Nyheter

– Har latt vanskelige spørsmål ligge

Idrettsfokuset har gjort det lettere for KRIK å leve med store teologiske og kulturelle forskjeller, mener kjennere av organisasjonen.

– Jeg håper inderlig ikke at denne konflikten skal lamme en av de viktigste organisasjonene vi har i det norske kirkelandskapet. Uansett hvilket ståsted man har i homofilispørsmålet, må man spørre seg om den ene saken er så viktig at man skal sette hele denne mangfoldige organisasjonen på spill, på den ene eller andre måten, sier førsteamanuensis ved NLA Høgskolen, Knut Tveitereid.

Konflikt

Torsdag skrev Vårt Land om konflikten rundt «spilleregler for ledere» i KRIK etter at KRIK-medlem Bjørnar Vetrhus skrev et Facebook-innlegg der han kritiserte ledelsens håndtering av uenighetene i KRIK innad.

Vetrhus mener det er uryddig at formuleringen om at «Ekteskapet mellom mann og kvinne er Guds gode ordning for samling», altså at homofilt samlevende ikke kan være ledere i KRIK, ble satt inn igjen i regelverket uten at dette ble drøftet med generalforsamlingen. Generalsekretær Erlend Ekroll sier på sin side at ekteskapssynet til KRIK har stått fast siden oppstarten i 1981, og at formuleringen om mann og kvinne ved en feil ble tatt ut for noen år siden.

Nå mobiliserer frontene i forkant av KRIKs generalforsamling i Hemsedal 8. september, der det skal stemmes over hvorvidt formuleringen om ekteskap «mellom mann og kvinne» skal tas ut av spillereglene. Styreleder Erlend Haus sier han frykter at konflikten rundt spillereglene kan «føre til splittelse i organisasjonen». Fredag var sentralstyret i KRIK samlet til ekstraordinært styremøte.

LES OGSÅ: Samlivssplid ryster KRIK

Mangfoldig

KRIK var en av organisasjonene Knut Tveitereid forsket på da han skrev doktorgraden sin for seks år siden.

– Det unike og fascinerende med KRIK da var evnen til å fokusere på det sentrale i evangeliet og leve med uenighet, mens man lot andre teologiske og etiske spørsmål ligge. Nå virker det som om man er kommet dit at man ønsker å utvide definisjonen av hva det sentrale er, sier han.

Han karakteriserer KRIK som en organisasjon med store teologiske og kulturelle forskjeller.

– Få andre organisasjoner har hatt forkynnere fra et bredere lag av kristenheten. Man har fokusert på at kristne idrettsfolk må holde sammen, sier han.

Pragmatisk

Bård Eirik Hallesby Norheim ved NLA Høgskolen forsker på kristent ungdomsarbeid i Norge. Han mener det er typisk for KRIK-bevegelsen at homofili-spørsmålet først blir et stridstema når dette kan få praktiske konsekvenser for organisasjonens virksomhet.

– KRIK er ikke, og vil ikke være, en organisasjon som er kjent for uttalelsene sine. Mens organisasjoner som NLM og KFUK-KFUM har markert sine synspunkter i homofili-spørsmålet på hver sin kant, er KRIK en pragmatisk organisasjon med idrett som hovedutgangspunkt, sier Norheim.

Knut Tveitereid mener homofili-spørsmålet kan være særlig betent nettopp fordi KRIK er en idrettsorganisasjon.

– Idretten har generelt vært mer bakpå enn kirken i å snakke om og inkludere homofile, og i mange idrettsmiljøer har det vært tøft å være homofil. I KRIK møtes disse to kulturene, sier Tveitereid.

LES OGSÅ: KRIK-deltakere inspireres av VM

Overgangsfase

Norheim mener konflikten om spillereglene for ledere viser at KRIK er i en overgangsfase som organisasjon.

– KRIK er en ung bevegelse, som ble startet av en karismatisk gründer: Kjell Markset. Nå er ikke Markset leder lengre, og etter at gründeren slutter er det naturlig at organisasjonen går over i en videre etableringsfase der det blir stilt spørsmål med hvem som har autoriteten. Selv om KRIK formelt sett er en demokratisk organisasjon, kan det likevel finnes en tradisjon for at ledelsen bestemmer i slike spørsmål, mener Norheim.

Demokratisk

– KRIK er en organisasjon som på mange måter omfavner populærkultur, slik for eksempel også Hillsong gjør det. Kan den moderne formen føre til at medlemmene ikke vet at de tilhører en konservativ organisasjon?

– Både Hillsong og KRIK fremstår som livskraftige bevegelser nettopp fordi de formidler en energisk kristendomsform og har et pragmatisk og optimistisk forhold til populærkultur, samtidig som de er teologisk konservative, sier Norheim.

Han understreker imidlertid at Hillsong har en mer lederstyrt struktur enn KRIK.

– I Hillsong er det ikke noe spørsmål om hvem som har autoritet i lærespørsmål: det er hovedpastoren. KRIK er en norsk ungdomsorganisasjon som får statsstøtte, og som drives demokratisk. Derfor finnes det en annen demokratisk kultur, der medlemmene også forventer å bli hørt, sier Norheim.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter