Nyheter

Har stoppet 1.000 barneekteskap

Theresa Kachindamoto ble sjokkert da 
hun traff en tvangsgiftet 12 år gammel småbarnsmor. 
Nå fører hun tøff kamp mot den ødeleggende tradisjonen.

Bilde 1 av 4

Kachindamoto er yngst av tolv søsken og regnet aldri med å bli farens etterfølger som høvding i et stort distrikt i Malawi i det sørøstlige Afrika. Når det likevel skjedde, har hun som samfunnsleder satt kampen mot barne­ekteskap øverst på listen av kampsaker.

Mandag skal 52-åringen fortelle om sin kamp på en konferanse i Oslo med tema barneekteskap, i regi av hjelpeorganisasjonen Plan International. Det skjer mot et bakteppe der 700 millioner jenter og kvinner som lever i dag, er blitt giftet bort som barn. Det tilsvarer 10 prosent av verdens befolkning.

LES OGSÅ: Runa giftet seg som 13-åring

Klar melding

– Mitt budskap er enkelt: Nå er tiden inne for å få slutt på disse arrangerte og tvungne ekteskapene for våre unge jenter. De har rett til å få utdanning og trenger vår støtte. Da åpner det seg helt andre og bedre muligheter for dem, sier Theresa Kachindamoto.

Hun har gått i front i denne kampen etter at hun til sin egen store overraskelse – og lang-varige motvilje – ble hentet hjem til Dedza-distriktet ved Malawisjøen for å bli øverste høvding i et område med 900.000 innbyggere.

Som ung dro hun til byen Zomba der hun fikk sekretærutdannelse, familie og god jobb ved en høyskole.

– Jeg sa lenge nei. Jeg er yngst av tolv søsken og mente andre i søskenflokken stod foran i køen. I Zomba hadde jeg jobb, ektemann og fem sønner. Nei, jeg hadde ikke noe stort ønske om å vende tilbake til landsbyen, smiler hun.

LES OGSÅ: Per Fuggeli refses for å forsvare barneekteskap

Sjokkert

På et av sine første høvdingoppdrag traff hun en sped, ung jente med en gråtende baby. Theresa ble rystet da jenta fortalte at hun var tolv år, at det var hennes barn og at hun var gift med barnefaren som bare var 14 år.

– Jeg ble sjokkert og sint. Hvorfor tillot familiene og landsbyen at en ung jente skulle utsettes for noe slikt? På denne måten ga de henne ingen framtid, ingen ­muligheter til å skape seg et godt liv, sier Theresa Kachindamoto.

Det første hun gjorde etter ­møtet med jenta var å folde hendene og be:

– Jeg bad til Gud om å få hjelp til å bli kvitt dette uvesenet. Så innkalte jeg til møter med kirkegrupper, landsbyledere og andre autoriteter. Overraskende nok ble jeg møtt med velvilje og klapping da jeg sa vi måtte få slutt på dette tøvet med barneekteskap.

MIN TRO ANNE KAT HÆRLAND: Det er 14 år siden faren døde av hjernekreft. Savnet etter ham bærer hun med seg hver dag.

Ble sabotert

Selv om et femti-­talls høvdinger under henne tilsynelatende støttet henne og signerte en avtale med forbud mot ekteskap for barn under 18 år, så fortsatte praksisen. Personer som fungerer som «kulturelle voktere», var blant proppene i systemet.

– De protesterte mot at vi ville fjerne en eldgammel tradisjon,og var veldig skeptisk til at jeg som kvinne var utpekt til distriktets høvding, sier Kachindamoto.

Etternavnet hennes er det ­kongelige høvdingfamilienavnet og betyr «ikke lek med ilden». Det står godt til Theresas viljestyrke. Hun måtte gå flere tøffe runder med lokale myndigheter og ­andre autoriteter før hennes nulltoleranse mot barneekteskap ble etterlevd.

Vendepunkt

Det skjedde først etter noen kontante grep. Først brukte hun et halvt år på å reise rundt til de 540 landsbyene og fortelle dem personlig om forbudet og hvor ødeleggende barneekteskap er.

– Jeg sa til dem at selv om dere er fattige, så hjelper det ikke med medgift og å gifte bort døtrene. La heller jenta ta utdannelse, så vil hun senere kunne hjelpe dere og ta seg av familien!

Samtidig gav hun klar beskjed om at myndighetspersoner som trosset henne og aksepterte ekteskap for jenter under 18 år, ville miste jobben. Hun avviste alle hentydninger om at i stedet for avskjedigelser, så kunne de vel få betale henne noen geiter eller lignende i bot.

– Jeg måtte si opp fire landsby-høvdinger som tillot foreldre å ta barn ut av skolen og gifte dem bort. Det gikk to uker, så kom de tilbake og sa at ekteskapene var annullert og at barna var tilbake på skolebenken, smiler hun.

Optimist

Theresa Kachindamoto liker det afrikanske ord­taket som sier at hvis du utdanner en gutt, så utdanner du et individ, men hvis du utdanner en jente, så utdanner du en landsby.

– Vi har fått på plass ordninger der jenter som blir gravide, får hjelp av kvinnegrupper slik at de innen et halvt år etter fødselen er tilbake på skolebenken. For utdanning er nøkken til alt: Til lærdom, bedre helse, jobbmuligheter.

Selv anslår Kachindamoto at innsatsen i løpet av et par år har forhindret nærmere 1.000 barne-
ekteskap og fått barna tilbake på skolen. Hun er blitt en nasjonal og regional pådriver i saken, og er optimist:

– Om bare to-tre år tror jeg dette problemet vil være langt mindre. Vi kan ikke være bekjent av noe annet, sier kvinnen som er kalt «The Child Marriage Terminator».

LES OGSÅ: Det ser ut som et flott bryllup. Blikkene forteller noe annet

Viktig innsats

– Det er et utrolig viktig og konkret arbeid Theresa Kachindamoto har gjort med å bekjempe barneekteskap i sin region. Dette viser at ­barneekteskap kan bekjempes når man jobber på alle nivåer og bruker alle tilgjengelige metoder, sier generalsekretær Kjell Erik Øie i Plan Norge, som i dag ­arrangerer konferanse om ­temaet. Han understreker viktigheten av at regjeringene i land med barneekteskap er bevisst problemet og handler deretter. Han mener kampen kan vinnes gjennom en kombinasjon mellom ­aktivister og bevisste myndigheter:

– Jentene trenger vår støtte og solidaritet. Jeg er optimist fordi det finnes mennesker som Theresa, som har tatt et standpunkt, som handler og som ikke viker en tomme.

LES OGSÅ: For innflyttere til Norge er den katolske kirke litt som Sjømannskirken

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter