tonen».

Men Hareide rister i Frp-profilens omtanke:

– Ja, han har vært tydelig om at han ikke likte Sandbergs utspill, men ikke da Sylvi Listhaug beskyldte meg for å «sleike imamer». Hvor var Ketil Solvik-Olsen da?, spør Hareide.

– Jeg skal aldri si at KrF alltid har vært perfekte. Men selv i en objektiv fortelling om forholdet mellom Frp og KrF, har de tydeligste karakteristikkene kommet fra Frp – ikke KrF.

«Hvordan i all verden kan Solvik-Olsen tro at jeg hadde noen kontroll på Listhaug»

Hareide reagerer på påstanden om at hans oppgjør med Listhaug «var kalkulert for å snu flertallet i KrF».

– Jeg kunne ikke kalkulere med slikt. For Listhaugs utspill kunne ikke jeg ha noen regi på. Hver gang det var en reell konflikt mellom Listhaug og meg, var det hun som tok første avspark. Hvordan i all verden kan Solvik-Olsen tro at jeg hadde noen kontroll på Listhaug, spør Hareide og legger til:

– Men Listhaug var en person som på en god måte synliggjorde forskjellen det er mellom KrF og Frp. Det må jeg jo innrømme.

Hareide: Vi hadde jo alt tatt et valg

I boken nevner Solvik-Olsen en spesiell episode som han mener burde fått ham til å skjønne at Hareide ville sende Frp ut av regjering:

«Kanskje burde varsellampene ringt da Hareide på vår tilfeldige gåtur sammen i Oslos gater før valget 2017, antydet at jeg kunne bli en god veidirektør etter valget».

Hareide mener dette er en feiltolkning av situasjonen:

– På det tidspunktet hadde jo KrF alt tatt et valg. Vi skulle gå til valg på regjering av sentrum og partiet Høyre. Vi garanterte jo at vi ikke skulle sitte i regjering sammen med Frp. Da er det jo klart jeg må være ærlig når jeg treffer ham og derfor ikke si at jeg ønsket han skal fortsette som samferdselsminister etter valget – og at Frp skulle være i regjering.

KrFs eks-leder mener han ikke har kommet med anklager

Solvik-Olsen tar også en rekke andre oppgjør i sin ferske bok. Blant annet skriver han at:

• Hareide og KrF bidro til tøffere debattklima.

• Han tegnet bilde av et Frp som ikke sto for et «varmere samfunn». Solvik-Olsen «ble såret» over dette.

– Hvordan reagerer du på disse påstandene i boken, Hareide?

– Han har anklaget meg for å stemple Frp. Det er en politisk forskjell mellom KrF og partiet. Men jeg har aldri brukt slike utrykk han anklager meg for, som at Frp har annenrangs verdier. Det har jeg aldri sagt. I så tilfelle blir han en stråmann for sin egen fortelling.

– Solvik-Olsen reagerer sterkt på bildet av at Frp ikke står for et «varmere samfunn»?

– Retorikken om at KrF ønsker et «varmere samfunn» er noe partiet har hatt siden 1990-tallet. Vi bruker begrepet fordi vi mener det er dette KrFs politikk vil medføre. Men her har vi aldri kommet med anklager, men bare pekt på politiske forskjeller. Det mener jeg er realt i en politisk debatt.

LES OGSÅ:

Solvik-Olsen tar bokoppgjør med Hareide - anklager KrFs eks-leder for «falsk fortelling».

---

SOLVIK-OLSEN

  • Ketil Solvik-Olsen er en av Frps viktige profiler det siste tiåret.
  • Han har vært statsråd, nestleder i Frp og er fortsatt medlem av partiets sentralstyre.
  • Solvik-Olsen har stått sentralt i arbeidet med Frps inntreden i regjering og i utformingen av Frps politikk.
  • Han er født i 1972 i Time i Rogaland.
  • Han gikk av som samferdselsminister i august i fjor, etter nær fem år i Solberg-regjeringen. Han flyttet da til USA og kommer tilbake igjen til våren.
  • I et intervju med Dagbladet denne uken, utelukket ikke Solvik-Olsen at han var kandidat til en gang å overta etter Siv Jensen som partileder.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter