Nyheter

Har tatt fri for å kjempe

– Dette er det største menneskerettighetsspørsmålet i vår generasjon. Derfor er jeg på nei-sida, sier ingeniøren Maeve O’Hanlon før fredagens folkeavstemning om abort.

Bilde 1 av 2

DUBLIN: 38-åringen fra Cork har tatt permisjon fra jobben og bruker all sin tid på kampanjen «Love Both». Hun jobber ikke bare for et nei til å endre grunnloven. For henne er ikke jobben gjort før det innføres bedre støtteordninger for mødre, barn og familier i Irland.

Maeve O’Hanlon sier det samme som mange på ja-siden: Abort var ikke noe man snakket om da hun vokste opp. Det hun fikk med seg, var britiske og amerikanske spillefilmer.

– I filmene ble det sagt, da noen var gravide: Skal du beholde det? Det var realiteten for meg, et enkelt valg. Hadde jeg blitt gravid som veldig ung, hadde jeg villet ta abort.

LES OGSÅ: Mener «moralsk borgerkrig» rammer Irland

Månelyst

En dag satt hun med familien, og så et program der temaet var uønsket svangerskap.

– Kan hun ikke bare ta abort, da, sa O’Hanlon.

– Da ble det månelyst i stua, fjernsynet ble slått av og foreldrene hadde en alvorlig samtale med meg.

Da O’Hanlon bestemte seg for å samle kunnskap og fakta, ble hun sjokkert over hva hun fant ut.

– Det er så grafisk, det som skjer, realiteten i inngrepet. Dette vet ikke folk.

Hun er overbevist om at flere vil stemme nei når de skjønner hva abort egentlig handler om.

– De som er unge i dag, snakker om en celleklump, ikke en baby. Men på 12-ukers ultralyd ser du babyen bevege seg. Du ser fingrene, hjertet, lungene. Det er et bittelite menneske.

LES REPORTASJE FRA IRLAND: Det store, splittende spørsmålet

Ikke valg

Hun mener myndighetene har brukt mye tid på abortsaken de siste årene.

– Men ikke én gang har de stoppet opp for å se på hvorfor kvinner velger å ta abort. Hva kan vi gjøre for å støtte dem, når de sier at de føler de ikke har noe annet valg. De er redde for ikke å klare seg, ha mat, penger, et sted å bo. Det må vi se på. Noe er galt når kvinner sier de ikke har noe valg.

Meningsmålingene viser fremdeles ja-flertall, men det minker. Også Maeve O’Hanlon tror det blir et svært jevnt løp. Hun mener ja-siden og regjeringen ikke er åpne om innholdet i loven, som ikke er så restriktiv som mange tror.

– For meg er det en av grunnene til at jeg bruker så mye tid på dette, det vi hører i media er ikke hele sannheten. Jeg tror de fleste ville sagt ja til mindre endringer, men dette blir en voldsom endring. Det blir abort ved behov («abortion on demand»), sier hun og siterer en av de mest brukte slagordene på nei-sida.

Blir merket

Maeve O'Hanlon har vært litt nervøs – i enkelte sammenhenger – for å si åpent at hun aktivt promoterer nei-siden. Hun mener mor blir satt opp mot barn i debatten, og hvis du er pro-life, så er du anti-kvinne.

– Du blir merket når du sier nei. Det synes jeg er trist.

Men at det er verdt det, det er hun ikke i tvil om.

– Når vi ser tilbake om 20-30 år, vil vi si: «Hvordan kunne vi si at fosteret ikke var et barn.» Barn trenger beskyttelse før de er født. Når folk tar innover seg at det skjer mange millioner aborter i verden hvert år, da sier de nei. Jeg vil være på kampanjen for å få folk til å skjønne at de ikke er gale som sier nei.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter