Nyheter

Har trosmøter med UNE

Flere års press fra KrF resulterte i at utlendingsforvaltningen nå er pålagt å ta imot innspill fra kirkesamfunn og kristne organisasjoner.

Justisdepartementet vil ikke at mange religiøse organisasjoner skal få muligheten til å lete fram framtidige nemnd­medlemmer som kan avgjøre de vanskeligste asylsakene Utlendingsnemnda (UNE) behandler. Men departementet har sagt ja til at kirkesamfunn og kristne organisasjoner skal ha jevnlige møter med UNE om hvordan konvertitter blir behandlet av nemnda.

Bakteppet er en rekke saker der asylsøkere som hevder at de blir forfulgt for sin tro i hjemlandet — eller risikerer å bli det ved retur — der lokale menigheter har støttet opp om «sine» konvertitter. Avslag skyldes ofte at myndighetene ikke tror at asylsøkeren er blitt kristen, men det kan også være strid om den reelle risikoen for trosforfølgelse i hjemlandet.

LES VIDERE: Listhaug sier nei til religiøse grupper i UNE

Nå ønsker 
vi i sterkere grad å trekke på kompe­tansen til Den 
norske kirke og andre 
sentrale, frikirkelige trossamfunn.

Sylvi Listhaug til Vårt Land ­tidligere i år

Konvertitter

Samtidig som Justisdepartementet i vår gikk ut og ba Utenriksdepartementet, Juristforbundet, fylkes­mennene og 20 utvalgte orga­nisasjoner om forslag på nemndmedlemmer til Utlendingsnemnda, inngikk innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) en helt ­spesiell avtale.

– Nå ønsker vi i sterkere grad å trekke på kompetansen til Den norske kirke og andre ­sentrale, frikirkelige trossamfunn, sa Listhaug til Vårt Land i mai.

Etter over to års tautrekking med departementet, fikk KrF endelig på plass en konvertittavtale med Listhaug om hvordan konvertitter som søker asyl skal behandles.

LES OGSÅ: NOAS: – UDI må lytte til asylsøkerne også

Møter

Her er viktige avtale­punkt:

• Utlendingsdirektoratet (UDI), UNE og Landinfo skal invitere til et felles, årlig høynivå kontaktmøte med Den norske kirke og andre sentrale, frikirkelige trossamfunn og organisasjoner, Den katolske kirke, Frikirken, Pinsebevegelsen, Metodistkirken og Norsk Luthersk Misjonssamband.

• UDI og UNE skal også ­avholde egne, separate dialogmøter med sentrale menigheter og trossamfunn.

• Dessuten skal UDI og UNE ­invitere fagpersoner til kurs eller foredrag for saksbehandlere og beslutningstakere. Det er Den norske kirke og andre sentrale trossamfunn- og organisasjoner som skal få foreslå foredragsholderne.

• Justisdepartementet utarbeider en instruks til UNE om at det i større grad enn i dag skal tillates at søkeren fører vitne når det avholdes nemndmøte for å avgjøre troverdigheten av konvertittens indre overbevisning.

• Justisdepartementet ber Den norske kirke konkretisere innholdet i den religiøse kompetansen kirken ønsker å bidra med. Slik kan departementet vurdere om det er behov for å opprette spesialiserte enheter med tilsvarende kompetanse i UDI og/eller UNE.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter