Nyheter

Hareide-Listhaug i hverdagskamp om kristenvelgere

KrF-lederen risikerer å møte Frps Sylvi Listhaug i en daglig nærkamp om kristenvelgere hjemme i Hordaland.

I går skrev Bergensavisen (BA) at Bergen Frp vurderer å la Listhaug stille på byens «sikre» plass i toppen av stortingslisten neste år. Skulle Listhaug virkelig havne der, kan hun bli en direkte konkurrent til Hareide i lokale paneldebatter, TV-dueller og på stemmefiske i fylkets bedehusland.

– Vi har hatt henne med på to medlemsmøter denne våren, og hun drar fulle hus i Bergen. Jeg opplever at hun har sterk støtte hos oss, ikke minst i de kristne miljøene, sier Eltvik til avisen BA.

LES OGSÅ: KrF-toppene lunkne til homo-debatten

Homo-kritikk

Siden forrige valg har KrF-leder Knut Arild Hareide representert Hordaland på Stortinget. De siste ukene har han møtt tøff kritikk derfra etter deltakelsen i Pride-paraden og uttalelser om ekteskapet i et VG-intervju. For mange lokale tillitsfolk er dette for liberal kost.

Listhaug nevnes som mulig arvtaker om Siv Jensen skulle slutte. Men per nå har Listhaug ennå ingen stortingsplass. Til VG sa hun at hun vurderer å gi seg i politikken av hensyn til familien og vil bruke sommeren til å tenke over stortingsnominasjonen.

I Listhaugs egentlige hjemfylke, Møre og Romsdal, er det partitoppen Harald T. Nesvik som har den sikre førsteplassen. Og i Oslo – der Listhaug bor – må hun i praksis få Christian Tybring-Gjedde til å vike.

LES OGSÅ: Frp på sjarmtokt til kristen grasrot

Kristen-strategi

Å øke Frps muskler blant konservative kristne er et prosjekt Listhaug personlig prioriterer. Det fikk Vårt Land i vår bekreftet fra partikilder. I hverdagen bruker Listhaug et korssmykke rundt halsen. Hun sier hun gjerne gjør dette når oppdrag er krevende.

Da Listhaug i vår var på integreringspolitiske oppdrag i nettopp Hordaland, deltok hun på kveldsmøte i en større kristen frimenighet. Der var hun «talkshow-gjest». Hun snakket om tro, men advarte i samtalen også mot at KrF kunne skifte side.

LES OGSÅ: Gallup-smell for KrF etter homo-bråk

Vegstubber

Forslaget om Listhaug som listetopp skal etter det Vårt Land får opplyst ikke ha vært drøftet på topphold i Hordaland Frp. Det skal i første omgang være et utspill fra Bergen.

– Skulle hun bli nominert, er hun neppe noen trussel for KrFs mandat fra Hordaland. Det er bunnsolid. Men blant kristenvelgere kan en person som Listhaug true sjansene til et annenmandat, som KrF av og til har hatt, sier valgforsker Frank Aarebrot, som legger til:

– Om hun uten nærkjennskap til fylket skal stille fra Hordaland, bør Listhaug snarest skaffe seg en coach eller rådgiver med greie på vegstubber, utbyggingsprosjekter og «diagonaler». Det kan være avgjørende valgkampsaker her i fylket.

Å sikres plass fra annet fylke er ikke nytt i norsk politikk. Eksempelvis ble KrF-leder Dagfinn Høybråten nominert i Rogaland fordi det der var ledig et sikkert stortingsmandat.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter