Klima

Hareide og topper inn i budsjettdrama

Borgerlige topper på Stortinget kaster seg nå inn for å unngå totalhavari og krise på budsjettet. Sentrumspartier er under press.

Under et alvorstungt og langt gruppemøte i KrF torsdag ettermiddag, var partileder Knut Arild Hareide i telefonkontakt med parlamentariske topper i Høyre, Frp og Venstre.

– Regjeringspartiene tar nå initiativ til samtaler på parlamentarisk nivå, opplyste Hareide etter gruppemøtet.

Dermed flyttes forhandlinger opp til toppnivå på Stortinget. Fortsatt er avstanden så stor at en regjeringskrise ikke kan utelukkes.

Fra blåblå side er det fortsatt ingen mykere signaler om det som kan skape krise: At KrF/Venstre må sluke regjeringens modell for bilavgifter – bilpakken – slik den er.

Hareide: «Krevende situasjon»

I det korte møtet med pressen etter gruppemøtet, la Hareide til:

– Det er en krevende situasjon. For regjeringen har jo valgt å stille ultimatum på viktige ting som vi ikke har vært enige om før. Det kan gi mulighet for løsning, men det er slett ikke sikkert.

Forhandlingene mellom parlamentariske topper starter trolig fredag formiddag. De vil over hodet ikke bli mindre krevende, mener involverte.

LES OGSÅ: Venstre-muskler mot budsjettet

Grønt skifte ble til bilpakke med eksos

Budsjettforhandlingene mellom finanspolitikerne kjørte seg fast på formiddagen. Tilbudet som alle partene trodde skulle løse opp situasjonen, inneholdt fortsatt et ultimatum fra Høyre og Frp: Opplegget for bensin- og dieselavgift – den såkalte bilpakken – skulle ikke røres.

I både Venstre og KrF ble dette tatt ille opp. Forrige budsjetthøst var de lovet et grønt skatteskifte i år – i stedet fikk det som kalles de en bilpakke, der det også er opplegg for mer eksos.

– Skissen som kom i dag, er bedre enn vi har sett tidligere. Det kan gi mulighet for løsning, men det er slett ikke sikkert, sa Hareide.

LES OGSÅ: Dette er punktene som kan skape regjeringskrise

Litt sukker til KrF

Men kilder i både Venstre og KrF mener avstanden fortsatt er svært stor. Sentrale aktører i Venstre mener de knapt fikk noen effektive verktøy for å skape utfyllende modeller for et grønt skatteskifte.

Etter det Vårt Land forstår var innrømmelsene overfor KrF større i torsdagens tilbud. Slik har det vært også i tidligere budsjettspurter. Men kilder i KrF sier de fortsatt strever med umulig lave bevilgninger på felt som familie, skole, distrikt og miljø.

Hareide: Grønt skifte viktig

Innad i KrF er det ulike meninger om hvordan partiet skal gripe situasjonen an. Noen ser mørkere på en budsjettløsning enn andre. Det er stor irritasjon om over å oppleve budsjettpresset fra Høyre og Frp – år etter år.

Partileder Hareide avviser at KrF kan stille opp som redningsmann for budsjettet, om Venstre hopper av:

– For KrF er det grønne skiftet viktig, sa han.

Grande: Bilpakken er fossil

Før hun møter i forhandlinger legger Venstre-leder Trine Skei Grande nå til grunn at det er løsningsvilje hos motparten: Høyres Trond Helleland og Frps Harald T. Nesvik.

Venstre må ha stor sikkerhet for at en budsjettløsning senker klimagassutslippene tydelig.

– Regjeringen har hittil møtt Stortinget med et ultimatum på en fossil bilpakke som fører til det motsatte. Det er en lite klok strategi både for å få ned utslippene og om en mindretallsregjering skal skaffe flertall for sitt budsjett, uttaler Grande.

Høyre-topp til Vårt Land: «Jeg har aldri stilt noe ultimatum»

Det ventes at forhandlingene drar seg inn i weekenden. Frist for å ha en avtale på plass er satt til klokken 18.00 søndag.

Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, sier at de blåblå har «gitt KrF og Venstre mange gode tilbud».

– Men nå er det behov for en runde på parlamentarisk nivå. Det er en naturlig utvikling, sier Helleland.

– Men det er vel ingen vits å flytte forhandlingene ett hakk opp om du selv møter Grande og Hareide med samme ultimatum?

– Jeg har aldri stilt noe ultimatum. Men det er spesielle utfordringer knyttet til bilpakken. Og regjeringspartiene har strukket seg svært langt, svarer Helleland.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima