Nyhet

– Et skuffende valgresultat, sier Hareide der han sitter på kontoret etter partilederdebatten.

Partiet er blitt ristet av velgerne. Et resultat på 4,2 prosent var langt lavere enn selv nervøse partifolk spådde. Overfor Vårt Land snakker Hareide om:

• At de blå vant – men det var sentrum som modererte blå politikk til å bli populær.

• At KrFs posisjon etter valget fortsatt gir dem en nøkkelrolle. Også til å skape nye gjennomslag.

LES OGSÅ: Dommen over uklarhet

Blødde for de blå?

I partilederdebatten ved midnatt etter nok en ikke-sosialistisk seier bemerket Hareide at det er med KrF og Venstres hjelp at politikken til de blåblå blitt moderert til noe mer populært blant velgerne.

Men det er Venstre og KrF som har tapt oppslutning.

– Har dere blødd for at de to blå skulle få vinne dette valget?

– KrF og Venstre har vært en modererende kraft for dagens regjering. Ikke minst det første året. Da budsjettet kom i 2014, gikk de markert tilbake. Det merket de ved valget i 2015. Det har vært heldig for regjeringen.

Opposisjonsparti

Men nå er det videre samarbeidet uavklart. Erna Solberg vil invitere til samtaler. Hun sa ved midnatt at hun ikke hadde noe hastverk. Et statsbudsjett er alt godt på vei.

– Men etter dette valget står tre sentrumspartier i praksis fritt. Kan KrF komme til å samarbeide mer med Senterpartiet i Stortinget?

– Erna Solberg har invitert KrF til samtaler, og vi vet ennå ikke hva som kommer ut av dem. Derfor kan vi ikke konkludere før disse er gjennomført. Men Solberg vet hvor KrF nå er: Enten blir det en sentrum/høyre-regjering – eller så vil vi være et opposisjonsparti, svarer Hareide og legger til:

– KrF er ganske godt posisjonert, selv med et skuffende valgresultat.

Noe punkt med Solberg?

Under partilederdebatten poengterte han nettopp dette: At KrF ikke blir noe støtteparti – slik de har vært de siste fire årene.

– Det er det mest kritiske resultatet i KrFs historie. Men paradoksalt nok har partiet fortsatt har en nøkkelrolle til å prege politikken?

– Vi vil selvfølgelig ha samtaler med statsministeren. For vi ønsker en sentrum/høyre-regjering. Det kan bli krevende, men poenget er at vi uansett må gjøre hva vi kan for å få gjennomslag for sakene våre.

– Når dere altså ikke skal ha noen samarbeidsavtale: Betyr det at det altså ikke er ett eneste punkt dere kommer til å signere sammen med Erna Solberg?

– Vi har ikke hatt disse samtalene ennå. Derfor kan vi ikke forhåndsprosedere noe. Men det ligger en tydelighet i at vi ikke kommer til å bli noe støtteparti for en Høyre/Frp-regjering.

LES OGSÅ: Hareide: Det har kostet å være ærlig

«Vi hadde fortjent bedre»

Gallupene viste fire-tallet ukene før valget. Men for mange sentrale KrF-ere bør mandagens valg på sifre som var rene marerittet. Tidlig under valgvaken snakket Vårt Land med flere som var oppriktig redd for at partiet ramlet under sperregrensen.

– Mye velgeroppslutning raste denne valgkvelden. Mer enn du hadde trodd?

– Vi var forberedt på at prognosene både fra før sommeren og i denne valgkampen kunne risikere å være i nærheten av sperregrensen. Vi hadde håpt å lande på et høyere nivå. Dette er et skuffende valgresultat for oss. Folk har gjort en fantastisk innsats – vi hadde fortjent bedre. Jeg tror mange ser at det ligger politiske muligheter foran oss, men også noen drøftinger om posisjonering og videre veivalg.

Granske tallene

I 2009 kom også katastrofetall helt overraskende på partitoppene. Da ble det lave 5,5 prosent – og ikke de 6,5 som alle trodde dagene før. Det endte med et storstilt partiarbeid, for å granske og for å stake ut ny kurs.

– Kan det være aktuelt å gjøre noe slikt nå igjen?

– Vi skal ha møter i partiorganene de nærmeste dagene. Vi har ikke konkludert. Vi har lagt opp til en helt normal evalueringsprosess. Men det er klart: Det er et alvor over dette resultatet, som både partiet og jeg må ta inn over oss.