Nyheter

Hareide: – Arrogant av Erna Solberg

KrF-leder Knut Arild Hareide mener statsminister Erna Solbergs (H) uttalelse om at motstanden mot søndagsåpne butikker vil falme når reformen er gjennomført, er arrogant.

– Denne debatten har pågått i to år etter at Solberg-regjeringen la fram regjeringserklæringen. Opinionsmålinger viser at jo mer folket har tenkt seg om, desto mer uenige blir de med regjeringen, sier Hareide til NTB.

Arrogant

Han mener Solberg har inntatt en arrogant holdning, og sier hun burde stille seg selv spørsmål om hvem hun gjør dette for.

– Hva er viktigst, ideologien i høyre eller flertallet i det norske folk, spør han retorisk.

Alliansen mot liberalisering av reglene for søndagshandel omfatter kirken, miljøorganisasjoner, fagbevegelse og handelsnæring. Til tross for motstanden akter ikke statsministeren å legge saken i skuffen.

LES KOMMENTAR: «Søndagsåpent handler om noe større»

– Dette er typisk en sak som mange vil glede seg over i framtiden og som få partier vil ønske å gjøre om på, sier Solberg til NTB.

– Vil glede folket

Statsministeren sier at deres utgangspunkt er å gjennomføre Sundvolden-erklæringen, der søndagsåpent er et av punktene.

– Folk vil ha glede av dette over langt tid. Det ser vi fra landene som har gjennomført dette, sier Solberg.

KrF-lederen mener på sin side at søndagsåpne butikker vil få konsekvenser som sterkere kjøpepress, mindre fritid og mindre tid til hverandre.

– Å miste en felles fridag vil gjøre noe med samfunnsrytmen vi har. Det blir et annerledes Norge om vi velger å åpne for søndagsåpne butikker.

Regjeringen har åpnet for to modeller for søndagshandel. Den ene slår fast at butikker som ønsker det, kan holde åpent på søndager. Den andre tar til orde for at kommunene skal avgjøre.

LES OGSÅ: 101 av 109 kommuner sier nei til søndagsåpent

– Venstre vingler

Venstre sier nei til begge forslagene, til tross for at partiet har programfestet at kommunene bør kunne avgjøre om butikker kan holde søndagsåpent eller ikke.

– Kommunene må få styre kriteriene, ikke bare si ja eller nei til åpning av butikkene. De må få bestemme åpningstider og får regulerer forskjellig i ulike deler av kommunen, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagens Næringsliv forleden.

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg mener Venstre vingler, og sier det er uredelig og illojalt å gå tilbake på et forslag som er i tråd med eget partiprogram. Høyres Henrik Asheim høyer seg med å si at han var overrasket over Venstres avgjørelse.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter