Politikk

Hareide distanserer seg fra Frps seiersfortelling

Frp skryter av fullt gjennomslag i det kommende flyktningforliket. Sentrumspartiene møter dem med hoderisting.

Regjeringspartiene, KrF og Venstre er blitt enige med Arbeiderpartiet og Senterpartiet om et asylforlik. Innholdet i avtalen presenteres i Vandrehallen på Stortinget klokken 15 i dag.E

Etter at KrFs stortingsgruppe hadde drøftet asylforliket og beslektet tematikk, ga partileder Knut Arild Hareide følgende svar på Frps seiersversjon:

– Den beskrivelsen blir omdiskutert når avtalen legges frem. Det er ikke den opplevelsen som jeg sitter med, sa Hareide nøkternt.

Ingen partier vil uttale seg konkret om innholdet i det kommende asylforliket, som skal presenteres en gang i løpet av torsdagen. For å få til politisk samling, har alle aktører iført seg munnkurv. Skissen ble dessuten forhandlet på hemmelig sted.

LES MER: Frp kjemper for å selge flyktningforliket inn som full seier

Frps utsalg

Men kort etter at Frps stortingsgruppe hadde drøftet asylforliket onsdag kveld, gikk parlamentarisk leder Harald T. Nesvik rundt i stortingskorridorene og var svært så tilfreds.

Til Vårt Land sa han:

– Vi er godt fornøyd med det som nå foreligger. Når man leser punktene som etter hvert skal legges frem, vil man se at Frp har fått godt gjennomslag, sier han.

Ikke minst i Venstre og KrF møtes den fortellingen med hoderisting. Inntrykket er at Frp overselger sin versjon av triumfene. Hele stortingsgruppen deres stemte for å bli med på forliket og fremstiller det som «full seier» for Frp.

LES MER: Frp vil stille seg bak et asylforlik

To avhoppere

SV og Miljøpartiet De Grønne (MDG) hopper imidlertid av. SV mener forliket vil ødelegge for integrasjonen. For andre gang på ett år stiller partiet seg utenfor et stortingsforlik.

– I forhandlinger må man gi og ta, men i disse forhandlingene ble vi bare invitert til å gi, sier Lysbakken til NTB.

– Avtalen legger opp til flere alvorlige innstramminger i asylsøkeres levekår og rettigheter, uten noen klar sammenheng med den akutte situasjonen, uttaler MDG-talsmann Rasmus Hansson.

Følg oss på Facebook og Twitter!

KrF-kvaler

Også innad i KrF oppleves flere punkter som problematiske, innrømmer partileder Hareide.

– Det er en stor forståelse for helheten i skissen, men det er naturlig nok punkter som er krevende for KrF, sa han til pressen etter et tidkrevende gruppemøte.

KrFs konklusjon ville ikke bli presentert før i møtet med de andre parlamentariske lederne, men Hareide uttalte seg i sum slik at det ikke var tvil om hva KrF fortrakk.

– Det er viktig for KrF å ta ansvar i en krevende situasjon. Alle i KrFs gruppe ser at her er det en helhet og at ikke noe enkeltparti har preget avtalen, uttalte Hareide.

Blant annet sa han at det er viktig at alle «Nydalen-partiene» – Høyre, Frp, KrF og Venstre – opptrer samlet. Hareide erkjente et flyktningforlik også påvirker den asylavtalen som KrF og Venstre alt har med regjeringspartiene. Den eksisterende avtalen er en omfattende avtale, som i praksis er et «underkapittel» av selve samarbeidsavtalen.

UNE- oppstand

På ett punkt bruker KrF muskler mot dagens raske endringer i asyl- og integreringspolitikk. KrF snur og vedtok å stemme nei til å gi regjeringen mulighet til å instruere Utlendingsnemnden (UNE).

Punktet inngår i pakken av lovendringer på asylfeltet. Disse hastebehandles i løpet av en uke, og iverksettes i statsråd alt i morgen.

KrF har rettet flere skriftlige spørsmål til regjeringen, uten å ha fått oppklarende svar. Dermed snur partiet fra ja til nei om UNE.

– Vi støtter regjeringens helhet, men stemmer mot at regjeringen kan gi en instruks til UNE. For det første er dette et prinsipielt vanskelig spørsmål. For det andre har ikke den saken like stor hast som de andre tiltakene, forklarer KrF-lederen.

Innstrammings-allianse

Fra før hadde Venstre, SV og MDG varslet nei til instruksjon av UNE. Dermed er det en innstrammingsallianse av Høyre, Frp, Sp og Ap som gir regjeringen ryggdekning for denne biten av hurtigendringer på asylfeltet.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk