Nyheter

Hareide ristet Listhaug hos kristenkonservative på Oslo Symposium

Sylvi Listhaug gikk rett på velgerjakt og ga KrF flere stikk. Da fikk KrF nok og partileder Hareide gikk til sjeldent motangrep.

Listhaug var selve åpningsattraksjonen under den kristenkonservative stormønstringen Oslo Symposium. Foran rundt 600 fremmøtte advarte hun KrF foran valgkampen:

– Det forundrer meg at KrF har et voldsomt behov for å ta avstand fra meg og Frp. Jeg har inntrykk av at KrF har interesse av å blåse opp uenigheter og oppkonstruere dem, sa Listhaug i åpningsinnlegget.

Klappsalvene kom tett – også da hun flere ganger ristet i KrF. Listhaug utropte høstens stortingsvalg til verdivalg.

Kaffe i halsen om KrF og «tredje kjønn»

I talen la Listhaug press på KrF og partiets regjeringsvalg:

– Det som er faren i høst, er du kan stemme på ett parti og plutselig få en helt annet parti som du synes er usmakelig i regjering. Derfor er det viktig at KrF er tydelige om hvem de vil samarbeide med til høsten, hva en stemme på KrF vil gi: Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre som statsminister. Det er et hav av forskjell. Landet har godt av at Erna Solberg og de borgerlige partiene fortsetter samarbeidet.

I sitt nær 20 minutter lange innlegg minnet hun også om at KrF-leder Hareide hadde nølt med å avvise innføring av et tredje kjønn.

– Jeg holdt på å få kaffen i halsen da Hareide gikk ut og sa at dette ville han vurdere. Heldigvis gikk han tilbake på det. Og det er jeg veldig glad for, smilte Listhaug.

Da Listhaug angrep «meningspolitiet» i samfunn og hvordan de får aktører til å føye seg, trakk hun også inn Hareides deltakelse i Pride-marsjen:

– Du trenger ikke gå i Pride-parade for å være mot drap på homofile.

LES OGSÅ: Oslo Symposium vil presse Hareide bort fra Ap

Så fikk KrF nok – og hentet «ammunisjon»

Da KrFs apparat fikk de første meldingene om Listhaugs uttalelser, snudde Hareide på manus før det var hans egen tur på podiet halvannen time senere. KrF hadde fått nok. Og Hareide skulle på podiet som «Tøffe-Hareide».

Først talte Hareide lenge og vel om kristne verdier og partiets gjennomslag. Så gikk plutselig inn i en lang, spiss angrepsrekke mot nettopp Frp.

– Noen sier til meg at jeg driver å kritiserer Sylvi Listhaug. Det vil jeg si: Både Sylvi Listhaug og Jonas Gahr Støre er flotte kristne – og flotte politikere. Men jeg tror KrFs velgere forventer at jeg skal si imot dem når vi er politisk enige. Både til Støre og Listhaug.

LES OGSÅ: Hareide: Dette er Frps verdisynder

Hareide: Skal vi sitte stille? Skal vi sitte stille?

Deretter økte Hareide trykket – og gikk punkt for punkt i rette med Frp:

• Jeg kan ikke sitte stille når Sylvi Listhaug vil ha full shopping på søndagen.

• KrFs velgere kan ikke sitte stille når Sylvi Listhaug og Frp vil ha aktiv dødshjelp. Skal jeg som leder av et parti som sier menneskelivet er ukrenkelig sitte stille da?

• Og når Listhaug snakker om gullstol for flyktninger som opplever et liv som så vanskelig at vi ikke kan forestille oss det? Skal jeg sitte stille da?

• Og når Frp vil kutte i bistanden til de fattigste, våre aller minste. Skal KrF sitte stille da?

• Når Frp sitter i en regjering som sier ja til tvillingabort – skal KrF sitte stille da?

• Når Frp støtter SVs forslag om å sensurere holdninger i tros- og livssynssamfunn – skal KrF sitte stille da? Dette utfordrer jo religionsfriheten.

• Og når Frp går mot et sorteringssamfunn – med tidlig ultralyd til alle – skal KrF sitte stille da?

• Når Frp foreslår lovendring med ja til juridisk kjønn – når pappa kan bli mamma – skal KrF sitte stille da?

Mens Hareide ramset opp saker der Frp var på verdipolitisk kollisjonskurs var det helt stille i salen. Hareide fikk ikke – som Listhaug – noe applaus.

Den kom da han satte inn det siste angrepet:

– Noen saker opprører meg akkurat nå: Det ene går på tvillingabort. Det er ikke Frps ansvar alene, men det er Siv Jensen, Sylvi Listhaug, Bent Høie og Erna Solberg som har ansvaret for dette. Det er ingen skam å snu – er mitt budskap til Frp og Høyre i den saken, sa Hareide, til klappsalver.

Hareide forsvarte også deltakelsen i Pride-marsjen – i samme ordelag som han gjorde i medier i fjor sommer: At han etter eget besøk i byen med massakren mot homofile – Orlando – følte behov for å vise solidaritet.

LES OGSÅ: Dette er mannen bak Oslo Symposium

Sjelden utgave

Det er fjerde gang både Hareide og Listhaug taler til Oslo Symposium. Et av hovedmålene med storsamlingen er å stoppe muligheten for en ny rødgrønn regjering etter neste valg.

Selv om Oslo Symposium har mønstret begeistring for Frp-talere og berhersket entusiasme for KrF-topper, har Hareide eller andre KrF-profiler alltid unngått åpne utfall mot Frp.

Derfor opplevde tilhørere Hareides tale som et sjeldent oppgjør. Det er også ytterst få ganger har han gjennomført møter på kristelig grasrot der han går til tøffe angrep mot Frp.

– Du valgte å være «Tøffe-Hareide»?

– Ja. Men det handler om KrFs budskap. Vi tåler godt å bli sammenlignet og målt mot Frps politikk. Da kommer vi ekstremt godt ut, svarte han Vårt Land etter talen.

Listhaug gikk direkte til sin siste arbeidsdag på lenge etter talen sin. Hun skal nemlig ha fødselspermisjon og er ikke i politisk virke igjen før i juli.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter