Nyheter

Har fem kirker – bygger én til

Human-Etisk Forbund mener Sola kommune ikke trenger en sjette kirke. De oppfordrer i stedet kommunen til å prioritere livssynsnøytrale rom. – Det har vi allerede, men køen er kort, parerer varaordføreren.

– Det å bygge ei svær kirke som favoriserer ett syn som blir mindre og mindre utbredt, er absurd, sier Kjetil Nordbø, leder av Human-Etisk Forbund i Stavanger-området, til NRK Rogaland.

Bakteppet er at Sola kommune, som har 26.163 innbyggere, skal få sin sjette kirke. Arkitektkonkurransen ble avgjort i august, og planlagt byggestart for «Solakrossen» er i 2019. 10.000 mennesker vil sokne til den nye kirken, som langt på vei skal erstatte en annen og eldre kirke.

– Ja, vi trenger én til. Det er ganske høyt belegg i Sola-kirken. Når det for eksempel er dåpsgudstjenester, hender det at vi må dele opp i både to og tre gudstjenester for at alle skal få plass, sier han, og viser til menigheter som har fått økt besøk etter at de fikk nytt kirkebygg, sier varaordfører Jan Sigve Tjelta (KrF) i Sola til NRK Rogaland.

LES OGSÅ: Dine forfedre kan bli døpt mormoner – amerikanere blar gjennom norsk folketelling fra 1875

Få ba om penger

Et av punktene i stortingsforliket om staten og Den norske kirke fra 2008, var at det skulle utredes å lovfeste kommunene som ansvarlige for å etablere livssynsnøytrale seremonirom til bruk ved gravferd og bryllup. Human-Etisk Forbund har lenge etterlyst flere slike rom.

Den rødgrønne regjeringen startet aldri disse utredningene. Dagens blåblå regjering videreførte en prøveordning med en pott på 10 millioner kroner til livssynsåpne rom. Kommuner i enkelte fylker kunne søke støtte fra denne, men ordningen ble svært lite brukt, og i statsbudsjettet for 2016 var den tatt bort.

– Tros- og livssynssamfunnene står selv ansvarlig for å etablere sine egne seremonilokaler, opplyste daværende statssekretær i Kulturdepartementet, Bjørgulv Vinje Borgundvaag, fritanke.no i den forbindelse.

MIN TRO: Ingrid Rosendorf Joys er katolikk i all slags vær – også når det stormer

Har nøytralt rom

Rogalandskommunen Sola er imidlertid blant de kommunene som skaffet seg et livssynsnøytralt rom gjennom prøveordningen, men ifølge kommunen er det lite brukt.

– Jeg tror det har blitt lånt ut fire-fem ganger. Det tar 60-70 personer, og det kan jo hende at det blir i minste laget, selvfølgelig. I så tilfelle har vi et vedtak i Sola som sier at en kan få låne både kulturhus og andre bygninger til akkurat samme priser som det koster å låne kirka, sier KrF-varaordføreren.

– Lite framtidsrettet

Kjetil Nordbø i den lokale avdelingen av Human-Etisk Forbund mener uansett at det er feil å bruke penger på ny kirke.

– Det er ekstremt lite framtidsretta. Norge er i endring, og vi har ikke det synet vi hadde for bare 10-20 år siden, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter