Nyheter

Har like negativt kvinnesyn som fedrene

Flere land i Midtøsten og Nord-Afrika går feil vei i likestilling, med økt seksuell trakassering av kvinner i det offentlige rom.

Bilde 1 av 2

Egyptiske, marokkanske og palestinske unge menn har like patriarkalske og kvinnediskriminerende oppfatninger som den eldre generasjonen menn.

Det er et oppsiktsvekkende funn i en ny undersøkelse fra UN Women og Promundo, basert på intervjuer med 10.000 kvinner og menn i Marokko, Egypt, Libanon og Palestina.

I motsetning til i nesten alle andre land de har undersøkt, viser ikke yngre menn i disse landene mer likestilte handlinger og holdninger til kvinner enn den eldre generasjonen menn. Bare i Libanon har yngre menn et litt mer likestilt syn enn de eldre.

Konservativ islam

Rapporten peker på to sannsynlige forklaringer på at utviklingen mot mer likestilte eller progressive holdninger har stanset opp eller går i revers:

• Mange unge menn i disse tre landene har problemer med å skaffe seg jobb og inntekter. De sliter dermed med å leve opp til den sosialt forventede mannsrollen om å forsørge familien økonomisk.

• Unge menns lite likestilte synspunkter «kan også være et resultat av et generelt klima preget av religiøs konservatisme i den perioden den yngre generasjonen har vokst opp».

Rapporten avdekker høye tall på vold og trakassering av kvinner, der nær annenhver egyptisk mann oppgir å ha brukt fysisk vold mot ektefellen. Flere enn sju av ti av både egyptiske kvinner og menn er enig i at «kvinner bør tolerere vold for å holde familien sammen».

– Ubehagelig lesning

– Rapporten er ubehagelig lesning, og støtter delvis opp om mine egne observasjoner om kjønnsroller i Egypt og Palestina, sier sosialantropolog Bård Kårtveit ved Universitetet i Oslo.

Han sier seksuell trakassering av palestinske og egyptiske kvinner er blitt et økende problem i de senere år. I Palestina skjøt dette fart under den andre intifadaen, da volden økte og økonomien gikk nedover. I Egypt vakte det internasjonal oppmerksomhet da flere kvinnelige journalister ble antastet på åpen gate i Kairo opprørsvåren i 2011.

– Koptiske kvinner jeg har intervjuet i Alexandria forteller om seksuell trakassering på åpen gate, og at seksuelt krenkende ordbruk og handlinger også rammer muslimske kvinner i tettsittende hijab, sier Kårtveit.

Frustrerte unge menn

Sosialantropologen deler oppfatningen i rapporten om at frustrasjon blant unge menn med dårlige framtidsutsikter trolig er en medvirkende årsak til at holdningene går feil vei. Økende usikkerhet og svekket økonomi gjør at mange unge menn sliter med å oppfylle sine tradisjonelle roller og forpliktelser, som å kunne stifte familie og bli forsørgere, noe som svekker deres maskuline selvbilde.

– Dette har skapt en frustrasjon som gjør at mange unge menn knytter seg sterkere til konservativ religion og holdninger. Patriarkatet er en institusjon som er kjent fra tider som ble opplevd som bedre, og som definerer klare roller for mannen, sier Kårtveit.

Han mener likevel det fortsatt finnes et klart opprør mot eldre generasjoners holdninger blant mange unge egyptere og palestinere, og at en liten utdannet middelklasse av unge har mer progressive synspunkter.

LES MER: Brukte åtte år på å ta av sløret

Både Marokko (bildet) og øvrige land i Midtøsten og Nord-Afrika er patriarkater preget av lav kvinnelig yrkesdeltakelse og generelt svak likestilling.
Både Marokko (bildet) og øvrige land i Midtøsten og Nord-Afrika er patriarkater preget av lav kvinnelig yrkesdeltakelse og generelt svak likestilling.

Negativt overrasket

Stipendiat Mari Norbakk ved Universitetet i Bergen peker på som «ganske positivt» at en av fire menn i undersøkelsen støtter elementer av likestilling for kvinner. Hun er likevel overrasket over at unge menn ikke uttrykker mer positivt syn på kvinners likestilling enn eldre menn.

– I egen og kollegaers forskning finner vi at i alle fall unge menn med urban middelklassebakgrunn, oppfatter seg som annerledes en sine fedres generasjon. En viktig måte å ta avstand til dem på, er den mer likestilte måten de forholder seg til egne ektefeller og familie, sier sosialantropologen.

Rapporten avdekker at menn bidrar lite i arbeid hjemme, men det er en bedring. Norbakk mener mange menn i regionen følger mer opp hjemme og overfor barna enn de vil oppgi utad, men at mange menn av arbeiderklassebakgrunn ofte må ha flere jobber, og rett og slett ikke har tid til å være hjemme.

Ser noen lyspunkter

– Ser du noen lyspunkter som gir tro på økt likestilling for kvinnene i regionen?

– Ja, og den aller viktigste jobben gjør kvinnesaksforkjemperne, sammen med de tusenvis av unge kvinner som uteksamineres fra universitetene i regionen, og kvinnene som selv tar grep og prøver å endre strukturene innenifra, sier Norbakk.

Hun påpeker at både statlige og overstatlige strukturer bidrar lite, og tvert imot ofte er en bremsekloss i likestillingen. Hun er derfor svært skeptisk til signalet det gir at Saudi-Arabia får sitte i FNs kommisjon for kvinners rettigheter.

LES OGSÅ: – Moralsk korstog for å redde muslimske kvinner

Depresjon er utbredt

Rapporten påviser utbredt depresjon både blant kvinner og menn, men gjennomgående klart mest blant kvinner. Opp mot halvparten av kvinnene har depressive tendenser, mot nærmere en av tre menn.

Et flertall av palestinske menn rapporterer at de ofte er stresset eller deprimert på grunn av mangel på jobb og inntekt.

Voldelig barndom betyr økt risiko for vold mot egen ektefelle og egne barn. Åtte av ti egyptiske menn oppgir å ha blitt fysisk straffet av læreren, mens en av tre ble slått hjemme.

LES OGSÅ: Flerkoneri skaper raseri i muslimske land

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter