Nyheter

Hareide gikk langt i å antyde mistillit mot Listhaug

KrF-leder Knut Arild Hareide gikk langt i å snakke opp alvoret i justisminister Sylvi Listhaugs opptreden i sin tale til KrFs landsstyre. Han antydet at det kan gå mot mistillit.

Bilde 1 av 2

Saken oppdateres.

Presseoppbudet var massivt da Knut Arild Hareide innledet for KrF-toppene som var samlet for å ta stilling til mistillitsforslaget mot justisminister Sylvi Listhaug (Frp).

– Tillit er en av de mest grunnleggende verdiene vi har. Kall det gjerne anstendighet eller samfunnslimet vårt. Derfor er vi opptatt av tonen i den politiske debatten. Derfor er vi opptatt av hvordan vi snakker om og med hverandre. Derfor er vi opptatt av ord som blir brukt. Det er årsaken til at vi er samlet her og at denne saken er så alvorlig, sa Knut Arild Hareide på KrFs ekstraordinære landsstyremøte mandag klokka tolv.

Skjerpet tonen mot Solberg

Trinn for trinn bygget Hareide sin anklage mot Sylvi Listhaug. Men han skjerpet også tonen mot statsminister Erna Solberg, som han hadde snakket med etter hektisk møtevirksomhet i KrF på fredag.

– Der ytret jeg at det er statsministerens ansvar å ta grep for å unngå mistillit i Stortinget. Det er statsministeren som avgjør om det kommer til det. Dersom statsministeren ikke ordner opp og stiller kabinettspørsmål, så gjør de det svært vanskelig for seg selv. Det er hennes ansvar, sa Hareide.

Han ymtet slik til at statsministeren kunne be Listhaug om å gå og eller bytte departement.

– Statsminister Erna Solberg har i fem år tillatt Frp å drive med dobbeltkommunikasjon. Det har preget det offentlige ordskiftet veldig negativt. Det har konsekvenser for tilliten fra fellesskapet og for statsministerens egen autoritet.

Hareide kalte sakene «svært krevende» for KrF.

– Vi gikk til valg på å fjerne Listhaug og Frp, men for Erna Solberg som statsminister. Selv om hun valgte dem foran oss, så ønsket vi å gi henne muligheten til å regjere. KrFs svar i denne saken er ikke gitt, sa KrF-lederen, før møtet ble lukket for pressen.

Et spørsmål om tillit, ikke tilgivelse

Hareide sa at det var «viktig og riktig» at Jan Tore Sanner og Erna Solberg på vegne av regjeringen hadde unnskyldt Listhaugs Facebook-post som startet det hele.

– Problemet er at vi har en justisminister som har skapt krisen og som etter å ha unnveket spørsmålet i seks dager måtte ha fire forsøk på å komme med en skikkelig unnskyldning – selv om den var varslet av statsministeren på forhånd. Det vitner om at problemet med Listhaug stikker dypere enn konkrete enkeltsaker, sa Hareide.

Hareide tok også avstand fra dem som sier at det «bare er snakk om en Facebook-post». Han kalte det en «bagatellisering» han ville «ta avstand fra».

– Det er nettopp i sosiale medier at høyreekstremismen som er på fremmarsj i Norden henter næring. Og det er nettopp denne justisministeren som har det øverste ansvaret for dette feltet i landet vårt.

Slik bygget KrF-lederen trinn for trinn sin anklage mot Sylvi Listhaug.

Alles øyne rettes mot KrF

Hele Norges øyne va rettet mot KrF-leder Knut Arild Hareide, da han innledet for partiets landsstyre som samles på Stortinget mandag klokka tolv. Han holder justisminister Sylvi Listhaugs, og etter alt å dømme regjeringen Solbergs, skjebne i sine hender etter at hele opposisjonen utenom KrF varslet at de vil stemme for Rødts mistillitsforslag.

Etter Hareides tale lukkes møtet og landstyret avsier sin dom.

BERIT AALBORG: «Listhaugs blomsterhav snudde stemningen mot henne fra vondt til verre i KrF»

Ap-hat og mistillit

«Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet», skrev Listhaug på sin offisielle Facebook-side fredag 9. mars – til et bilde av tildekkede krigere i en ørken. Samme dag var det premiere på den første 22. juli-kinofilmen. Jonas Gahr Støre anklaget Listhaug for å nøre opp under Ap-hatet bak terroren. Listhaugs «salve» kom etter at Høyre/Frp ikke fikk komitéflertall for å la Justisdepartementet frata norske fremmedkrigere passet uten å gå om domstolen.

Listhaug sa unnskyld fra Stortingets talerstol torsdag 15. mars, men samme dag varslet Arbeiderpartiet at de stiller seg bak Rødts mistillitsforslag.

Dermed satt plutselig KrF med justisministerens skjebne i sine hender – en statsråd KrF har kritisert igjen og igjen og igjen.

LES OGSÅ: Nettet koker av Ap-hat

Kabinettspørsmål

Så tok saken en ny vending. I helgen lot regjeringen det sive ut at Erna Solberg vil gå av hvis Stortinget vedtar mistillit mot justisminister Sylvi Listhaug. I så fall vil statsministeren ta til Stortingets talerstol før morgendagens avstemning om mistillitsforslaget og stille kabinettspørsmål. Som politisk redaktør Berit Aalborg skriver i dagens Vårt Land: Det gjør saken mye vanskeligere for et KrF som er midt inne i en krevende strategiprosess som først seinere skulle munne ut i et sidevalg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter