Nyheter

Har opplevd fire angrep på en uke

Da en 27 år gammel asylsøker sprengte seg selv i luften søndag, var det fjerde gangen på en uke at Tyskland ble rammet.

• Mandag sist uke: En 17 år gammel gutt angrep togpassasjerer med øks og kniv i Würzburg i Bayern.

• Fredag kveld: En 18-åring skjøt og drepte ni mennesker i München før han tok sitt eget liv.

• Søndag ettermiddag: En kvinne ble drept med machete i byen Reutlingen i Bayerns nabodelstat Baden-Württemberg.

• Søndag kveld: En mann sprengte seg selv i luften i Ansbach, også det i delstaten Bayern.

LES OGSÅ: Terrorisme drives ikke av religion alene

– Islamistisk

Det siste angrepet skjedde ved inngangen til en utendørskonsert der det var 2.500 mennesker til stede. Det pågår for tiden en musikkfestival i Ansbach, og det er mange tilreisende i byen.

Mannen forsøkte å komme seg inn på konserten, men ble avvist fordi han ikke hadde billett. En polititalsmann sier gjerningsmannen hadde en ryggsekk. Politiet tror han hadde bomben skjult i denne sekken og at han handlet alene.

– Det er min personlige vurdering at det er veldig sannsynlig at det var et islamistisk selvmordsangrep som fant sted, sier Bayerns innenriksminister Joachim Herrmann.

Han opplyser at 27-åringen kom til Tyskland for to år siden og søkte asyl. Søknaden ble avslått for ett år siden, men mannen hadde fått midlertidig opphold i Tyskland og bodde i en kommunal leilighet. Tyske myndigheter opplyste i går at mannen nå skulle deporteres til Bulgaria.

Ifølge Herrmann har mannen forsøkt å ta sitt eget liv to ganger tidligere, og han har derfor vært innlagt på et psykiatrisk sykehus.

LES OGSÅ: Terrordekningen kan gjøre oss syke

– Uhyrlig

27-åringen var den eneste som døde i eksplosjonen som skjedde like etter klokken 22 søndag. Tolv personer ble såret og tilstanden beskrives som alvorlig for tre av dem, men ingen skal være livstruende skadd.

Politiet vet foreløpig ikke hvilket miljø den antatte gjerningsmannen tilhørte eller hvordan han har fått tak i sprengstoff. Herrmann lover en grundig etterforskning av angrepet, som han mener kan forsterke folks frykt.

– Det er uhyrlig at noen misbruker asylinstituttet med en slik forakt for andre mennesker. Alt må gjøres for å hindre at dette griper om seg, sier ministeren.

Statsadvokat Michael Schrotberger understreker at det nå jobbes med å kartlegge om gjerningsmannen hadde kontakt med ytterliggående islamister.

LES OGSÅ: Gud vil meg vel, tenkte hun - så åpnet avgrunnen seg

Planla lenge

Den mest fatale av de fire episodene som har rammet Tyskland den siste uken, fant sted fredag kveld, da ni personer ble skutt og drept på et kjøpesenter i München. Den 18 år gamle gjerningsmannen tok deretter sitt eget liv.

Mannen som er identifisert som David Sonboly, skal ha blitt mobbet av klassekameratene for fire år siden. Etterforskerne mener også at han var besatt av massedrap og voldelige dataspill.

Etterforskere har funnet medikamenter på rommet til den avdøde gjerningsmannen, men resultatene fra de teknologiske testene og obduksjonen er ikke klare. Dermed er det fremdeles uvisst om han hadde tatt medisinene sine da han gjennomførte angrepet fredag.

Videre viser den foreløpige etterforskningen at han gikk i legebehandling fram til forrige måned, juni. De psykiske problemene med angst og depresjon begynte å utvikle seg i 2015. Gutten ble innlagt i to måneder og fikk videre oppfølging ved en poliklinisk avdeling.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Søndag opplyste tysk politi at en 16 år gammel gutt er tatt inn til avhør i forbindelse med angrepet. Gutten, som er av afghansk opprinnelse og en venn av Sonboly, skal muligens ha visst om planene hans.

En gjennomgang av en PC og annet materiale som ble funnet hjemme hos Sonboly tyder på at han hadde planlagt massakren i ett år.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter